Short guide over geboortebloemen

Iedereen is bekend met zijn of haar sterrenbeeld. Of je nu in horoscopen gelooft of niet, we hebben allemaal weleens ons dierenriem teken geanalyseerd. Kloppen de astrologische persoonlijkheidskenmerken? Hoe staat ons sterrenbeeld in verhouding tot een ander? 

En waar we ons allemaal weleens schuldig aan hebben gemaakt: de dag voorspelling lezen in een gratis krantje terwijl je in de trein zat. Als het positief is, dan moest het wel kloppen! Maar wist je dat er geboorte bloemen bestaan? En wist je dat deze bloemen ook een speciale betekenis hebben? Iedere bloem heeft een bepaalde geschiedenis inclusief symbolische betekenis. Dit maakt het geven van een boeket nog net wat persoonlijker. 

Iedere maand vertegenwoordigt zijn eigen bloem en bij sommige maanden mogen we er zelfs 2 vermelden. Wel zo handig om toe te passen op jouw persoonlijke stijl. Om je op weg te helpen vind je hier onze short guide over geboorte bloemen:

Geboortebloem januari:

sneeuwklokje en anjer

Het jaar begint met het sneeuwklokje en de anjer. Anjers zijn erg populair. Wist je dat men dacht dat de allereerste anjers bloeiden uit de tranen van Maria toen zij huilde om Jezus? Een belangrijke bloem in het Christendom dus. Anjers komen in verschillende kleuren. Iedere kleur heeft een andere symbolische betekenis, allemaal even mooi. 

Wil jij weten welke kleur je het beste cadeau kan geven? Lees meer over de anjer. Meer een sneeuwklokjes type? Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, opnieuw ontwaken en de verwachting van lente. Sneeuwklokjes kunnen bloeien in de sneeuw. 

Er wordt gezegd dat door de minimalistische klokvorm de bloem ook een klok geluid kan maken. Dit geluid zou andere bloemen ontwaken uit hun winterslaap. Mooie gedachte, toch?

Geboortebloem februari:

viooltje en sleutelbloem

Als jij aan februari denkt, welke bloem stel jij je dan voor? Is het een roos? Dat denken meer mensen! Februari wordt natuurlijk geassocieerd met Valentijnsdag, maar de geboorte bloemen voor deze maand zijn viooltjes en sleutelbloemen.

Viooltjes werden gekweekt door de oude Grieken voor verschillende redenen. Voor medicinale doeleinden, om wijn zoeter te maken en voor het maken van love potions. De Grieken dachten dat de hartvormige bloemblaadjes hun liefdesleven beter maakten. Viooltjes symboliseren dan ook trouw en spirituele wijsheid. Meer weten? Het viooltje is een interessante bloem.

Viooltjes niet helemaal jouw ding? Dan hebben we voor februari ook nog de primula, oftewel de sleutelbloem, om te geven. De vrolijke primula is de aankondiging van de lente in bloemvorm. Lees meer over de sleutelbloem (ook bekend als primula).

Geboortebloem maart:

narcis

De narcis kan je het beste planten in het najaar zodat in het vroege voorjaar je tuin omgetoverd wordt in een prachtige gele lente oase. De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht. Het spreekt dan ook voor zich dat de narcis het alleenrecht van de maand maart heeft.

Ben je bekend met het verhaal van Narcissus? Interessant om op te zoeken. Alleen interesse in de bol bloem zelf? Meer over de narcis lees je hier.

Geboortebloem april:

madeliefje en lathyrus

De geboorte bloemen van april zijn het madeliefje en de lathyrus. Wist je dat madeliefjes één van de oudste bloemen op aarde zouden zijn? Wetenschappers hebben tekeningen,  uitgehouwen in steen, gevonden die teruggaan tot minstens 3000 voor Christus.

Leuke tip: mensen zeggen dat madeliefjes de vruchtbaarheid en het moederschap vertegenwoordigen. Het madeliefje wordt ook wel de bloem van het volk genoemd. Meer daarover lees je hier: madeliefje. 

De lathyrus is ontstaan ​​in het VK en Zuid-Italië. In het Engels heeft deze bloem de schattige naam ‘sweet pea.’ Deze roze bloem symboliseert fijngevoeligheid, zachtaardigheid en vriendschap.

Geboortebloem mei:

Lelietje-van-dalen en meidoorn

Lelietje-van-dalen en de meidoorn zijn de geboorte bloemen van mei. In Frankrijk en België geven mensen op 1 mei een boeketje lelietjes-van-dalen aan hun geliefden en dierbaren. Deze bloem symboliseert dan ook de liefde. Leuk feitje, koninklijke bruiden houden van lelietjes-van-dalen in hun boeket.

Er zijn veel mythes over waar het lelietje-van-dalen vandaan komt. Sommigen zeggen dat de lelies verschenen waar Eva's tranen vielen nadat ze was verdreven. Anderen zeggen dat ze zijn ontstaan toen St. Leonard urenlang met een angstaanjagende draak vocht. Volgens hun groeiden de lelies waar het bloed van de draak viel. Maar hoe de bloem ook is ontstaan, is het lelietje-VAN-dalen of lelietje-DER-dalen? Ontdek het hier: lelietje-van-dalen.

Geboortebloem juni:

roos en kamperfoelie

De geboorte bloemen van juni zijn roos en kamperfoelie. Ja, daar is ‘ie dan eindelijk: de roos! Verkrijgbaar in een enorm scala aan kleuren met verschillende betekenissen. Daardoor zijn rozen geschikt voor vrijwel elke gelegenheid.

Over het algemeen symboliseren ze schoonheid, liefde, eer en toewijding. Leer meer over het onderhouden van rozen, de betekenissen achter de verschillende kleuren en de symboliek van de aantallen hier: roos.

Door de grote populariteit van de roos zou je de kamperfoelie bijna vergeten, terwijl deze symbool staat voor betrouwbaarheid, toewijding, verbondenheid in de liefde en psychische kracht. Leuk feitje: de kamperfoelie trekt nachtvlinders aan door de sterke zoete geur die ze verspreiden. Lees meer over de kamperfoelie hier: kamperfoelie.

Geboortebloem juli:

Ridderspoor en waterlelie

Ridderspoor en waterlelie zijn de geboorte bloemen van juli. Waterlelies symboliseren puurheid, eenheid en balans. Prachtige betekenis, maar een lastige bloem voor in een boeket natuurlijk. Laten we ons daarom richten op 1 van onze persoonlijke favorieten: de ridderspoor. Deze vrolijke bloem is gemaakt om jouw dag op te fleuren! Vandaar dat de ridderspoor in verschillende kleuren vaak terug te vinden is in boeketten. Ze staan onder andere voor positiviteit en plezier. 

Een plaatje om te zien en een betekenis om instant vrolijk van te worden, maar slecht nieuws: de ridderspoor is giftig. Die had je misschien niet zien aankomen. Wel goed om te weten voor je deze bloem geeft aan als cadeau. Leer hier meer over de ridderspoor.

Geboortebloem augustus:

gladiool en klaproos

De gladiool en de klaproos: we zijn aangekomen bij de geboorte bloemen van augustus. Zowel de gladiool als de klaproos zijn typische zomerbloemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten en hebben dan ook voor iedere kleur en soort een andere betekenis.

De klaproos staat overkoepelend voor verbeelding en de gladiool symboliseert kracht. Ben je bekend met het spreekwoord ‘dood of de gladiolen’? Nee? Lees dan snel verder voor de betekenis achter het spreekwoord over de gladiool. Ook delen we handige tips met jullie op deze pagina over het onderhouden van de gladiool.

En wist je dat de klaproos giftig is voor mensen en dieren? Leer meer over de klaproos. De verschillende soorten en kleuren zullen je verbazen!

Geboortebloem september:

aster en klimmende winde

Vernoemd naar de sterren en op z’n krachtigst wanneer de herfst langzaam zijn intrede maakt: de aster is een doorzetter. De geboortebloem van september symboliseert liefde, wijsheid en geloof. Wit, roze, paars, rood: asters zijn er in verschillende kleuren, het hele jaar door. Nu je leest over de aster, heb je er dan ook een plaatje bij in je hoofd? Het grappige is dat bijna iedereen bekend is met deze bloem, maar niet met de naam. 

Neem een kijkje op onze info pagina van de aster, dan gaat er vast een lampje branden.

Geboortebloem oktober:

Goudsbloem en cosmea

We zijn officieel bij de herfst beland. De geboorte bloemen van oktober zijn de goudsbloem en de cosmea. De botanische naam van de goudsbloem is de Calendula officinalis.

Herken je het woord Calendula? Waarschijnlijk als je je medicijnkastje opentrekt vind je de naam terug op zalfjes en cremes. De goudsbloem is namelijk erkend als geneeskruid. De goudsbloem heeft een lange geschiedenis als geneeskruid. 

Er wordt gezegd dat het door de Azteken werd gebruikt bij tovenarij en medische rituelen. De bloem symboliseert warmte en creativiteit. Ze worden ook wel zonnevolgers genoemd. Waarom? Meer over de goudsbloem lees je via de link.

 

Geboortebloem november:

Er wordt gezegd dat de geboortebloem van november geluk en plezier brengen, waar ze ook staan. Een mooie reden om bij jouw volgende boeket dus de chrysant toe te voegen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren per seizoen. Wij vinden dat het tijd is dat de chrysant zijn ietwat stoffige imago verliest! 

Vooral als je je beseft hoeveel betekenissen deze prachtige bloem heeft. Overkoepelend staat de bloem symbool voor trouwheid, eerlijkheid en vriendschap. Maar wist je dat de gele variant in Japan staat voor onsterfelijkheid? Iets minder saai toch? Lees verder over de chrysant.

Geboortebloem december

En dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste en gezelligste maand van het jaar. De geboortebloemen van december zijn (natuurlijk!) hulst en de kamer narcis. 

Hulst is misschien letterlijk genomen geen bloem, maar het is de perfecte, feestelijke accessoire voor ieder boeket. Plus vroeger werd er gezegd dat hulst je huis beschermt tegen heksen. Tegenwoordig staat hulst voor geluk, vrede en gelukzaligheid. Best frappant dus, dat hulst giftig is. Wist je dat? Via de link leer je meer over hulst.

Zo zijn we aan het einde gekomen van onze short guide over geboorte bloemen. Wist je trouwens dat geboorte bloemen ook perfect te gebruiken zijn voor betekenisvolle tatoeages? Daarover snel meer.

Voor nu zijn wij vooral benieuwd of jij jezelf kunt vinden in jouw geboorte bloem. Net zoals je jezelf kan vinden in die ene daghoroscoop in dat gratis krantje in de trein? Het mooie aan geboorte bloemen is dat ze allemaal voor positiviteit staan!

Dit was 'm weer! Voor nu zijn wij vooral benieuwd of jij jezelf kunt vinden in jouw geboorte bloem. Net zoals je jezelf kan vinden in die ene daghoroscoop in dat gratis krantje in de trein? Het mooie aan geboorte bloemen is dat ze allemaal voor positiviteit staan!