Het bruidsboeket en je bruiloft

Voor je bruidsboeket en bruidswerk kun je terecht bij onze Fleurop bloemisten. Zij geven graag advies over kleuren, samenstelling en vorm van het boeket.

Het is één van de mooiste dagen van je leven. Alles staat in het teken van jullie. De liefde wordt bezegeld, het ‘ja’- woord er eindelijk uit. Jullie zijn op je allermooist. En bloemen? Die maken het af. Dat moet volmaakt zijn.

Laat het over aan de vakkundige bloemisten van Fleurop. Zij zorgen dat het plaatje compleet is met hèt bruidsboeket waarin jullie liefdesgevoel terugkomt. De aankleding die jullie trouwdag tot een sprookje maakt.

De Fleurop bloemisten. Ze staan voor je klaar.

Wat is een bruidsboeket?

Een bruidsboeket is meer dan een bosje bloemen. Het bruidsboeket zorgt dat de dag compleet is en is daarmee een belangrijk item op tijdens jullie huwelijk. Traditioneel gezien kiest de aanstaande bruidegom het boeket uit.

Welke vorm heeft een bruidsboeket?

Een bruidsboeket kun je helemaal naar wens laten samenstellen. Er is van alles mogelijk. Maar om jullie vast een richting te geven is het vaak prettig om eerst te kijken wat je mooi vindt. Wanneer je houdt van pasteltinten, dan kunnen daarop de bloemen gekozen worden. Vervolgens kun je kijken welke stijl of vorm van een bruidsboeket jullie voorkeur heeft. Er zijn namelijk verschillende vormen. Hieronder staan ze weergegeven:

Tips bij het bestellen van het bruidsboeket

Het bruidsboeket maakt de outfit van de bruid compleet. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Lees hieronder 4 tips bij het bestellen van het bruidsboeket.

Welke bloemen horen in een bruidsboeket?

Sommige bruidsparen hechten er geen waarde aan, anderen vinden de betekenis van bloemsoorten en de betekenis van kleuren wel weer belangrijk. Bijgeloof of niet, het kan handig zijn om te weten dat de anemoon staat voor eenzaamheid en verwachting, en de akelei voor onbetrouwbaarheid. Je kunt je voorstellen dat deze bloemen beter vermeden kunnen worden in een bruidsboeket.

 

Hoe kies ik een bruidsboeket?

Traditioneel gezien neemt de bruidegom het bruidsboeket mee voor zijn bruid, deze geeft hij dan aan haar bij het ophalen bij het ouderlijk huis. Vroeger werd het boeket dan ook door de bruidegom betaald. Houden jullie het traditioneel? Zorg dan dat de bruidegom bijvoorbeeld een stukje stof van de bruidsjurk krijgt en een kleurenwaaier. Deze kan hij dan bij de bloemist laten zien. Zo zorg je dat het bruidsboeket bij de jurk past zonder dat de bruidegom deze te zien krijgt.

Tegenwoordig wordt het bruidsboeket ook steeds vaker door de bruid uitgezocht of geeft ze aan wat haar wensen zijn. Dan is het bruidsboeket natuurlijk een stuk makkelijker samen te stellen.

Bezoek de Fleurop bloemist

Naast advies bij het bruidsboeket, helpen onze bloemisten je ook graag verder met bijpassende bloemen voor de aankleding van de trouwlocatie en de corsages. Zo kunnen jullie erop vertrouwen dat alle bloemen voor jullie bruiloft prachtig bij elkaar passen. Zoek snel een bloemist bij jou in de buurt.

Wat kost een bruidsboeket?

Een bruidsboeket is een stuk duurder dan een gemiddeld bosje bloemen. Dit komt omdat het meer werk kost om een mooi bruidsboeket samen te stellen. Een bruidsboeket moet namelijk op de juiste manier gebonden worden, zodat het de hele dag mooi blijft. Wat een bruidsboeket kost, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Soort bloemen: De ene bloem is goedkoper dan de ander. Kies je voor een bruidsboeket met rozen, dan zal je over het algemeen goedkoper uit zijn dan een veldboeket. Ook is het afhankelijk van de periode. In mei zijn de pioenrozen volop beschikbaar. Wanneer je deze graag in jouw bruidsboeket wilt hebben, dan is het goedkoper wanneer je ook in mei trouwt.
  • Vorm van het bruidsboeket: Hierboven hebben we uitgelegd dat er verschillende vormen van bruidsboeketten zijn. De biedermeier- en veldboeketvorm zijn over het algemeen eenvoudiger te maken dan een druppel, waterval of een composite boeket. Dit zie je ook terug in de prijs.
  • Grootte van het boeket: Hoe groter het boeket, hoe meer bloemen er nodig zijn. Dit zie je ook terug in de prijs. Afhankelijk van het soort bloemen dat je kiest, zal dit ook de uiteindelijke prijs van het boeket bepalen.

Een eenvoudig bruidsboeket kun je al krijgen vanaf een paar tientjes. Gemiddeld liggen de kosten voor een bruidsboeket rond de 90 - 135 euro. Heb je zelf een bepaalde prijs in gedachte? Bespreek dit dan met de Fleurop bloemist, zij denken graag met je mee.

Wanneer bruidsboeket bestellen?

Aangeraden wordt om het bruidswerk ongeveer 6 weken voor de trouwdatum te bestellen bij de bloemist. Zorg dus dat je van te voren voldoende tijd hebt genomen om je te oriënteren. Wat wil je voor bloemsoorten? Welke stijl vind je mooi en uit welke kleuren moet het boeket bestaan?

Daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met het seizoen waarin je trouwt. Niet alle bloemen zijn het hele jaar door even gemakkelijk te verkrijgen. Zomerbloemen zijn in de wintermaanden natuurlijk lastiger te krijgen en hebben dan ook niet alle bloemisten op voorraad.

De geschiedenis van het bruidsboeket

Het bruidsboeket bestaat al heel lang, maar vanaf wanneer is het gebruiken van een bruidsboeket bij een bruiloft eigenlijk ontstaan?

Ontstaan van het bruidsboeket

Het bruidsboeket stamt uit de Romeinse tijd. Romeinse bruiden droegen al een boeket, alleen bevatte dat nog geen bloemen. In die tijd bestond het bruidsboeket uit kruiden, graan en specerijen. Je kunt je voorstellen dat dat sterk rook, en dat was niet voor niets. De geur van het boeket diende om kwade geesten te verdrijven, waardoor het bruidspaar samen door het leven kon zonder deze ellendelingen. Ook mocht graan niet in het bruidsboeket ontbreken. De Romeinen geloofden namelijk dat graan een teken van vruchtbaarheid was.

Samenstelling van het bruidsboeket

In de Romeinse tijd ging men behoorlijk vrij om met het fenomeen bruidsboeket. Er werd veel gevarieerd met de kruiden die gebruikt werden. Soms werd het boeket in de hand gehouden zoals nu, maar het kwam ook voor dat de kruiden en het graan verwerkt werden in het haar van de bruid of aan de jurk werden gespeld.

In de Victoriaanse tijd verschenen de eerste bruidsboeketten met bloemen ten tonele. In de Victoriaanse tijd kenden bruidsboeketten nog geen grote diversiteit aan bloemen. De enige bloem die erin verwerkt werd was de roos. In sommige gevallen werd er in het bruidsboeket ook een takje dille verwerkt. Dat zou een lustopwekkende werking hebben.

Bruidsboeketten hebben tegenwoordig een grote diversiteit aan bloemen. Er is veel mogelijk. Zowel qua bloemsoorten als vormen. Zo zie je steeds vaker naast de traditionele biedermeier, losse veldboeketten. 

Meer lifestyle tips?