Lelie

Wie kent ze niet? De Indische waterlelies van de Efteling. Dat is er slechts één van de vele soorten lelies die er zijn.

Kenmerken van de lelie

De lelie is een relatief grote, behoorlijk sterk geurende bloem. In Nederland komt de Aziatische lelie het meest voor, deze soorten zijn er nog meer:

  • Oriëntaalse lelie: grote geurende bloem
  • Trompetlelie: zoals de naam al doet vermoeden; met een trompetvormige bloem
  • Tulbandlelie: hiervan is het bloemblad 'teruggeslagen'
  • Tijgerlelie: de bloemen hangen en zijn gestippeld

De vele symbolische betekenissen van de lelie

De lelie heeft talloze betekenissen, waaronder: zuiverhuid, vergankelijkheid, puurheid, onschuld, maagdelijkheid, vrede, maar ook de wat lugubere betekenis: de dood.
 

Zuiverheid en maagdelijkheid

In het Christendom is de witte lelie een veelgebruikt symbool. Zo staat de witte lelie voor maagdelijkheid en zuiverheid, en draagt dan ook de bijnaam: Madonnalelie. De bloem wordt daarbij vaak afgebeeld tezamen met de maagd Maria. Dit is ook de reden dat witte lelies vaak terugkomen in bruidswerk.
 

Vergankelijkheid

Naast de mooie betekenissen, wordt de lelie ook veelvoudig gebruikt bij begrafenissen, omdat deze bloem ook voor vergankelijkheid en de dood staat. Het is een rouwbloem bij uitstek.

WAARSCHUWING

Ben je een trotse kattenbezitter? Dan is het goed om te weten dat lelies zeer giftig zijn voor katten, inclusief het water waar ze in staan. Helaas trekt de geur van lelies katten aan, waardoor deze nogal eens aan de lelie snuffelen, likken of zelfs kauwen. Wanneer de kat een lelie-vergiftiging heeft opgelopen, kan dit acute nierfalen tot gevolg hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Tip: knip uit voorzorg de stampertjes uit de bloem, doe dit zo snel mogelijk als de lelie open gaat.

De geschiedenis van de lelie

 

De lelie groeit in het wild in Azië, Europa en Amerika en groeit op zowel zeeniveau als hoger gelegen gebieden. De geschiedenis gaat terug naar de koning van Clovis (465 – 511). Maagd Maria zou deze koning een lelie hebben gegeven en de olie voor de zalving van de koning zou uit de hemel zijn komen vallen. Vanaf dat moment werd de lelie hét Franse symbool voor van God verkregen macht.

Dit was tevens de oorsprong van de beroemde Fleur-de-Lys een symbool dat op talloze Franse vlaggen terug te vinden is. Een gouden lelie heeft zelfs lang op de Franse vlag gestaan. Dit verdween pas na de revolutie tegen Karel X in 1830. Zoals bij elke mythe is ook hier onduidelijkheid: het symbool zou ook een gestileerde iris kunnen zijn, ook deze bloem wordt lis genoemd, net als de lelie.