Zonnebloem

Naast de roos is de zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten. Met zijn lange stelen en enorme gele bloemen is hij dan ook onmiskenbaar.

Kenmerken van de zonnebloem

De zonnebloem is ook nog eens een ongelooflijk slimme bloem. De bloem weet namelijk precies waar de zon is; naar die kant draait de bloem z´n ´gezicht´. Kijk maar eens goed als je in Frankrijk die prachtige gele zonnebloemvelden ziet; de meeste zonnebloemen kijken dezelfde kant op!

Herkomst van zonnebloemen

Van oorsprong komt de zonnebloem uit Centraal- en Zuid-Amerika. Indianen aten de pitjes van deze bloem (die nog steeds erg populair zijn als tussendoortje), samen met bonen, mais en pompoenen. Pas toen de Middeleeuwen op hun eind liepen kwam de zonnebloem met Spaanse veroveraars naar Europa.

De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is helianthus, dit is een samengestelde naam van de woorden helios en anthos. Helios betekent zon en anthos bloem.

Symboliek zonnebloem

Voor veel mensen staat de zonnebloem symbool voor de zomer. Niet zo gek natuurlijk: niets is zo fijn als een grote vaas met langstelige zonnebloemen op tafel te zetten; dan schijnt het zonnetje meteen in huis!

De officiële symboliek van de zonnebloem is zon en liefde. De betekenissen van de zonnebloem hebben dan ook allemaal een link met ‘warme gevoelens’, namelijk: betrokkenheid, geluk, toewijding of adoreren, bewondering en een lang leven. Een mooi bloemencadeau dus, die zonnebloem!