Kom alles te weten over het Lelietje-van-Dalen. Van de kenmerken, tot het verzorgen en het verwijderen van deze bloeier.

Kenmerken

In Frankrijk en België heeft men op 1 mei een prachtig gebruik. Mensen geven op die dag een boeketje lelietjes-van-dalen aan hun geliefden en dierbaren als teken van hun liefde. Deze heerlijk geurende bloemen worden ook vaak in bruidsboeketten verwerkt omdat men gelooft dat het geluk in de liefde geeft.

De lelie-van-dalen, of lelietje-van-dalen wordt ook wel liefkozend lelietje-der-dalen of meiklokje genoemd, en in Frankrijk heten ze Muguets. Haar Latijnse naam is convallaria majalis. Convallaria betekent diep dal of vallei, en majalis betekent mei. Ze heeft deze naam gekregen omdat ze voornamelijk in diepe dalen gevonden wordt, en natuurlijk omdat haar bloeitijd in mei valt.

De geur van de bloemen is heerlijk zoet en heel populair. Gelukkig heeft men in de parfumindustrie ontdekt hoe men de geur zelf kan samenstellen met geurstoffen.

Is het lelietje van dalen of lelietje der dalen?

Het leuke is, in dit geval mag het dus allebei! Net als bij vergeet-mij-nietje en vergeet-me-nietje is het allebei goed en kun je zelf kiezen welke naam jij het beste vindt passen. En mocht iemand je willen verbeteren, dan weet jij dat het allebei goed is. ;)