Gladiool

De gladiool is dankzij zijn lange stelen en dubbele rij bloemen onmiskenbaar, er is er niet één zoals de gladiool.

De gladiool is een echte seizoensbloem en alleen in de zomer beschikbaar. Niet voor niets zie je deze bloem dan ook terug in onze zomerboeketten. Alles wat je wil weten over ze gladiool lees je in het bloemenregister

Kenmerk

De gladiool is een echte zomerbloeier en beschikbaar in de kleuren rood, wit, crème, geel, roze, paars en oranje. Ook zijn er varianten met meerdere kleuren per bloem. Een aantal gladiolen in een hoge vaas staan prachtig. Ook zijn ze goed te combineren in een boeket.

Gladiool in eigen tuin

Wil je in de zomer genieten van gladiolen in de tuin? Dan kan je deze het beste in april of mei planten, zodat ze in de zomermaanden bloeien. De bloeitijd van de gladiool loopt van juli t/m september.

De gladiool is een knolgewas en de knollen van de gladiool kan je het beste planten op een zonnige plek. De zon is nodig om tot een mooie groei en bloei te komen. Poot je de gladiool niet in de zon dan zal deze meer moeite hebben om te groeien. De steel zal zwakker zijn, waardoor de kans op omvallen of afbreken groter is en ook de bloei minder zal zijn.

Plant de knollen op ongeveer 10 cm diepte en 10 cm uit elkaar. Geef na het poten gelijk extra kunstmest en water. Geef ook tijdens de groei- en bloeiperiode regelmatig extra water. De stelen van de gladiool kunnen lang en topzwaar worden, waardoor je er vaak goed aan doet om de stelen vast te zetten. Op deze manier kunnen ze minder snel afbreken en kan je er lang van genieten.

Tip: Combineer de gladiool in de tuin met de calla en de lelie. De bloemen bloeien in vrijwel dezelfde periode. Maar door de verschillende bloemsoorten en verschillende groottes zal het zorgen voor een speels en vrolijk effect in de tuin.

Gladiool in pot poten

Ook kunnen de gladiolen in een pot gepoot worden. Kies wel voor een pot met goede drainage. Dit is belangrijk, omdat de gladiool af en toe water nodig heeft, maar het water moet wel goed afgevoerd worden. Ook hiervoor geldt dat je de knollen het beste in mei kan poten en zet de pot vervolgens in de zon. De gladiool houdt van de zon en zal al snel de eerste bloemen laten zien.

Verzorging

Heb je de gladiolen gepoot dan is het belangrijk dat je de grond vochtig houdt. Een te natte bodem is niet goed, maar zorg er wel voor dat je bij droogte de grond regelmatig nat houdt. Om de groei te stimuleren kan kunstmest worden toegevoegd. Wij adviseren dit te doen op het moment dat de steel zichtbaar wordt.

Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid adviseren we de bladeren af te snijden. Ook de steel kan je afsnijden tot ongeveer 5 cm boven de grond. Dit is belangrijk omdat de knol uit de steel voedingsstoffen opneemt die nodig zijn om in de zomer weer te kunnen bloeien.

Kunnen ze tegen de vorst?

Gladiolen zijn niet winterhard en kunnen niet tegen vorst. De knollen kun je het beste niet in de grond laten tijdens de vorst. Wij adviseren om deze dan ook te rooien en het overgebleven deel van de stengel af te snijden. Laat de gerooide knollen drogen en bewaar ze in een vorstvrije en droge plek in huis.

Verzorging gladiool in vaas

Wil je de gladiolen in een vaas zetten dan adviseren wij om ze goed schuin af te snijden en ook het blad dat mogelijk in het water komt te verwijderen.

Bij de gladiool is het extra belangrijk om te kiezen voor een goede vaas. Dit omdat het een lange bloem is die topzwaar kan worden. Zorg er dus voor dat de vaas die je kiest voldoende hoog is, zodat deze niet om kan vallen.

Vul de vaas met voldoende water en voeg altijd snijbloemenvoeding toe. Plaats de gladiolen eventueel met andere bloemen in de vaas en zet ze op een mooie plek in huis. Bekijk alle verzorgingstips.

 

Oorsprong

Gladiolen komen van oorsprong uit Zuid-Afrika, waar ze werden gegeten en werden gebruikt als medicijn (de hedendaagse gladiolen zijn niet meer eetbaar).

Een bekende gladiool is de Abessijnse gladiool. Deze soort heeft witte geurende bloemen met een paars hart. De bloemen van deze bloem hangen op een sierlijke manier naar voren.

Betekenis

De gladiool heeft een heroïsche betekenis. De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘Gladius’, wat staat voor zwaard (wat perfect past bij het uiterlijk van de bloem). De bloem staat dan ook voor kracht, overwinning en trots. Deze betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, de gladiatoren vochten namelijk letterlijk om de dood of de gladiolen (bij overwinning werden ze overladen door gladiolen).

Nijmeegse Vierdaagse

Zeg je gladiolen, dan zeg je Nijmeegse Vierdaagse. De gladiool is onlosmakelijk verbonden aan dit beroemde Nijmeegse evenement. Op de dag van de finish, als de wandelaars over de 'Via Gladiola' hun laatste meters afleggen, zie je dan ook niets anders dan de oranjerode gladiool. De symboliek van de bloem past hier dan natuurlijk ook perfect bij: overwinning, kracht en trots.

De gladiool is zo onlosmakelijk verbonden dat er zelfs een speciale Vierdaagse variant is gekweekt. In 1983 werd al de eerste speciale Vierdaagse gladiool gepresenteerd met de toepasselijke naam: Vierdaagse. Hier begon de herkenbare oranjerode kleur. In 2016 is ter ere van de 100e editie een nieuwe variant geïntroduceerd: 'The Walk of the World'-gladiool. Deze is korter en lichter dan zijn voorganger. Dit maakt het makkelijker voor de Vierdaagse wandelaars om te dragen, gezien ze vaak nog een behoorlijk eind met de gladiolen moeten lopen en het zelden bij één bos blijft!

Wist je dat..

Er een spreekwoord is over de gladiool ‘De dood of de gladiolen’. Dit betekent ik waag het erop. Het wordt een overwinnen of een mislukking. Dit spreekwoord komt waarschijnlijk voort uit de sport. Waarbij de sporter alles geeft en het een prachtige overwinning wordt met mooie bloemen of je hebt alles gegeven en je staat met lege handen.

Verzorgingsadvies gladiool

Gladiolen verzorg je op dezelfde manier als de meeste bloemsoorten.