Hyacint

Er zijn verschillende soorten en maten hyacinten; er bestaan zo’n vijfentwintig soorten. Die soorten delen we in naar kleur.

Kenmerken van de hyacint

Er zijn witte, gele, oranje, paarse, blauwe en oranje rassen. Sommige bloemstelen worden erg lang; wel 30 cm. Je hebt snijhyacinten en pothyacinten. Een hyacintbol kun je in een pot met aarde, maar ook alleen op water zetten. Dat laatste is weer eens wat anders!

Bij de pothyacint kun je zo’n 12 tot 16 dagen van de bloei genieten. Om tot die bloei te komen is het belangrijk dat je de potkluit niet laat uitdrogen en de temperatuur tussen de 16 en 18 graden houdt. Voorkom dat de stelen door de zware bloem omvallen en ondersteun die met een klein stokje.

Een snijhyacint is zo’n zeven dagen houdbaar. Snijd je de bol zelf van de hyacint? Laat dan de bolbodem aan de steel zitten. Dit is belangrijk in verband met stevigheid en wateropname.

Maak de steel goed schoon voordat je de hyacint in de vaas zet. Kies je ervoor om de hyacint met andere bloemsoorten te mengen, dan moet je het vaaswater elke twee dagen verschonen.

Een mooie, bijzondere combi van lentebloemen: hyacinten met narcissen. Gewoonlijk heeft de narcis door zijn slijm een negatieve invloed op andere bloemsoorten. De hyacint trekt zich hiervan echter niets aan.

De legende van het ontstaan van de Hyacint

Hyacintus is een Latijnse afleiding van de Griekse naam Hyakinthos. Volgens mythe is de hyacint afkomstig uit het bloed en vernoemd naar prins Hyakinthos. Zonnegod Apollo was verliefd op deze prins, maar tijdens een spel discuswerpen wordt Hyakinthos dodelijk getroffen. Uit zijn bloed zou een bloem, de hyacint, zijn gegroeid. De hyacint staat voor krachtmeting, macht en vrede.

Geschiedenis

De hyacint groeide van oorsprong in het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). In de 17e en 18e eeuw waren de hyacinten bollen alleen voor de rijke klassen. Soms werd één bol voor omgerekend 150 euro verkocht, extreem veel geld voor die tijd. Tegenwoordig is de hyacint een veelvoorkomende bol én snijbloem en betaalbaar voor iedereen.