Monnikskap

De monnikskap, ook wel aconitum, is te herkennen aan de lange stelen met losse trossen bloemen meestal in wit, blauw, lila of roze.

Kenmerken van monnikskap

De bloemen lijken erg op de delphinium, echter kun je de monnikskap herkennen aan de speciale vorm van de bloem wat lijkt op een helm of monnikskap. De Nederlandse naam heeft de plant te danken aan de vorm van het bloemblad wat de vorm heeft van een helm of monnikskap.

Gif van de monnikskap

Veel soorten monnikskappen zijn zeer giftig. De plant behoort tot één van de giftigste op aarde. Als je de monnikskap aanraakt, kan dit zorgen voor blaren. Na deze fase kun je gevoelloosheid en zelfs verlamming ervaren. In de middeleeuwen werd er juist gebruik gemaakt van de giftige stof in de bloem. Het werd namelijk gebruikt als middel om wolven mee te doden.

Geschiedenis

In de oudheid waren de volksstammen het niet helemaal eens of de monnikskap gebruikt kon worden als geneesmiddel. In Indië werden de wortels van de monnikskap gebruikt als geneesmiddel tegen bijvoorbeeld oogziekten. Echter dachten de Grieken en Romeinen er anders over en werd gezegd dat het geneesmiddel giftig kon zijn. Rond 1800 werd door een apotheker uit Genève het bestandsdeel aconitine ontdekt en dit werd ook aanbevolen door artsen bij oogklachten.