Ridderspoor

De ridderspoor (ook wel delphinium genoemd) is een veelgebruikte bloem in boeketten.

Kenmerken van de ridderspoor

De ridderspoor is erg herkenbaar dankzij de vorm: heel veel kleine, bijzonder gevormde bloemetjes boven elkaar aan een lange steel. Deze stelen kunnen tot wel 2 meter lang worden!

De meest herkenbare kleur is toch wel blauw, de bloem is er dan ook in talloze tinten van deze kleur. Denk bijvoorbeeld aan een strakblauwe zomerhemel. Daarbij komen ook de zachte zomertinten wit en lila voor.

Waar komt de naam vandaan?

De naam ridderspoor verwijst naar de uitstekende delen aan de achterkant van de bloem. Dat noemen we sporen. Overigens wordt de bloem ook vaak bij de botanische naam genoemd: delphinium. Dit is een afgeleide van het Latijnse woord voor dolfijn. Als ridderspoor nog in de knop zit, lijken de bloemetjes heel in de verte namelijk een beetje op deze prachtige diersoort!

De symbolische betekenis van de ridderspoor

De ridderspoor symboliseert waarheid en bescherming. Echter kent deze bloem nog talloze andere erg positieve betekenissen. Zo staat de bloem ook voor gezondheid, plezier, groot hart, gehechtheid in de liefde. Deze bloem is dus altijd een uitstekende toevoeging aan een boeket.

De oorsprong van de ridderspoor

Riddersporen zijn echte tuinbloemen, al van oudsher. Dit komt doordat de bloem geen 'nut' had, dat wil zeggen: hij kon niet gebruikt worden als voedsel, in de geneeskunde of als kruidenplant.

De ridderspoor werd voor het eerst beschreven in het boek 'Hortus Eystettensis', die in 1613 verscheen. Destijds werd deze bij de Monnikskap ingedeeld. Ook tegenwoordig wordt de monnikskap nog wel eens in verwarring gebracht met de delphinium. Beide bloemen hebben dan ook behoorlijk wat gelijkenissen, waaronder de kleine bloemetjes aan een lange steel.