Hoe verzorg je de hyacint...

In huis

De hyacint is een veelzijdige bloem voor in huis. Je kunt de bol in een pot planten, alleen of met een paar bij elkaar. Let er hierbij wel op dat de bollen elkaar net niet raken. Laat de kluit niet uitdrogen en houd de temperatuur rond de 18 graden. Houd er rekening mee dat de pot kan omvallen wanneer de bloemen in volle bloei staan. Pothyacinten bloeien ongeveer 12 tot 16 dagen.

Op vaas

Misschien ken je ze nog van vroeger, een bloembollenvaas, met die karakteristieke zandlopervorm, met water gevuld, en steunend op de taille van de vaas de hyacintenbol. Deze vaas wordt ook vaak gebruikt met een amaryllisbol. Een prachtig gezicht om het weelderige wortelstelsel in het water te zien groeien, met de uitbundig groeiende plant er bovenuit.

Wil je ook een hyacint op vaas? Vul het glas met water tot het net niet de onderkant van de bol raakt. Zet daarna het glas met de bol op een koele, donkere plek (een kast kan al voldoen) tot er een aardig wortelstelsel ontwikkeld is, en de hyacint ongeveer 5 cm uitgelopen is. Een tip: neem geen al te grote bol, al lijkt dat nog zo mooi. Een in volle bloei staande hyacint zal de vaas doen kapseizen en je zult niet de eerste zijn die ’s morgens de kamer binnenkomt om de scherven van de vaas op de grond terug te vinden. Maar wie weet brengen ze wel geluk :-)

Tenslotte zijn er ook hyacinten die als snijbloemen gekweekt worden. Het is dus ook altijd mogelijk om een bosje hyacinten in een vaas op tafel te zetten. Een interessant weetje is dat de hyacint als een van de weinige bloemsoorten niet gevoelig is voor het slijm dat de narcis uitscheidt. Je kunt zo’n boeket dus mooi combineren met narcissen.

In de tuin

Hyacintenbollen kun je het beste in de herfst of winter poten. In tegenstelling tot narcissen en tulpen kunnen ze niet goed tegen kou, dus probeer ze daartegen te beschermen door ze wat dieper te poten en ze af te dekken met bijvoorbeeld een laag tuinturf, stro of mulch. De aarde moet goed gedraineerd zijn; deze bollen houden niet van drijfnatte voeten. Verder heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Ze kunnen in groepjes bij elkaar geplant worden, of wat meer verspreid. Ze hoeven niet onderhouden of gesnoeid te worden.

Wat als de hyacint uitgebloeid is?

Wanneer de bollen zijn uitgebloeid kun je ze ook gewoon laten zitten waar ze zitten en ook dan zul je zien dat ze het volgende jaar weer hun kopjes boven de grond steken. Je kunt de bollen ook opgraven, maar dit hoeft niet per se. Dan laat je na de bloei de bollen en de bladeren afsterven voordat je de bollen opgraaft. Bewaar ze op een donkere, koele en goed geventileerde plek om het volgende voorjaar weer veel plezier van ze te hebben.