Gerbera

Hoe tekende jij vroeger een bloem? Juist ja, en dat is nu precies de gerbera! Ze staan bekend om hun felle, opvallende en vooral vrolijke kleuren. Tegenwoordig zijn ze in bijna elke denkbare kleur verkrijgbaar.

De gerbera staat goed in vrijwel elk boeket, ook zijn boeketten met uitsluitend gerbera's erg mooi én populair!

Wat is een gerbera?

De gerbera is een bloem, die beschikbaar is in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Zelfs het hart van deze bloem is kleurrijk. Van deze bloem wordt ook wel gezegd dat ze spreken met hun kleuren.

In de gerberafamilie kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten:

  • Standaard gerbera – kenmerkt zicht door de grote bloem, die varieert tussen de 9 en 13 cm.
  • Mini-gerbera of germini - is de kleinere gerberasoort met een diameter tussen de 6 en 8 cm. Deze subtiele bloem wordt veel gebruikt in koffieboeketten.

Hoe zaai je de gerbera?

Wil je zelf de gerbera zaaien voor in de tuin? Dan adviseren wij dit niet direct in de tuin te doen, maar in een zaaibakje of kweekkastje. De gerbera kan je het beste van maart t/m mei kweken onder glas. Bij zaaien onder glas is het belangrijk om rekening te houden met het zonlicht. De zaailingen kunnen namelijk verbranden als het te warm wordt.

Zijn de plantjes groter geworden? Dan wordt het tijd om ze uit te poten in de tuin of in een pot te plaatsen. De bloemen komen in de maanden mei t/m augustus in bloei. De gerbera staat prachtig op het terras en brengen borders in de tuin in zomerse kleuren.

Niet alle gerbera’s zijn winterhard. Deze zal je dan ook in de koude wintermaanden naar binnen moeten halen. De garvinea daarentegen is wel winterhard, maar kan je in de winter wel het beste afdekken, met bijvoorbeeld stro of bladeren. Deze gerbera kan het beste niet gesnoeid worden in het najaar. Dit omdat deze delen van de plant dienen ter bescherming tijdens de vorst.

Gerbera snoeien

Wanneer je de gerbera hebt gepoot dan is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. De plant hoeft niet gesnoeid te worden, maar om extra te kunnen genieten van deze vrolijke bloeier adviseren wij om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Door deze bloemen te verwijderen krijgt de rest van de plant voldoende kracht om de plant en bloem in goede gezondheid te houden. Ook is het belangrijk om uitgebloeide- of bruine bladeren te verwijderen, zodat schimmels geen ruimte krijgen om te groeien.

Boeket met gerbera's verzorgen

In veel boeketten zijn gerbera’s verwerkt. Net als bij andere bloemen waaronder de roos en zonnebloem geldt ook voor de gerbera dat het belangrijk is om de steel schuin af te snijden. Doe dit wel met een schoon en scherp mes en niet met een snoeischaar. Dit is belangrijk, omdat deze bloem een zachte wand heeft en je deze snel kan beschadigen.

Bij het schikken van het boeket in de vaas is het goed om rekening te houden met de groei van de gerbera. Een boeket met gerbera’s heeft een klein laagje water met Fleurop snijbloemenvoeding nodig. Bij teveel water kan de steel gaan rotten.

Begint de gerbera slap te hangen? Dan adviseren wij de steel opnieuw schuin af te snijden en op schoon water met bloemenvoeding te zetten. Belangrijk hierbij is wel dat de steel er van binnen wit uitziet. De bloem kan nu opnieuw water opnemen, waardoor deze weer mooi rechtop komt te staan.

Verzorging gerbera kamerplant

De gerbera kan je net als de hortensia ook prima gebruiken als kamerplant, de Gerbera Jamesonii is een hele bekende! Deze potgerbera is uitstekend geschikt voor binnenshuis.

De plant houdt van de zon, maar kan niet tegen een te warme omgeving. Zorg er dus voor dat de bloemen niet in de volle zon voor het raam staan. Geef de plant 2 keer per week water en in het bloeiseizoen adviseren wij om extra plantenvoeding toe te voegen. Dit omdat in het bloeiseizoen een goede verzorging extra belangrijk is. Let op dat je de plant niet in één keer teveel water geeft.

Bij een kamerplant is het belangrijk dat de pot voldoende groot is, zodat de plant de ruimte heeft om te groeien. Ook is het belangrijk dat overtollig water weg kan. Dit kan door in de buitenpot een binnenpot met schotel te plaatsen. Door gebruik te maken van een binnenpot kan de plant het water kwijt en kan deze niet beschadigen, doordat deze teveel water heeft gekregen. Bij het gebruik van een pot met drianage voor binnenshuis adviseren wij altijd gebruik te maken van een schotel of floorprotector. Op deze manier bescherm je de vloer voor water of vuil dat mogelijk uit de pot kan komen!

Oorsprong

De herkomst van de gerbera moeten we zoeken in Zuid-Afrika, Azië en Tasmanië. In 1737 ontdekte Gronovius, een botanicus uit Leiden, een gerberaplant. Hij werkte samen met de Duitse arts Traugott Gerber. Het moge duidelijk zijn: van diens achternaam is de gerbera afgeleid. In 1878 werd de gerbera in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd; daar werd deze bloem verder gekweekt en veredeld. Die veredeling verplaatste zich in de loop der jaren naar de Franse Rivièra.

Tegenwoordig is Nederland één van de belangrijkste landen voor de gerberakweek. Er worden heel veel gerbera’s geëxporteerd, maar sinds 1950 ook veel in Nederland gekweekt. Deze bloemsoort is door de jaren heen steeds sterker geworden en in veel meer soorten, maten en kleuren beschikbaar.

Wist je dat...

  • De gerbera een niet-geurende bloem is? Wanneer je last hebt van hooikoorts, zou dit nog wel eens dé ideale bloem voor jou kunnen zijn.
  • De gerbera geen symbolische betekenis heeft?
  • De witte gerbera bij het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Máxima is gebruikt?

Verzorgingsadvies gerbera

De gerbera verzorg je op dezelfde manier als de meeste bloemsoorten.