Veronica

De veronica is een langwerpige bloem die je vaak tegenkomt in een pluk- of veldboeket. De bloem wordt ook wel ereprijs genoemd.

Hoe herken je de veronica?


 

 

Waar komt de veronica vandaan?

De veronica is ook wel bekend onder de naam ereprijs en behoort net als de leeuwenbek tot de weegbreefamilie. Wereldwijd komen er zo’n 500 verschillende soorten voor. Deze naam komt van een Frankische koning. Hij gebruikte veronica op aanraden van een jager, hierdoor werd hij genezen van zijn melaatsheid. Daarom sprak hij over dit kruid als 'eer en prijs'.

 
 

Veronica in de tuin zaaien?

Wil je de veronica in de tuin zaaien? Dit is mogelijk op verschillende momenten; in het eerste moment zal er gezaaid moeten worden in een zaaibak in de periode maart tot mei. Ook is het mogelijk om direct buiten te zaaien dit kan in de periode juni tot augustus. Het duurt ongeveer 14 dagen voordat de zaadjes ontkiemen.

Let op! De plant is een lichtkiemer. Dit houdt in dat de zaadjes maar dun bedekt moeten worden. Geef de zaadjes na het zaaien water. Herhaal dit wanneer de grond droog begint te worden. Geef de planten een plek in de tuin die goed waterdoorlatend is en in de zon. Houd er ook rekeningen mee dat de planten in de winter niet wintergroen zijn.

Wanneer bloeit de veronica?

De bloem laat zijn mooie paarse kleuren zien in de maanden juli en augustus en is daarmee een echte nazomer bloeier. In deze periode kan de plant tot zo’n 1,2 meter worden! Hoe groot de plant wordt en wanneer deze tot bloei komt is afhankelijk van de soort. Houd hier bij aankoop dus rekening mee en laat je goed voorlichten!

De veronica is een erg populaire plant in design- en siertuinen, omdat je met deze plant gemakkelijk hoogteverschillen kan creëren. Daarnaast kan je met deze plant genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. De plant (ook afhankelijk van de soort) trekt namelijk bijen en insecten aan voor de bestuiving. En wanneer de bloemen tot bloei komen zullen de bijen terugkomen voor de nectar. Een waar natuurspektakel!

 

Soorten veronica

In Nederland zijn er 23 soorten ereprijs in het wild bekend en wereldwijd tot wel 500 soorten. Er zijn veel verschillende soorten, zowel één- als meerjarige en verkrijgbaar in veel verschillende maten en kleuren.

Zo zijn ze beschikbaar in de kleuren licht- en donkerblauw, paars, roze en wit.

  • Één van de bekendste is de veronica longifolia ook wel de lange ereprijs genoemd. De bloemen van deze plant bloeien in een donkerblauwe kleur van juli t/m augustus. Niet voor niets wordt deze plant de lange ereprijs genoemd, want deze kan tot wel 80 cm hoog worden! Ook is deze soort winterhard tot een temperatuur van –30 graden.
  • De veronica officinalis ook wel mannetjesereprijs genoemd. Deze plant kenmerkt zich door de trossen van lichtblauwe bloemen op de kruipende stengels. In de natuur kan je deze plant tegenkomen op bijvoorbeeld de heide en graslanden.
  • Veronica spicata. Deze sterke vaste plant wordt veel in de tuin gepoot en bloeit van juli t/m september. Deze veronica komt tot bloei in een volle blauwe kleur en kan tot wel 50 cm hoog worden. Deze plant trekt bijen en insecten aan.
  • Veronica gentianoides wordt ook wel gentiaan ereprijs genoemd. De bloemen bloeien in gentiaanblauw. Qua bloemsoort laat de gentianoides andere bloemen zien. Deze soort is een lentebloeier en bloeit in de periode van mei t/m juni, maar wanneer je de uitgebloeide bloemen snel afknipt is zelfs een tweede bloei mogelijk. De gentianooides is niet wintergroen.


Leuk weetje: in Nederland leeft ook de gentiaanvlinder, deze heeft dezelfde zachte lichtblauwe kleur. Deze vlinder is vrij zeldzaam, maar komt lokaal voor op de zandgronden in Zuid-, Midden- en Noordoost Nederland. Helaas staat het op de rode lijst van bedreigde vlindersoorten.

Veronica in een boeket

Ben je verliefd geworden op deze bijzondere paarse bloem? Bekijk de veldboeketten op fleurop.nl of laat een boeket met Veronica samenstellen door jouw lokale Fleurop bloemist.

Om extra lang van deze mooie bloem in je boeket te genieten adviseren we om de bloem schuin af te snijden met een schoon mes. Voeg vervolgens de snijbloemenvoeding toe en genieten maar!

Verzorgingsadvies veronica

Veronica verzorg je op dezelfde manier als de meeste bloemsoorten.