Agapanthus

De Agapanthus Africanus ook wel Afrikaanse lelie genoemd is een echte zonaanbidder. Niet gek dus dat deze plant veel voorkomt op de Canarische eilanden en op het Portugese bloemeneiland Madeira.

Een prachtig bloemenscherm

De plant doet het goed als terras- en balkonplant, maar kan ook prima in de tuin worden gepoot. Met de agapanthus breng je op een natuurlijke manier hoogteverschil aan in je tuin, want deze plant bereikt snel een hoogte tot wel 1 meter. In de bloeitijd van juli tot augustus word je getrakteerd op prachtige bloemenschermen, waar vaak wel meer dan 50 bloemen aanhangen.

Hoe verzorg je de agapanthus?

De Afrikaanse lelie is niet de moeilijkste in de verzorging. De lelie die in de volle grond is gepoot vraagt niet veel verzorging. De plant heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Geef daarom in de groeiperiode één keer voor de bloei en één keer na de bloei extra kunstmest. Wanneer de plant op een voedselarme grond staat adviseren we ook om tijdens de bloeiperiode extra kunstmest te strooien.

Heb je de lelie in een pot gepoot? Dan adviseren we extra te bemesten, wanneer de eerste bladknopen te zien zijn. Ook is het goed om de plant vanaf dit moment één keer per week extra water te geven, wanneer de plant op het balkon staat is dit vooral belangrijk. Let er wel op dat de plant niet houdt van natte voeten. Daarom adviseren we gebruik te maken van een bloempot met drainage gat of hydro korrels, zodat het overtollige water weg kan.

 
Agapanthus

Afhankelijk van het soort kan de agapanthus overwinteren

Of de agapantus kan overwinteren is afhankelijk van het soort, bladhoudend of bladverliezend.

Het bladhoudende soort moet in de winter naar binnen worden gehaald. Deze soort kan alleen binnen in een koude, vorstvrije ruimte waar voldoende licht komt overwinteren. Een koude, droge omgeving zorgt ervoor dat de wortels van de plant niet gaan rotten en het stimuleert de bloei. In het voorjaar kan je voor de bladhoudende plant weer een mooi plekje in de zon zoeken. De plant zal dan in de bloeiperiode weer prachtige bloemen laten zien.

Het soort die zijn bladverliest is winterhard en kan je daarom ook gewoon in de volle grond plaatsen. Maar bij hevige vorst kan de plant het beste worden afgedekt, met een kleed of bladlaag. Heb je de bladverliezende plant in een pot gepoot, dan adviseren we deze wel naar binnen te halen. Dit omdat planten in een pot door de kou onvoldoende mineralen uit de grond op kunnen nemen.

Hoe snoei je de agapanthus?

De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. In het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide stelen tot de grond toe afknippen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar je zorgt er ook voor dat andere bloemen de ruimte krijgen.

De bladhoudende agapantus hoeft niet gesnoeid te worden. Wel adviseren we om de gele bladen af te knippen, zodat je altijd een mooie groene plant hebt staan op het terras of balkon. Ook de uitgebloeide bloemen mag je afknippen.

Hoe vermeerder je de agapanthus?

De agapanthus kan je vermeerderen door te zaaien of scheuren. Wij adviseren om te kiezen voor scheuren als vermeerderingsmethode. Dit omdat deze plant niet soortvast is. Kies je ervoor om te vermeerderen door te zaaien dan is het niet zeker dat ook daadwerkelijk het gewenste soort tevoorschijn komt.

Kies je ervoor om de agapanthus te scheuren dan is de kans vele malen groter dat deze lijkt op de huidige plant.

Zaaien doe je direct na het oogsten van het zaad

Wil je de agapanthus zaaien dan kan dit al direct na de oogst van het zaad. Houd er wel rekening mee dat deze plant niet soortvast is, waardoor de mogelijkheid bestaat dat je verschillende soorten krijgt. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste plant kweekt dan adviseren we om de plant te stekken of scheuren.

De zaadjes kan je het beste zaaien in een pot of kweekbak. Wanneer je de zaadjes dicht bij elkaar hebt gepoot adviseren we ze uit te poten op het moment dat er groene puntjes zichtbaar worden. Worden ook de blaadjes zichtbaar? Dan kan je de lelie in een pot poten. Wij adviseren bij het poten van de lelie gebruik te maken van een pot met drainage gat, omdat de plant niet houdt van natte voeten. Ook is het goed om in het groeiseizoen de plant extra bij te mesten om de groei te stimuleren.

Wil je de agapanthus zaaien in de volle grond doe dit dan in het voorjaar. De zaadjes komen het beste uit wanneer de bodem warm genoeg is. Ongeveer 6 weken na het zaaien zullen de eerste plantjes tevoorschijn komen. Heb je de zaadjes dicht bij elkaar gepoot dan adviseren we wanneer de eerste bladeren te zien zijn de plantjes uit te poten. Geef de plant in het groeiseizoen wat extra mest, zodat de groei gestimuleerd wordt.

Stekken & Scheuren

Het scheuren kan je het beste doen in het voorjaar of direct na de bloei. Let er bij het scheuren wel op dat het oog niet teveel beschadigd raakt en dat er 3 groeipunten/ogen aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat de agapanthus snel zal groeien. Nadat je een deel hebt gescheurd moeten de stekken ongeveer één dag op een droge goed geventileerde plek laten rusten. Waarna je de stekken kan poten en kan gaan genieten van prachtige bloemen.

Wist je dat…

  • De betekenis van Agapanthus ‘liefde’ is. Deze en andere betekenissen van bloemen lees je hier.
  • Je de zaadhoofden van de agapanthus kan gebruiken als decoratie. Wanneer de bloem is uitgebloeid komen zaadhoofden tevoorschijn. Knip deze af en laat ze goed drogen.
  • De bloeistengel van de agapanthus wordt veel gebruikt als snijbloem en de zaadhoofden worden gebruikt in droogboeketten.