Akelei

De akelei (aquilegia) is een prachtige, opvallende bloem die haast exotisch overkomt. Toch kun je deze plant ook onverwacht in Nederland in het wild tegenkomen.

Akelei-Aquilegia-informatie

Informatie over de akelei

Leuk dat je geintereseerd bent in de akelei (aquilegia), een interessante bloem waar we graag over vertellen:

Herkomst van de akelei

Hij is namelijk inheems in Europa, Noord-Amerika en de gematigde streken van Azië, zowel in de bergen als op akkergrond. Het is een geslacht uit de omvangrijke familie Ranunculaceae, en bevindt zich daarmee in het diverse en soms illustere gezelschap van bloemen als de anemoonde clematis, de boterbloem en de helleborus. Het is een winterharde, maar bladverliezende meerjarige plant, en kent ongeveer 120 varianten. En doordat hij zo gemakkelijk gekruist kan worden en uitzaait, leent hij zich heel goed voor een verwilderde ontdektuin.

Hoe ziet de Akelei eruit?

De plant zelf ziet er niet heel spectaculair uit, maar de opvallende, geknikte bloemen met de vijf opvallend gepunte kroonblaadjes en de drielobbige bladeren maken dat dubbel en dwars goed. De bloeitijd is ongeveer van april tot juli. Na de bloei wordt de onderkant van de plant lelijk, maar dat kun je eenvoudig oplossen door er bodembedekkers of andere lage begroeiing omheen te zetten. Zo kan je ook na de bloei nog genieten van deze mooie plant.

De akelei heeft varianten in veel verschillende en opvallende kleuren, zowel eenkleurig als met kleurschakeringen. Een combinatie van verschillende soorten akelei zorgt voor een bijzondere mix aan bloemen in prachtige kleuren.

Iemand verrassen? 😘


Bekijk onze bestsellers. Met liefde samengesteld door de lokale Fleurop bloemist!

Soorten akelei

De akelei is beschikbaar in verschillende soorten. Dankzij de kruising van verschillende soorten, zijn er veel varianten. De bekendste soorten zijn:

  • Europese akelei: deze komt voor in bossen en grasland en is meestal blauw, paars of roze.
  • Amerikaanse akelei:dit is een inheems soort en heeft opvallende rode met gele bloemblaadjes. Hierdoor wordt ze ook vaak de rode akelei genoemd.
  • Granny's bonnet: een populaire akelei soort en verkrijgbaar in verschillende varianten. Deze soort kun je ook in Nederland verkrijgen.

Verzorging van de akelei

Het is een hele makkelijke en dankbare plant om in je tuin te hebben. Hij staat graag op een plek in de zon of halfschaduw, en hij heeft een losse, humusrijke grond nodig. Wanneer je er ook voor zorgt dat hij niet uitdroogt heb je een tevreden plant.

De akelei is een meerjarige plant en dat klopt op twee manieren. Ten eerste heb je een paar jaar plezier van je akelei, en ten tweede zaait het opvallend gemakkelijk uit.

Zaaien van de plant is heel gemakkelijk. Als de plant is uitgebloeid, maakt hij heel decoratieve zaaddozen aan. Deze kun je, als ze een beetje rijp zijn, afknippen en verder drogen. Je haalt daarna de zaadjes uit de dozen en bewaart deze donker, koel en droog tot het volgende voorjaar. Opnieuw genieten gegarandeerd!

Als je van een weelderige tuin houdt, dan kun je de zaadjes gewoon op de aarde strooien en daar een laagje grond overheen strooien, maar je kunt ze ook binnenshuis opkweken op een laagje aarde. En als je meerdere verschillende varianten in je tuin (of naburige tuinen) hebt, dan zul je ook ontdekken dat het altijd een verrassing is welke kleur(en) de nieuw opgekomen plantjes zullen hebben. De verschillende varianten van de akelei zijn namelijk prima onderling te kruisen.

Planten in de tuin

Als je wat minder van verrassingen houdt, dan kun je de akelei kopen bij het tuincentra of Fleurop bloemist. Op die manier ben je er zeker van zijn welke kleurstelling hij heeft. Plant de akelei bij voorkeur in groepjes op ongeveer 30 cm afstand van elkaar, en zorg dat ze voldoende water krijgen. Verder is een losse, humusrijke grond alles wat ze vragen. Het is niet nodig om ze in de loop van het jaar te bemesten.

Bloeitijd

De akelei is een voorjaars-zomerbloeier. De meeste varianten bloeien van mei tot juli, met kleine onderlinge verschillen; sommige varianten beginnen iets vroeger, andere gaan juist iets langer door.

Leuke weetjes over de akelei

  • Een andere Nederlandse naam voor deze plant ‘grootmoeders hoedje’ is.
  • De Latijnse naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord ‘aquila’, en betekent ‘arend’, door de gelijkenis van de sporen met de klauwen van de arend. Een andere mogelijkheid is dat het is afgeleid van ‘aquilegus’, wat ‘water aantrekkend’ betekent, en op de vorm van de kroonbladen kan slaan.
  • De akelei is verkrijgbaar in talloze kleuren, waaronder blauw, roze, paars, rood, geel en wit. Sommige varianten hebben zelfs twee kleurige bloemen.
  • De akelei staat voor vrolijkheid en plezier. We love it!
Weetjes-over-de-akelei

Veelgestelde vragen over de akelei:

Moet je de akelei snoeien?

Afhankelijk van je voorliefde voor een georganiseerde of juist een iets verwilderde tuin knip je na de bloei de uitgebloeide bloemstengels af. Je kunt er, als het blad er lelijk of rommelig uitziet na de bloei, voor kiezen om ook het blad bijna tot aan de grond af te knippen. De plant zal al snel nieuwe blaadjes aanmaken, maar hierdoor zal de plant niet voor een tweede keer bloeien. Het beste idee is om de akelei te omringen met andere, groenblijvende planten, waardoor de rommelige bladeren uit het zicht gehouden worden.

Is de akelei giftig?

Kijk echter wel uit met kleine kinderen en (huis)dieren, want de akelei is, zoals veel van haar familieleden, zwak-giftig

Bijen en vlinders zullen je wel heel dankbaar zijn als je deze nectarrijke en mooie bloemen in je tuin zet. Het is een waar feestmaal voor ze! De punt van de kroonblaadjes wordt namelijk gevormd door een honingklier, en daar kan geen bij of hommel weerstand aan bieden.

Fleurop nieuwsbrief

Mis niets over bloemen én Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌

Fleurop-nieuwsbrief