Tulp

De tulp, veel Hollandser kan haast niet. Echter komt de tulp toch écht niet uit Nederland!

De tulp is misschien wel de bekendste bloem van Nederland. Met een prachtig tulpenboeket van Fleurop haal je de lente pas echt in huis. Maar hoe je deze bloem het beste verzorgt lees je hier!

Kenmerken

Deze bloem is er in bijna alle kleuren van de regenboog: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. Het wordt nog leuker! Er zijn zelfs soorten die meerkleurig zijn. Ook zijn ze er met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes en er zijn zelfs lelie tulpen. En vanaf januari t/m april vind je tulpenboeketten op Fleurop.nl en bij de lokale Fleurop bloemist.

Herkomst

Hollandser kan het niet, de tulp. Dit is wat iedereen denkt, maar dit is helaas niet waar. Deze oh zo “Hollandse” trots komt namelijk oorspronkelijk uit Turkije. Sultans droegen daar een tulp op hun tulband. Voel je hem al aankomen? De bloem kreeg zo de naam tulipan.

Symboliek

De tulp is beschikbaar in vele kleuren. Zo heeft elke kleur weer zijn eigen betekenis.

  • Rood staan voor perfecte liefde
  • Geel staat symbool voor vrolijkheid
  • Wit geef je wanneer je iemand om vergeving vraagt of zelf iemand vergeeft
  • Verschillende kleuren in een boeket staat voor elegantie

Naamgeving van de tulp

Er zijn heel veel verschillende tulpensoorten die allemaal een eigen naam dragen. Zo zijn er vele beroemdheden die een tulp hebben die hun naam draagt. De bloem krijgt deze naam na het ‘dopen’. Voordat een tulp klaar is voor de doop is er een periode van ruim 10 tot 15 jaar verstreken voor de ontwikkeling van de soort.

 

Soorten tulpen

Er zijn heel veel verschillende soorten tulpen. Zo zijn er enkele- en dubbele soorten, zoals dat ook bij de margriet voorkomt. En daarnaast zijn er soorten die vroeg in het seizoen bloeien of laat in het seizoen. Dit heeft als voordeel dat je van maart t/m mei kan genieten van deze mooie bloem.

Bollen poten in het najaar

Het beste moment om tulpenbollen te poten is wanneer de blaadjes van de bomen vallen. Dit is het moment dat grond kouder begint te worden en het beste moment om de bollen te poten.

Hoe diep je de bollen moet planten is afhankelijk van de grote van de bol. Grote tulpenbollen plant je op ongeveer 10 cm diep. De kleine borrel kunnen gepoot worden op een diepte van 5 cm. Zorg bij het planten ook voor voldoende afstand, waardoor de bloemen in het voorjaar de ruimte hebben om tot bloei te komen.

Bollen poten in een bloempot

Om ook op het terras te kunnen genieten van deze vrolijke bloeier kan je de bollen in een vrolijke bloempot poten.

  • Stap 1: Vul de bloembak tot ongeveer 10 cm onder de rand met potgrond.
  • Stap 2: De bollen kunnen gepoot worden. Wil je genieten van een volle pot of kuipplant dan plant je de bollen ongeveer een bol lengte uit elkaar. Tip: plant de bol met de platte kant naar de rand. Aan deze kant van de bloembol komt het grootste blad. Wanneer je de pol op deze wijze plant komen alle bladeren mooi naar buiten.
  • Stap 3: Vul de pot aan met potgrond, maar niet helemaal tot de rand. Houd een aantal centimeter boven de rand vrij. Dit maakt het helemaal af!
  • Stap 4: Geef de bollen na het poten water.

Tulpen snoeien

Wanneer de tulpen zijn uitgebloeid adviseren we om de bloem af te knippen of te snijden. De bol haalt namelijk nog energie/voeding uit het blad. Wil je volgend jaar weer kunnen genieten van de tulp, laat dan de loof staan totdat deze geel is geworden. Nu is het moment om ook de bladeren en de steel te verwijderen. Volgend jaar zal je weer kunnen genieten van deze vrolijke bloeier!