Viburnum opulus (sneeuwbal)

De viburnum opulus of gelderse roos, is een echte voorjaarsbloeier die je van afstand kunt herkennen aan de geur en mooie bollen.

Kenmerken

Je kent de sneeuwbal misschien eerder als tuinplant, maar ook in een boeket komt de sneeuwbal prachtig tot leven. De sneeuwbal heeft veel weg van de hortensia, maar hiermee moet je hem zeker niet verwarren. De plant staat bekend om zijn mooie bolvormige bloemen, een echte eyecatcher in jouw lenteboeket.

De plant is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De kleurrijke bessen die aan de bloem zitten, gaan langzaam één voor één open en als ze allemaal uit zijn, ontpopt de sneeuwbal zich als stralende licht geurende bloem.

Symbolische betekenis

De sneeuwbal staat door zijn lange stelen en bolvormige bloemen symbool voor fierheid. Ze stralen een vol gevoel van trots uit. Oorspronkelijk stamt fierheid af van het Latijnse 'viere' wat vlechten of buigen betekent. Kijkend naar de betekenissen, heeft 'fierheid' en 'viere' daarentegen niks met elkaar te maken.

 

Geschiedenis van de sneeuwbal

De sneeuwbal behoort met haar houtachtige stelen tot de heesters en is afkomstig uit Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. In de oertijd was de viburnum niet alleen bedoeld om je huis op te vrolijken, maar werden de lange houtachtige stelen gebruikt als pijlschacht. Zo krijgt de mooi, stralende sneeuwbal ineens een heel ander karakter.

Verzorgingsadvies viburnum

De sneeuwbal valt in de categorie heester bloem (houtachtige, bruine stelen) en vindt het niet prettig om in koud water te worden gezet. De sneeuwbal gaat dan slap hangen. Om lang te kunnen genieten van de sneeuwbal kun je deze het beste in handwarm water zetten met snijbloemvoeding.

Soorten viburnum

Naast de Viburnum Opulus, is er ook de Tinus. Op deze pagina hebben we het over de opulus. Maar toch lichten we de andere soorten even kort toe.

Viburnum opulus

Ook wel Gelderse roos genoemd is een stuik of boom. De sierheester herken je aan de witte bloemenschermen die bloeien van mei t/m juni. De bloemen trekken in het voorjaar vele insecten aan en in het najaar verschijnen de rood gekleurde bessen aan de struik. In de herfst veranderen de bladeren in prachtige herfstkleuren. Genieten gegarandeerd!

Viburnum Tinus

Deze soort is erg aantrekkelijk. Dit komt doordat de plant een echte groenblijver is en in de winter tot bloei komt. De bloeiperiode van november t/m april zorgt ervoor dat je ook in de winter een bloeier in de tuin hebt. De bloemen van de tinus bloeien in witte en roze kleuren. Na de bloei komen de zwarte bessen tevoorschijn. Bij strenge vorst raden wij aan om de plant te beschermen tegen de kou.
De tinus staat erom bekend dat hij uit kan groeien tot een grote struik en dus ook echt de ruimte nodig heeft. De plant kan tot wel 4 meter hoog worden. De tinus ‘Gwenllian’ en tinus ‘Eve Price’ zijn een kleiner soort, maar zijn in bloeiwijze gelijk aan de ’gewone’ viburnum tinus. De ‘Gwenllian’ en ‘Eve Price’ worden ongeveer 1,5 tot 2,5 meter hoog.
Ook is de viburnum tinus te verkrijgen op stam. Het voordeel hiervan is dat je deze op bijvoorbeeld het terras kunt plaatsen en hiermee gemakkelijk een groenblijvende afscheiding kunt creëren.

Viburnum Burkwoodii

Deze soort kan zowel in de hoogte als breedte uitgroeien tot struik van 2,5 m. De wit/roze bloemen geven in de maanden april en mei een heerlijke geur af. In het najaar zal de kleur van de bladeren veranderen naar prachtige herfstkleuren. Afhankelijk van de temperaturen verliest of behoudt de plant zijn blad.

Viburnum Eskimo

De Viburnum Eskimo is verkrijgbaar op stam en als heester. De Eskimo is met zijn grote wit/roze bloemen een opvallende verschijning in de het voorjaar. In het najaar worden de rode bessen zichtbaar. De plant blijft vrij compact en kan uitgroeien tot een hoogte van 1,50 meter. De Eskimo is half wintergroen en zal in de winter een deel van zijn blad verliezen.

Japanse sneeuwbal

Deze bladverliezende heester komt tot bloei in de maand mei t/m juni. In deze periode laat deze plant grote witte bloemen zien. De groeiwijze van deze soort kenmerkt zich door de gelaagde groei in horizontale en strakke lijnen.

Hoe groot wordt de viburnum?

Wanneer je een mooie plant wilt kopen, ben je wel benieuwd hoe groot deze wordt. Deze plant kan wel 2 meter hoog worden. Geef de plant een mooi plekje in de zon / halfschaduw, waar zij zich op haar best voelt.

Wanneer/hoe viburnum snoeien?

Het voordeel van deze mooie plant is dat snoeien niet nodig is. Je kunt wel in het voorjaar de dode takken uit de viburnum knippen. Valt het op dat er minder bloemen te zien zijn? Dan is de kans groot dat de plant te weinig voedingsstoffen krijgt. Je kunt dan het beste extra compost of droge koemest op de grond aanbrengen. Je zult zien dat de plant daarna weer trots haar bloemen laat zien!

Wanneer/ hoe viburnum stekken?

De viburnum is één van de favoriete planten die in veel tuinen te vinden is. Daarom wil je misschien weten hoe je deze plant kunt stekken. Je kunt deze het beste in mei/juni of augustus/september vermeerderen, omdat dan de temperatuur goed is.

Het stekken van deze plant kan door middel van afleggen. Afleggen is een makkelijke methode om de plant te vermeerderen. Je kiest eerst een nieuwe jonge scheut die aan de plant groeit. Een tak die aan de buitenzijde groeit, kun je ook gebruiken voor het afleggen.

Zodra je de scheut gekozen hebt, snijd je met een mes in de tak, waardoor er een inkeping ontstaat. Mocht de inkeping niet open blijven staan, voeg dan een tandenstoker of luciferhoutje in de inkeping. Let op: het is niet de bedoeling dat je de tak eerst afknipt. Deze blijft voor een deel aan de plant zitten.

Zorg dat het bewerkte deel onder de grond komt te liggen, zodat het van daaruit wortels kan schieten. Je kunt het eventueel verzwaren door er een steen op te leggen. Houd vervolgens de grond goed vochtig en wacht een tijdje, voordat je controleert of er wortels groei