Zonnebloem

Naast de roos is de zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten. Met zijn lange stelen en enorme gele bloemen is hij dan ook onmiskenbaar.

Alles over de zonnebloem lees je in hier! Maak gebruik van de inhoudsopgave om gemakkelijk en snel alles te weten te komen over de zonnebloem.

Kenmerken

De zonnebloem is ook nog eens een ongelooflijk slimme bloem. De bloem weet namelijk precies waar de zon is; naar die kant draait de bloem z’n ‘gezicht’. Kijk maar eens goed als je in Frankrijk die prachtige gele zonnebloemvelden ziet; de meeste zonnebloemen kijken dezelfde kant op!

Herkomst

Van oorsprong komt de zonnebloem uit Centraal- en Zuid-Amerika. Indianen aten de pitjes van deze bloem (die nog steeds erg populair zijn als tussendoortje), samen met bonen, mais en pompoenen. Pas toen de Middeleeuwen op hun eind liepen kwam de zonnebloem met Spaanse veroveraars naar Europa. 

De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is Helianthus annuus, dit is een samengestelde naam van de woorden helios en anthos. Helios betekent zon en anthos bloem.

Symboliek

Voor veel mensen staat de zonnebloem symbool voor de zomer. Niet zo gek natuurlijk: niets is zo fijn als een grote vaas met langstelige zonnebloemen op tafel te zetten; dan schijnt het zonnetje meteen in huis! Je ziet de bloem dan ook vaak terugkomen in zomerboeketten.

De officiële symboliek van de zonnebloem is zon en liefde. De betekenissen van de zonnebloem hebben dan ook allemaal een link met ‘warme gevoelens’, namelijk: betrokkenheid, geluk, toewijding of adoreren, bewondering en een lang leven. Een mooi bloemencadeau dus, die zonnebloem!

Hoe kan je zonnebloemen in vaas het beste verzorgen?

De zonnebloem wordt in de zomermaanden in veel boeketten verwerkt. Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt.

Als er blad in het water komt krijgen bacteriën de ruimte en zullen de zonnebloemen minder lang mooi blijven. Belangrijk is dat het water regelmatig wordt verschoond. Een veelgehoord probleem is dat ze gaan hangen. Als dit ook bij jou het geval is giet dan heet water in de vaas en de zonnebloemen zullen snel weer opfleuren.

Hoe kan je zonnebloemen zaaien?

Het beste moment om een zonnebloem in de volle grond te planten is vanaf april tot juni. Het kweken van een zonnebloem is heel gemakkelijk, maar hiervoor is wel zon nodig. Kies daarom voor een plek waar volop zon is en zaai de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Verzorg de bloemen goed door deze bij droogte water te geven en de grond luchtig te houden.

Gemiddeld komt een zonnebloem 90 dagen na het zaaien tot bloei. Heb je deze dicht bij elkaar gepoot dan wordt geadviseerd om 6 weken na het zaaien de zonnebloem uit te planten. Wij adviseren om de zonnebloem te ondersteunen wanneer de bloem hoog wordt of wanneer er slecht weer op komst is, hiermee voorkom je dat de zonnebloem afbreekt.

Hoe kan je zonnebloemen drogen?

Je kan een zonnebloem drogen ter decoratie of voor gebruik van de zonnebloemzaden/zonnebloempitten. Wil je zonnebloemen drogen ter decoratie dan zijn de kleine/ middelgrote zonnebloemen hier het beste voor geschikt. Oogst de zonnebloem wanneer deze voor een deel geopend is en snij de steel af op de gewenste hoogte. Hang de bloem op de kop in een goed geventileerde ruimte. De bloem zal verder uitkomen en wanneer goed gedroogd zal die 6 weken goed moeten blijven.

Wanneer moet je een zonnebloem afsnijden/ oogsten/ snoeien?

Dit is afhankelijk van het doel dat je hebt met de zonnebloem. Wil je de zonnebloem op vaas zetten dan knip je de zonnebloem schuin af op het moment dat deze bijna open is. Door de bloem schuin af te snijden zorg je ervoor dat de vaten van de zonnebloem gemakkelijk water kunnen opnemen en zal de bloem tot bloei komen.

Wil je de zonnebloem gebruiken voor de zaden en pitten wacht dan met oogsten totdat de zonnebloem is uitgebloeid. Als de zonnebloem zijn blaadjes heeft verloren is het van belang dat de bloem goed wordt beschermd. Zorg er allereerst voor dat je de kern beschermt tegen vogels, daarnaast is het belangrijk dat de kern niet vochtig wordt waardoor schimmels geen ruimte krijgen. Dit kan door een doek of papieren zak over de bloem heen te hangen.

Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen. 

Verzorgingsadvies zonnebloem (snijbloem)

De zonnebloem is eigenlijk heel eenvoudig te verzorgen in een boeket of met losse zonnebloem stelen in een vaas. Hier gelden dezelfde verzorgingstips als voor de meeste bloemsoorten. 

Wel is het aan te raden niet teveel water in de vaas te doen, hierdoor voorkom je dat de stelen snotterig worden en het water vervuilen. Je kunt eventueel na een paar dagen het onderste deel nog iets afsnijden. Doe dit tegelijk met het verversen van het water.