Giftig voor mens en dier
Om met het slechte nieuws te beginnen; de ridderspoor is een bijzonder giftige plant. Net als bij andere leden van de ranonkelfamilie is dit wel echt iets om in gedachten te houden. Heb je (jonge) kinderen die vaak in de tuin spelen, of scharrelen je honden en/of katten vaak in de tuin rond, dan is de ridderspoor niet de beste keuze voor je borders, hoe mooi ze ook zijn.
Net als de meeste giftige planten heeft de ridderspoor krachtige geneeskrachtige eigenschappen, maar net als bij de meeste giftige planten kunnen deze eigenschappen alleen in laboratoriumomgevingen, in uiterst kleine hoeveelheden toegepast worden. Denk in dit verband ook bijvoorbeeld aan vingerhoedskruid (hartmedicijn) en taxus (bestanddeel voor chemokuren). Op geen enkele wijze als huis-tuin-keuken medicijn te gebruiken vanwege het giftige karakter, maar de moderne wetenschap heeft het positief weten in te zetten.
Wat is de Ridderspoor?
De ridderspoor groeit met name in het gematigde klimaat van het Noordelijke halfrond, maar in de Benelux zul je hem niet in het wild tegenkomen. Al sinds het begin van de 16e eeuw zijn er riddersporen in Europese tuinen gevonden, en in de 18e eeuw begon men winterharde soorten te kweken.Er zijn inmiddels ongeveer 250 varianten, zowel éénkleurig als tweekleurig, in kleurschakeringen van wit, via roze, blauw en paars naar rood en er zijn zelfs gele varianten.