Gerbera

Hoe tekende jij vroeger een bloem? Juist ja, en dat is nu precies de gerbera! Ze staan bekend om hun felle, opvallende en vooral vrolijke kleuren. Tegenwoordig zijn ze in bijna elke denkbare kleur verkrijgbaar, behalve blauw, zwart en groen.

De gerbera staat goed in vrijwel elk boeket, ook zijn boeketten met uitsluitend gerbera's erg mooi én populair!

Wist je dat... ?

  • De gerbera een niet-geurende bloem is? Wanneer je last hebt van hooikoorts, zou dit nog wel eens dé ideale bloem voor jou kunnen zijn.
  • De gerbera geen symbolische betekenis heeft?
  • De witte gerbera bij het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Máxima is gebruikt?

De geschiedenis van de gerbera

De herkomst van de gerbera moeten we zoeken in Zuid-Afrika, Azië en Tasmanië. In 1737 ontdekte Gronovius, een botanicus uit Leiden, een gerberaplant. Hij werkte samen met de Duitse arts Traugott Gerber. Het moge duidelijk zijn: van diens achternaam is de gerbera afgeleid. In 1878 werd de gerbera in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd; daar werd de gerbera verder gekweekt en veredelt. Die veredeling verplaatste zich in de loop der jaren naar de Franse Rivièra. Tegenwoordig is Nederland één van de belangrijkste landen voor wat betreft de gerberakweek. Er worden heel veel gerbera’s geëxporteerd. Gerbera’s worden sinds 1949/1950 in Nederland gekweekt. De gerbera’s zijn door de jaren heen steeds sterker geworden. Ook is de gerbera er in steeds meer maten, zijn er gerbera’s met een langere steel en zie je de gerbera in steeds meer kleuren. Het schitterende is dat er ook gerbera’s zijn waarin een kleurverloop te zien is.