Amaryllis

De amaryllis komt van oorsprong uit de narcisfamilie. De amaryllis is vooral bekend als een echte kerstbloem, omdat deze in deze periode volop beschikbaar is, zowel in bol en snijbloem!

Kenmerken van de amaryllis

Deze amaryllis wordt vaak gebruikt in kerstboeketten en kerststukken en is een echte winterbloeier. De amaryllis is verkrijgbaar in de kleuren rood, roze, donkerroze, oranje, geel, wit en bleekgroen. Ook zijn er veel variaties verkrijgbaar met gekleurde strepen en randen op de bloembladeren.

De symbolische betekenis

De amaryllis kent, net als veel andere bloemen, veel symbolische betekenissen. De meest gebruikte betekenissen zijn trots en betoverende schoonheid. Verder staat de bloem symbool voor vriendschap en genegenheid.

Een ideale bloem dus om cadeau te doen aan een goede vriend of vriendin. 💞

Betekenis van de naam

De botanische naam van de amaryllis is Hippeastrum. ‘Hippeus’ staat voor ridder en ‘astrum’ voor ster. William Herbert heeft in 1821 deze naam gekozen. In Noord-Amerika wordt de bloem vanwege zijn kale steel ook wel ‘Naked Lady’ genoemd.

Geschiedenis en oorsprong

De bloem komt van nature voor in de tropische gebieden van Mexico, de Caraïben en het noorden van Argentinië. De botanische naam van de amaryllis is Hippeastrum en is gekozen door William Herbert in 1821. Nederlandse kwekers begonnen vanaf het begin van de 18e eeuw allerlei hybriden van de bloem te ontwikkelen.

 

Amaryllis in boeket

De amaryllis is een prachtige snijbloem, die van oktober/november t/m maart verkrijgbaar is. Deze bloem past daarom perfect bij de wintermaanden om het thuis extra gezellig te maken. 

Ben je op zoek naar een amaryllis boeket? Houd dan ons seizoensassortiment in de gaten! 

Wat zijn amaryllissen?

De amaryllis is een bloem uit de narcisfamilie. Er zijn er ongeveer 70 tot 75 soorten van. De bloem bestaat uit rechtopstaande, holle bloemstengels met twee tot vijftien grote bloemen, afhankelijk van de soort. De amaryllis is als snijbloem en bol beschikbaar. Over het algemeen kan aangenomen worden: hoe groter de bol, hoe meer bloemen. Daarnaast bevatten de bloemen van de amaryllis zes gekleurde bloembladeren.

Bij ons is de amaryllis vooral bekend als kerstbloem in de kleuren rood, roze, donkerroze, oranje, geel, wit en lichtgroen. Dankzij deze vrolijke kleuren en verkrijgbaarheid wordt de amaryllis als snijbloem vaak gebruikt in kerstboeketten en de bol in kerststukken. Ook na de Kerst zijn ze bij de lokale bloemist los verkrijgbaar als decoratie. Daarnaast is de amaryllisbol een echte winterbloeier, maar zet hem wel binnen, want de bloem verdraagt vorst niet goed.

Als de amaryllis bloem uitgebloeid is, kun je de amaryllisbol bewaren en overhouden voor volgend jaar. Een amaryllis verzorgen is niet zo moeilijk, dit doe je op ongeveer dezelfde manier als de meeste andere bloemsoorten.

Wanneer gaat een amaryllis bloeien?

De amaryllis begint te bloeien bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Bij ons komt dit overeen met onze kamertemperatuur, vandaar dat de meeste amaryllisbollen voor gebruik binnenshuis gekweekt worden. Bepaalde soorten zijn ook geschikt voor buitengebruik in warmere klimaten. De amaryllisbol wordt dan geplant op een plek met veel zonlicht, al kan te veel zon leiden tot bladverbranding.

Als de amaryllis voor gebruik binnenshuis in een kamer met een te hoge temperatuur staat, dan stopt de bloei al snel. Zet de bloem daarom niet boven de verwarming. En bij temperaturen onder de 15 graden komt de bloei niet eens op gang. Daarom is het een goed idee om de amaryllis op tafel te zetten, hier is de temperatuur over het algemeen het mildst.

Wanneer moet ik mijn amaryllis water geven?

Over het algemeen moet je je amaryllis tijdens zijn bloeiperiode regelmatig water geven. De bloembol mag echter niet nat blijven, hierdoor kan de amaryllis namelijk gaan rotten. Als de pot te nat is geworden, kun je de bloem eventueel verpotten. Om dit te voorkomen, kun je de amaryllis water geven met een kleine gieter, zo kun je de hoeveelheid water beter doseren.

Hoe moet ik mijn amaryllis verzorgen?

Een amaryllis verzorgen is makkelijker dan je denkt. Als je zorgt dat de bol in een omgeving met een milde temperatuur staat en als je de bloem regelmatig water geeft, dan zal deze al snel gaan bloeien. 

Normaal gesproken houdt men de bloem in pot, maar een amaryllisbol in vaas op tafel zetten is ook mogelijk. Hiervoor zijn speciale vazen ontwikkeld. Ga je de bol in een vaas plaatsen zorg er dan voor  dat de vaas iets groter is dan de bol. Daarnaast is het een goed idee om de wortels van de bol eerst even nat te maken zodat ze lekker soepel worden en de ontwikkeling van nieuwe wortels wordt gestimuleerd.

Plaats de bol in een schone vaas, hiermee voorkom je dat er meteen bacteriën bij de bloemen komen. Voeg vervolgens water toe tot aan de onderkant van de bol. Zorg ervoor dat dit waterniveau constant gelijk blijft. Om lange tijd van je amaryllis in vaas te kunnen genieten, kun je het beste elke week al het water vervangen door vers, schoon water.

De amaryllis in pot heeft niet veel zonlicht nodig, dus het is niet per se nodig om de bloem op een vensterbank te zetten. Hiermee voorkom je ook dat de bloei van de bloem stopt doordat de temperatuur te hoog is. Ook als een amaryllis zonder water in een pot bewaard wordt, zal deze niet bloeien. Let er tevens op dat je bloem niet op de tocht staat, hierdoor verdampt de amaryllis meer vocht dan dat deze opneemt. Naast de fruitschaal is ook niet ideaal, dit komt omdat fruit ethyleengas produceert. Dit gas zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

Ook bij de amaryllis als snijbloem adviseren we gebruik te maken van een schone vaas en het water regelmatig te verversen. Bij de snijbloem kan het voorkomen dat het uiteinde van de steel  gaat scheuren of opkrullen. Je kunt dit voorkomen door de bloem in ondiep water te plaatsen, hem koud water te geven en bloemenvoeding te gebruiken. Als dit niet werkt, kun je een klein stukje tape om de onderkant van de steel wikkelen.

Hoe kan je een amaryllis overhouden?

Alhoewel amaryllisbollen tegenwoordig relatief goedkoop zijn en je dus makkelijk elk jaar een nieuwe bol kunt kopen, is het nog leuker om je amaryllisbol te bewaren. Je kunt dan je amaryllis overhouden en deze volgend jaar opnieuw zien bloeien.

Een bloeiende amaryllis bevat prachtige kleuren, maar als deze eenmaal uitgebloeid is, blijven alleen de groene stengels en bladeren over. Het kost de bloem veel energie om de stengels te laten groeien, dus die kun je het beste meteen na het bloeien afknippen. Maar let op dat je de bladeren niet beschadigt, deze vormen namelijk een voedingsbron voor de bloem. De amaryllisbol heeft deze hard nodig voor de fotosynthese.

Aangezien de bloem pas over een jaar weer bloeit, kun je deze in de tussentijd in een pot op je terras of balkon bewaren. In het najaar van volgend jaar zul je zien dat de bladeren gaan vergelen. Nu wordt het bloeiproces weer in werking gezet en kun je de amaryllisbol weer in huis halen en de amaryllis verzorgen.

Verzorgingsadvies amaryllis

De amaryllis verzorg je op dezelfde manier als de meeste bloemsoorten. De amaryllis begint te bloeien bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Dit komt over het algemeen goed overeen met de kamertemperatuur. Bij te hoge temperaturen stopt de bloei snel, bij lage temperaturen komt de bloei niet eens op gang.