Hortensia

De hortensia kennen we vooral vanuit de tuin. De grote bolvormige bloem is één van de meest populaire en herkenbare tuinbloemen.

Kenmerken van de hortensia

De hortensia is er echter ook als snijbloem en kan mooi in boeketten worden verwerkt.

De bloem is in veel kleuren verkrijgbaar: wit, roze, rood, blauw en paars. Sommige hortensia's zijn zelfs meerkleurig. Naast de bolvormige hortensia, is er ook één in puntvorm. Verder zijn er doorbloeiende types en randbloeiers. De laatste wordt tellertype genoemd.

Symboliek van de hortensia

De hortensia kent vele symbolische betekenissen. De meest gebruikte is toch wel ‘dankbaarheid’,  of ‘dank voor je begrip’. Echter heeft de bloem ook een negatieve symbolische waarde, namelijk: ‘onstandvastigheid’ en ‘instabiliteit’. 

Geschiedenis

De hortensia, ook wel hydrangea, komt van oorsprong vooral uit China en Japan, maar komt eveneens voor in Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van het Griekse ‘hydro’ en ‘angeion’. Hydro betekent water en angeion betekent vat of kruik. Dit refereert aan de bolle vorm van de bloem.

De botanicus genaamd Sir Joseph Banks zorgde ervoor dat de hortensia naar Europa kwam. Hij nam de plant eind 18e eeuw mee naar de Kew Gardens in Londen.