Gladiool

De gladiool is dankzij zijn lange stelen en dubbele rij bloemen onmiskenbaar, er is er niet één zoals de gladiool.

Kenmerken van de gladiool

Gladiolen zijn er in de kleuren rood, wit, crème, geel, roze, paars en oranje. Ook zijn er varianten met meerdere kleuren per bloem. Een aantal gladiolen in een hoge vaas staan prachtig. Ook zijn ze goed te combineren in een boeket, waarbij ze vrijwel altijd uitsteken t.o.v. de andere bloemen.

De heroïsche betekenis van de gladiool

De gladiool heeft een heroïsche betekenis. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘Gladius’, wat staat voor zwaard (wat perfect past bij het uiterlijk van de bloem). De bloem staat dan ook voor kracht, overwinning en trots. Deze betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, de gladiatoren vochten namelijk letterlijk om de dood of de gladiolen (bij overwinning werden ze overladen door gladiolen).

Geschiedenis en ontstaan van de gladiool

Gladiolen komen van oorsprong uit Zuid-Afrika, waar ze werden gegeten en werden gebruikt als medicijn (de hedendaagse gladiolen zijn niet meer eetbaar).

Zeg je gladiolen, dan zeg je Nijmeegse Vierdaagse. De gladiool is onlosmakelijk verbonden aan dit beroemde Nijmeegse evenement. Op de dag van de finish, als de wandelaars over de 'Via Gladiola' hun laatste meters afleggen, zie je dan ook niets anders dan de oranjerode gladiool. De symboliek van de bloem past hier dan natuurlijk ook perfect bij: overwinning, kracht en trots.

De gladiool is zo onlosmakelijk verbonden dat er zelfs een speciale Vierdaagse variant is gekweekt. In 1983 werd al de eerste speciale Vierdaagse gladiool gepresenteerd met de toepasselijke naam: Vierdaagse. Hier begon de herkenbare oranjerode kleur. In 2016 is ter ere van de 100e editie een nieuwe variant geïntroduceerd: 'The Walk of the World'-gladiool. Deze is korter en lichter dan zijn voorganger. Dit maakt het makkelijker voor de Vierdaagse wandelaars om te dragen, gezien ze vaak nog een behoorlijk eind met de gladiolen moeten lopen en het zelden bij één bos blijft!