Narcis

De aankondiging van de lente, zo zouden we de narcis wel kunnen noemen. Deze lentebloeier kleurt in het vroege voorjaar prachtig geel.

leestijd: 3 minuten 

Informatie over de narcis

De narcis is een echte lentebloeier en laat vele tuinen in het voorjaar prachtig geel kleuren. De bloem wordt gekenmerkt door de gele trompet die omringd wordt met gele of witte bladeren en licht voorover buigt. Ook is er een dubbele narcis die zijn naam te danken heeft aan de dubbele kroon. In de periode rond Pasen stijgt de populariteit van de narcis in zowel boeketten als in paasstukjes.

De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht. In het oosten staat deze bloem symbool voor treurige liefde.

De narcis is net als de tulp, hyacint en amaryllis een bolbloem. 

Op deze pagina kun je terecht voor de volgende informatie:

Onze seizoensboeketten

Met de mooiste bloemen van dit seizoen

Fijne zomer

vanaf 25,95
Lente gevoel

vanaf 34,95
Zomergloed

vanaf 32,95
Zomergevoel

vanaf 23,95
Mooi wit

vanaf 29,95
Pastelfeestje

vanaf 22,95
Zomerliefde

vanaf 26,95
Seizoensverrassing
Keuze bloemist
Altijd Zonnig

vanaf 21,95

Soorten narcissen

De narcis is verkrijgbaar in diverse soorten. Van verschillende kleuren, grootten en vorm van de bloemen. Herkenbaar is in ieder geval de herkenbare trompetvormige kroon. Hieronder zie je drie verschillende varianten:

Hoe verzorg je de narcis?

Wanneer moet je de narcis planten?

Om in het voorjaar te kunnen genieten van deze bloem is het beste moment om de bollen te poten in het najaar. Vanaf het moment dat de narcis gepoot is begint de ontwikkeling van de bol. In deze periode wortelen de bollen zich voor de bloei in de lente.

Waar kun je het beste de narcis planten?

De narcis kan jaar in jaar uit op dezelfde plek staan en elk jaar weer tot bloei komen. Maar hiervoor moet je wel de juiste plek in de tuin hebben uitgekozen. De narcis staat net als andere bolbloemen op een mooie, goed gedraineerde plek in de zon.

Een goede waterdoorlatende grond is belangrijk, omdat de bollen kunnen verrotten wanneer deze te nat worden.

Hoe plant je een narcis?

Je hebt een mooie zonnige plek in de tuin gevonden en wilt nu de bollen gaan poten. Belangrijk is om de grond eerst goed los te maken voordat je de bollen poot. Hoe diep je de bollen poot is afhankelijk van de grootte.

De veelgebruikte vuistregel voor het poten van bollen is twee keer zo diep als de bol hoog is.
Kleine bollen poot je op ongeveer 10 cm diepte en de grote bollen 20 cm diep. Zorg bij het aanplanten ook voor voldoende afstand tussen de bollen. Poot de bollen met het puntje omhoog. Belangrijk is dat je de bollen niet in de grond hoeft te duwen. Dek de bollen vervolgens af met grond en geef wanneer de grond niet te nat is nog water.

Wil je een langere periode van de narcis genieten? Kies er dan voor om verschillende soorten met verschillende bloeitijden te combineren. Voor een speels effect kun je ook kiezen voor een combinatie met andere voorjaarsbloeiers, zoals de hyacint en blauwe druif

Wat is de bloeitijd van de narcis?

Afhankelijk van de soort bloeit de narcis van februari t/m mei. Na de bloei kun je de bol gerust in de grond laten. Ze zullen zich verwilderen en vermeerder, waardoor je volgend jaar opnieuw én van nog meer bloemen kunt genieten.

Leuke weetjes over de narcis:

  • Wist je dat de narcis volgens een mythe zijn naam te danken heeft aan een jongen die Narcissus heette?
  • De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht (vandaar de term: narcist)
  • De narcis kan zich op natuurlijke wijze vermeerderen door vervorming van bollen in de grond.
  • De narcis staat vanwege haar kleur en beschikbaarheid bekend als de paasbloem.

Veelgestelde vragen over de narcis:

Hoe moet je de narcis onderhouden?

Hoe je de narcis moet onderhouden is afhankelijk van of je de narcissen in de vaas wilt houden of bollen in de tuin hebt gepoot.

Zet je de narcissen op de vaas? Snijd de stelen dan goed schuin af en zet de bloemen in een schone vaas met schoon water. Voeg geen andere bloemen bij de narcissen. De narcissen scheiden namelijk vocht uit dat voor andere bloemen schadelijk kan zijn. Zet de narcissen een aantal uren in een laagje water. Maak de vaas schoon en vul deze opnieuw met schoon water. Nu kun je eventueel extra bloemen toevoegen, zonder dat dit schadelijk zal zijn.

In de tuin vraagt de narcis om niet veel verzorging. Ze moeten gepoot worden in een goede waterdoorlatende grond. Wanneer de grond te droog is adviseren wij om de bollen water te geven. Dit hoeft niet dagelijks, want wanneer de grond te nat is kunnen de bollen gaan verrotten.

Mag je de narcis afknippen?

Om de bol in goede conditie te houden adviseren wij om ook na de bloei de bol goed te verzorgen. Is de narcis uitgebloeid? Dan kan je de bloemenstelen wegknippen, maar laat de loof nog even staan!

Het is belangrijk dat je de loof van de bolbloemen de tijd geeft om geel te worden. Dit staat misschien niet even mooi in de tuin, maar het is wel het beste voor de bol. De bol neemt namelijk nog veel voedingsstoffen uit het blad op die ze nodig hebben om volgend jaar weer te kunnen stralen. Is de loof helemaal geel geworden dan is het tijd om het weg te knippen.

Moet je de narcis rooien?

De narcis hoeft niet per se gerooid te worden. Deze bolplant kan verwilderen en in de grond blijven zitten.

Kies je er wel voor om de narcis te rooien, omdat je ze bijvoorbeeld op een andere plek in de tuin wil poten. Dan kan je dit het beste doen nadat de loof helemaal geel geworden is. De loof kan je van de bollen verwijderen door deze met een scherpe en schone snoeischaar af te knippen.

De bollen van de narcis kun je het beste bewaren op een droge plaats. Op deze manier kunnen de bollen drogen en in het najaar weer terug de tuin in.

Droominterieur: 📸

Er zijn restaurants waar het erom draait om gezien te worden en er zijn restaurants die jij gezien moet hebben. Toffe plekken waar niet alleen het eten Instagrammable is en het interieur an sich al picture perfect is. 

Lees snel verder:
Droominterieur:restaurants met bloemen

Geboortebloemen: 🌺

Iedereen is bekend met zijn of haar sterrenbeeld. Of je nu in horoscopen gelooft of niet, we hebben allemaal weleens ons dierenriem teken geanalyseerd. Kloppen de astrologische persoonlijkheidskenmerken? Hoe staat ons sterrenbeeld in verhouding tot een ander? 

Kom alles te weten:
Shortguide over geboortebloemen

Bestsellers: 🏆

Boeketten zijn onze all-time favourite. Daarom inspireren we je graag met al het moois wat we te bieden hebben. Neem snel een kijkje in ons bestseller assortiment en kom te weten welke boeketten nu populair zijn.

Laat je inspireren:
Onze boeket-favorieten

Fleurop nieuwsbrief

Mis niets over bloemen én Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌