Margriet

De vrolijke margriet is met haar witte bloembladeren en ronde gele hart is bij iedereen bekend. Dit is dan ook het moment om veel over deze bloem te vertellen:

Magriet

Leestijd: 2 minuten 

Alles over de Margriet:

In de prachtige wereld van bloemen, straalt de Margriet als geen ander. Met haar betoverende schoonheid en vrolijke uitstraling, weet ze het hart van iedereen te veroveren. We hebben veel over de margriet te vertellen, dus we beginnen met de inhoudsopgave:

Wat zijn de kenmerken van de Margriet?

Zoals bij de inleiding al aangegeven: als je een kind zou vragen een bloem te tekenen, dan zou het de gewone Margriet kunnen zijn. De bloembladeren die rond het hart zijn geplaatst zijn kenmerkend voor de Margriet. De Margriet enkel bloemig of gevuld bloemig groeit op één steel die zo’n 30 tot 60 cm wordt.

De bloemen worden veel gebruik in zomerboeketten. Ook komen ze veel voor in graslanden, zoals bermen en hooilanden, waar ze in de zomermaanden tot bloei komen.

Goed om te weten en zoals hierboven al gemeld, geldt deze informatie voor de 'gewone' Margriet. Niet te verwarren met de Spaanse Margriet. Deze Spaanse Margriet is namelijk een andere familie en daarom niet verwant aan de gewone Margriet.

De Spaanse Margriet

Zoals aangegeven, is de Spaanse Margriet niet hetzelfde als de gewone Margriet. De Spaanse Margriet is net als de hortensia een populaire balkonplant. Niet voor niets is deze Margriet al eens uitgeroepen tot balkonplant van het jaar. De Spaanse Margriet, ook wel de Osteospermum genoemd, is beschikbaar in veel verschillende kleuren en afkomstig uit Zuid-Afrika. Door dit klimaat vraagt deze margriet om een andere verzorging dan de gewone Margriet. De Margriet is gek op de zon. Dit is dan ook de reden dat de bloem zich sluit als het donker wordt, maar maak je geen zorgen; als de zon tevoorschijn komt gaan ook de bloemen weer open. Echter is deze soort eenjarig.

Ontdek onze bestsellers

Met liefde geschikt door de lokale vakbloemist

Soort: de gewone Margriet

De Margriet plant (Leucanthemum) is gemakkelijk te onderhouden op het terras of balkon, maar ook in het wild is de Margriet (Leucanthemum vulgare) volop te zien. De Margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen. 

In het voorjaar is deze plant volop te vinden bij bloemisten. Zie je een uitgebloeide bloem? Haal deze er dan tussenuit, zodat alle energie naar de nieuwe bloemen gaat.

Standplaats: halfschaduw of zon
Winterhard: ja
Bloeiperiode: mei t/m juli
Winterhard: ja
Tip: let op dat deze plant niet uitdroogt.

De-spaanse-margriet-Fleurop

Verzorging van de Margriet

De Margriet plant is gemakkelijk te onderhouden op het terras of balkon, omdat deze in een pot of bak gepoot kan worden. Wil je de plant in de tuin poten; de Margriet bloeit het beste in halfschaduw of zon. De margriet plant is winterhard, maar zal in de winter wel zijn blad verliezen. De Spaanse Margriet kan daarentegen niet tegen de kou en zal hiertegen beschermd moeten worden.

In het voorjaar is deze plant volop te vinden bij bloemisten. Zie je een uitgebloeide bloem? Haal deze er dan tussenuit, zodat alle energie naar de nieuwe bloemen gaat.

Om lang plezier te hebben van de margriet is het belangrijk dat je deze in het voorjaar en in de zomermaanden dagelijks water geeft. Ook wanneer je de plant in de tuin hebt gepoot. Heb je de Margriet in een pot staan let dan goed op dat hij niet uitdroogt. Heeft de plant het toch moeilijk dan adviseren we extra voeding te geven. Plantenvoeding is te koop bij de lokale bloemist, laat je hierover goed adviseren.

Kun je de Margriet snoeien?

De Margriet kun je na de eerste bloei terugsnoeien, waardoor deze in de nazomer nog een keer tot bloei zal komen en je er extra lang van kunt genieten. In de herfst gaan de bovenste stelen verdorren en kan je de margriet terugsnoeien tot net boven de grond. In het voorjaar zal de Margriet weer uitlopen.

Leuke weetjes over de Margriet

  • De Margriet is een van de populairste bloemsoorten
  • De naam Margriet werd vroeger vaak gegeven. Ook de Engelse naam, Daisy, is een veelvoorkomende naam.
  • De Margriet bloem wordt regelmatig gezien als familie van de Spaanse margriet, maar dit is niet zo.
  • Margriet ook wel de grote madelief genoemd wordt.
  • Wist je dat je de Margriet kunt eten en deze ook geneeskrachtig wordt gebruikt bij griep en koorts?
De-gewone-margriet-Fleurop

Veelgestelde vragen over de Margriet:

De Margriet houdt van de zon, maar heeft wel regelmatig water nodig. Om de plant mooi te houden kun je mest toevoegen aan het water. Staat de Margriet in een pot? Let dan goed op dat de wortels niet in het water blijven staan. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een pot met een drainage gat of door de bodem te bedekken met hydrokorrels.

Om de plant mooi te houden adviseren we om de uitgebloeide bloemen af te knippen.

Kan een Margriet overwinteren?

De Margriet is winterhard, dus deze kan zeker overwinteren. Ook in de natuur vind je deze mooie bloem veel terug.

Kun je een Margriet stekken?

De Margriet is gemakkelijk te stekken, geadviseerd wordt dit te doen na de bloeiperiode. Neem van de plant een aantal jonge scheuten weg en plant deze in een pot. Zorg ervoor dat de stekjes voldoende ruimte hebben om te groeien. Door gebruik te maken van stekpoeder wordt de groei van de wortels gestimuleerd. De stekjes moeten goed beschermd worden tegen de kou, in een lichte ruimte staan en regelmatig water krijgen.

Geschiedenis en oorsprong

De Margriet (Leucanthemum) is afkomstig uit Europa, Noord-Afrika en Azië, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland kun je deze populaire bloem tegenkomen. De naam Margriet is afgeleid van het Griekse Margarites dat ‘parel’ betekent. De Margriet staat symbool voor ‘onschuld’, maar kan ook ‘je maakt me gelukkig’ betekenen.

Droominterieur-blog

Droominterieur: 📸

Er zijn restaurants waar het erom draait om gezien te worden en er zijn restaurants die jij gezien moet hebben. Toffe plekken waar niet alleen het eten Instagrammable is en het interieur an sich al picture perfect is. 

Lees snel verder:
Droominterieur:restaurants met bloemen

Geboortebloem-augustus-gladiool

Geboortebloemen: 🌺

Iedereen is bekend met zijn of haar sterrenbeeld. Of je nu in horoscopen gelooft of niet, we hebben allemaal weleens ons dierenriem teken geanalyseerd. Kloppen de astrologische persoonlijkheidskenmerken? Hoe staat ons sterrenbeeld in verhouding tot een ander? 

Kom alles te weten:
Shortguide over geboortebloemen

Bestsellers

Bestsellers: 🏆

Boeketten zijn onze all-time favourite. Daarom inspireren we je graag met al het moois wat we te bieden hebben. Neem snel een kijkje in ons bestseller assortiment en kom te weten welke boeketten nu populair zijn.

Laat je inspireren:
Onze boeket-favorieten

Fleurop nieuwsbrief

Mis niets over bloemen én Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌

Fleurop-nieuwsbrief