De kleur van bloemen

Het gezegde: “Zeg het met bloemen”, bestaat natuurlijk niet voor niets! Bloemen hebben de unieke gave om iedere boodschap met liefde over te brengen. Van feestelijke gelegenheid tot een liefdevol afscheid, bloemen brengen de liefde over. 

Betekenis kleur van bloemen

Bloemen hebben vaak symbolische betekenissen. Niet alleen de bloemsoort, maar ook de kleur van bloemen heeft dit. Iedere kleur brengt haar eigen boodschap over. Hieronder vertellen we over de algemene betekenissen, hoewel de interpretatie van de bloemkleuren ook persoonlijk of per cultuur nog kunnen variëren:

Witte bloemen

Witte bloemen staan, zoals je wellicht wel zou verwachten, voor puurheid, reinheid, frisheid, zuiverheid, helderheid en eenvoud. Andere betekenissen zijn ook wel onschuld, maagdelijkheid, volmaaktheid, natuurlijke liefde en vroomheid.  

Gelegenheid: past goed bij een bruiloft (onschuld) of een uitvaart (vrede). 

Gele bloemen

Gele bloemen staan voor energie, kracht, groei, vrolijkheid en vreugde. Geel staat ook voor warmte, zon en een nieuw begin. Ook passen ze goed bij de start van de lente. 

Gelegenheid: past goed bij opbeurende momenten of voor felicitaties. De kleur wordt ook geassocieerd bij de gelegenheid Pasen

Bekijk hier welke soorten er zijn: gele bloemsoorten

Oranje bloemen

Oranje bloemen staan symbool voor vrolijkheid, warmte, gezelligheid, optimisme, plezier, kracht, vitaliteit en energie. Deze kleur is geschikt voor een verjaardag en felicitatie. 

Gelegenheid: voor evenementen, zoals Koningsdag of officiële gelegenheden en felicitaties

Rode bloemen

Rode bloemen worden natuurlijk geassocieerd met passie, verleiding, romantiek en tederheid. Het is dan ook een erg geschikte bloemkleur om cadeau te geven aan een geliefde.  

Gelegenheid: Romantische gelegenheden zoals jubilea en natuurlijk Valentijnsdag

Benieuwd welke soorten er zijn? Bekijk: rode bloemsoorten

Roze bloemen

Roze bloemen staan net als wit voor onschuld. Ook staat deze kleur voor romantiek en tederheid. Je zegt met deze kleur echt: “ik vind je lief” of “ik heb je lief”.  

Gelegenheid: Verjaardagen en vriendschapsmomenten. Ook voor geboorte van een meisje passen roze bloemen natuurlijk heel goed. 

Paarse bloemen

Paarse bloemen staan voor mysterie, elegantie en spiritualiteit. In tuinen, velden en bossen voegen paarse bloemen een vleugje magie toe, en hun aanwezigheid kan zowel rustgevend als opbeurend zijn. 

Gelegenheid: voor momenten van luxe, als blijk van respect. 

Blauwe bloemen

Blauw symboliseert goddelijkheid en eeuwigheid, maar ook (wederom) onschuld. Er zijn niet heel veel blauwe bloemsoorten, maar de delphinium is een blauwe bloem die je vaak in kleurrijke plukboeketten ziet. 

 Gelegenheid: situaties waar kalmte en rust gewenst zijn. Vanwege de kleur natuurlijk ook geschikt voor het vieren van de geboorte voor een jongen.

Groene bloemen

Groene bloemen symboliseren jong leven en vruchtbaarheid. Daarbij staan deze bloemen ook voor vrede, welvaart en hoop. Een boeket met alleen groene bloemen zul je niet snel vinden, maar een toevoeging van groene bloemen brengen met liefde de betekenis over. 

Gelegenheid: vernieuwingsmomenten, zoals een geboorte

Boeket voor feestelijke gelegenheid: 

Zoek je een boeket dat voor feestelijke gelegenheid goed past en vind je het lastig om te kiezen. Dan zit je met een kleurrijk boeket altijd goed. Iedere bloem brengt met liefde de boodschap over en zo weet je altijd dat je een goede keuze maakt.  

Gelegenheid: Feestelijke gelegenheden en jubilea.  

Boeket in zachte kleuren 

Voor een liefdevol moment als sterkte of condoleance zien we dat vaak de neutrale, pastelkleurige bloemen goed passen. Ze brengen naast rust en kalmte, en liefdevol gevoel over. Met bloemen in zachte tinten zit je altijd goed. 

Gelegenheid: Sterkte of condoleance 

Seizoensbloemen en hun kleur 

Wist je al dat ook het verschil in seizoenen voor een eigen betekenis. We hebben ze per seizoen hieronder toegelicht. 

Kleur voorjaarsbloemen: 

In het voorjaar zien we vooral de voorjaarsbloemen zoals tulpen en ranonkels in boeketten en natuurlijk de natuur. Deze bloemen zijn veelal bolbloemen en groeien dus vanuit een bloemenbol. 

Na de ‘donkere’ wintermaanden hebben we meer behoefte aan kleur en daarom vallen de vrolijke voorjaarsbloemen extra in de smaak. 

Kleur zomerbloemen: 

De zomer is dan weer wat uitbundiger. We zien opvallende, sterke bloemen in harde kleuren. De gele zonnebloem of blauwe delphinium zorgen voor een uitbundige sfeer. Vanwege de warme dagen, zijn deze bloemen extra sterk en blijven dan ook goed als de temperatuur op loopt. 

Kleur najaarsbloemen: 

De dagen worden kouder en we zijn na een warme zomer wat vaker binnen. Voor het warme gevoel zien we de vraag naar bloemen in warme tinten terug komen. De kleuren oranje en warmrood zie je dan ook vaak terugkomen in de boeketten van het najaar.

Kleur winterbloemen:

Voor de winterbloemen zie je vooral de stijlvolle amaryllis de show stelen. Deze prachtige sterke bloem torent hoog boven het boeket uit en valt dankzij haar dikke steel op. Niet alleen in boeketten, maar ook als een losse bloembol zie je de amaryllis vaak in de winter.

De winterbloemen varieren van rood (vanwege de feestdagen) tot kleurrijke bloemen.

Ben je benieuwd welke bloemen op dit moment goed beschikbaar zijn, neem dan snel een kijkje tussen onze seizoensboeketten.

De betekenis van bloemen

Elke bloem heeft zo zijn eigen symbolische betekenis. Bekijk ze hier allemaal op een rijtje!