Hortensia

De hortensia is een van de bekendste bloemen die in de Nederlandse tuinen voorkomt. Het is een prachtige bloeier die zowel in een border als een mooie pot geplaatst kan worden.

Kenmerken van de hortensia

De hortensia is er echter ook als snijbloem en kan mooi in boeketten worden verwerkt.

De bloem is in veel kleuren verkrijgbaar: wit, roze, rood, blauw en paars. Sommige hortensia's zijn zelfs meerkleurig. Naast de bolvormige hortensia, is er ook één in puntvorm. Verder zijn er doorbloeiende types en randbloeiers. De laatste wordt tellertype genoemd.

Over het algemeen is de hortensia een makkelijke plant, maar bij warm weer moet deze wel voldoende water krijgen, anders gaat hij snel slap hangen.

Symboliek

De hortensia kent vele symbolische betekenissen. De meest gebruikte is toch wel ‘dankbaarheid’,  of ‘dank voor je begrip’. Echter heeft de bloem ook een negatieve symbolische waarde, namelijk: ‘onstandvastigheid’ en ‘instabiliteit’. 

Geschiedenis

De hortensia, ook wel hydrangea, komt van oorsprong vooral uit China en Japan, maar komt eveneens voor in Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van het Griekse ‘hydro’ en ‘angeion’. Hydro betekent water en angeion betekent vat of kruik. Dit refereert aan de bolle vorm van de bloem.

De botanicus genaamd Sir Joseph Banks zorgde ervoor dat de hortensia naar Europa kwam. Hij nam de plant eind 18e eeuw mee naar de Kew Gardens in Londen. 

Wanneer kan je de hortensia snoeien?

Om optimaal van de plant te kunnen genieten is het aan te raden om de hortensia te snoeien. Knip na de winter de uitgebloeide bloemen weg. Dit doe je net boven de bovenste knoppen. Je kunt ook al voor de winter de hortensia snoeien, doe dit na de bloei. Zorg wel dat er geen vorst komt na het snoeien. De stelen zijn namelijk hol, wanneer er water inloopt, dan kan het zijn dat de plant bevriest.

Wanneer kun je de hortensia bloem drogen?

Wanneer de bloem goed is doorgekleurd kun je de hortensia gaan drogen. In de periode september / oktober kan dit het beste, wanneer de blaadjes al droger zijn en bij aanraking een knisperend geluid maken. Het drogen van een hortensia kan op twee manieren. Je kunt de hortensia in een klein laagje water zetten en geleidelijk laten uitdrogen of het op een droge plek ophangen. Zorg er wel voor dat de bloem naar beneden hangt, anders kan de bloem slap gaan hangen.

Het beste is om een hortensia te drogen wanneer je hem 's ochtends op een zonnige dag geplukt hebt, dus niet 's avonds. Met een gedroogde hortensia kun je leuk decoreren of bijvoorbeeld een hortensia krans maken. Dit past helemaal bij het najaar. Heb je de bloem in een boeket cadeau gekregen, dan is het vaak een stuk lastiger om deze te laten drogen. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.

Waarom wordt een blauwe hortensia roze?

De kleur van de hortensia kan veranderen door de bodem waar deze gepland is. In Nederland hebben we een aantal verschillende grondsoorten, dit zorgt er o.a. voor dat de kleur van de bloem kan veranderen.

Wanneer je een blauwe hortensia poot op een kalkrijke bodem (bij de kust), dan zullen deze roze worden. Om blauwe hortensia's te houden, dan is daar een zure grond voor nodig. Wanneer we spreken over zure grond, dan betekent het dat de grond een PH-waarde heeft van 5 of minder. Deze grond bevat veel aluminium en ijzer, wat ervoor zorgt dat de hortensia blauw blijft. Zit er veel kalk in het water? Besproei de hortensia dan met regenwater. Je hebt speciale meststoffen om ervoor te zorgen dat de hortensia blauw zal worden/blijven. Deze kun je het beste begin september bij de plant strooien.

Is een hortensia giftig?

Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.

Welke hortensia soorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s. De bekendste zijn de klimhortensia, pluimhortensia, hortensia Annabelle en de boerenhortensia.

Klimhortensia

De naam van deze hortensia zegt het al, de klimhortensia is een klimplant die zich met hechtwortels tegen de muur van het huis of schutting hecht. De witte bloemschermen die bloeien van juni tot september zorgen voor een bloemenzee die in de zomermaanden vlinders en bijen aantrekt.

De klimhortensia is een gemakkelijke plant die in zowel halfzon als schaduw hoger dan 10 meter kan worden. Wil je de klimhortensia snoeien, dan kan dat het beste in de lente of herfst. Lange uitschieters en zijtakken die van de muur af groeien kunnen worden teruggesnoeid.

Hortensia Annabelle

De hortensia Annabelle is een populaire plant die niet meer weg te denken is uit vele landelijke  tuinen. De Annabelle kenmerkt zich door de grote witte bloemen, waardoor deze hortensia ook bekend staat als de witte hortensia of sneeuwbal hortensia. Door de grote bloemen en relatief dunne taken kunnen de Annabelle bij harde wind of regen gaan hangen.

Om dit te voorkomen kunnen de Annabelle worden ondersteund door ze aan te binden of door gebruik te maken van steunringen. Ook de sterke variant van de Annabelle biedt uitkomst. De Strong Annabelle blijft door de stevige stelen prachtig overeind.

Wil je de hortensia Annabelle of Strong Annabelle snoeien dan wordt geadviseerd de hortensia in maart terug te snoeien tot 20-30cm boven de grond.

Pluimhortensia

De pluimhortensia ook wel bekend als de hortensia limelight, is een populaire tuinplant die opvalt door de grote puntvormige bloemen die wel 30cm kunnen worden. De hortensia heeft stevige takken waardoor de bloemen niet omvallen. In de bloeitijd van juli tot oktober verandert de plant van kleur, waardoor het een opvallende verschijning in de tuin is.

Wil je de pluimhortensia snoeien dan wordt geadviseerd het in het voorjaar kort (20-30 cm boven de grond) terug te snoeien. Op deze manier blijft de plant in goede conditie en zal de hortensia in de bloeitijd prachtige bloemen laten zien.

Boerenhortensia

De boerenhortensia heeft zijn naam te danken aan de boerderijen waar veel hortensia’s worden aangeplant. De boerenhortensia onderscheidt zich van de andere door de beschikbaarheid in veel verschillende kleuren. Er is keuze uit blauwe, groene, roze, rode of witte hortensia's. De hortensia verandert gedurende het seizoen van kleur, waardoor je niet uitgekeken raakt op deze prachtige plant.

De boerenhortensia bloeit op overjarig hout, bloemknoppen zijn het voorgaande jaar al gevormd. Om deze reden is snoeien van de boerenhortensia niet nodig. Het is voldoende om de uitgebloeide bloemen af te knippen. De hortensia Forever & Ever en hortensia Endless Summer behoren ook tot de boerenhortensia’s, maar voor deze planten gelden geen snoeiregels, omdat deze bloemen bloeien op eenjarig hout.