Roos

De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Lees meer over de betekenis en de kleuren van de roos.

Kenmerken van de roos

Iedereen kent de roos en weet hoe deze eruit ziet, maar niet iedereen weet dat er echt duizenden soorten en varianten zijn! Vaak worden ze op alfabetische volgorde genoemd, omdat de lijsten anders te groot worden.

Symboliek van de roos

De roos heeft een uitgebreide symboliek en verschilt per kleur maar ook per aantal. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Rode rozen

Ik hou van je, ik ben verliefd op je. Zeg het met de rode roos, want hij staat voor liefde en respect. Mooi voor Valentijn of een andere romantische gelegenheid. Kortom: de perfecte kleur om aan een geliefde te geven. Je kunt bij Fleurop zowel losse rode rozen als een bos rode rozen bestellen.

Licht roze of zalmkleurige rozen

Deze kleur staat vooral voor zoet, elegant en romantiek. Maar ook bewondering en blijdschap passen bij roze rozen. Ook deze kleur kun je dus prima aan je geliefde geven, maar is ook een veelgebruikte kleur in Moederdag boeketten.

Witte rozen

Witte rozen geef je niet zomaar. Deze staan meestal voor zuiverheid, onschuld en puurheid. Ook staan ze voor vriendschap, verbondenheid en waarheid. Je zou ze dus goed aan een hechte vriend of vriendin kunnen geven.

Donker roze

Deze kleur staat voor koninklijkheid, magie en mysterie, maar ook voor vertrouwd, huiselijk en sfeervol. Een prima kleur dus om mee te nemen wanneer je ergens op visite gaat!

Gele rozen

De gele roos staat voor energie, kracht en vrolijkheid. Ook staat hij voor vergeven, vriendschap en verbondenheid. Daarmee is het een goede variant om bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin te geven.

Oranje rozen

Oranje rozen staan voor gezelligheid, warmte en plezier. 

Waar staat het aantal rozen voor?

Wanneer geef je nu een bepaald aantal rozen? Ook hier hangt weer een symbolische betekenis aan:

1 roos: Ik hou nog steeds alleen van jou
2 rozen: Wederzijdse liefde, wordt doorgaans gebruikt bij een huwelijksaanzoek
3 rozen: Drie rozen staan voor jou, je partner en je relatie
5 rozen: Ik hou zielsveel van jou
7 rozen: Bekrachtigen: ik ben gek op je
10 rozen: Jij bent perfect!
11 rozen: Jij bent mijn schat, ik hou het meeste van jou
12 rozen: Dankjewel voor alles
13 rozen: Valentijnsgetal, een geheime aanbidder
15 rozen: Sorry, het spijt me
24 rozen: Ik denk ieder moment van de dag aan jou
25 rozen: Gefeliciteerd
50 rozen: Mijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk
99 rozen: Ik hou voor altijd van jou

Mythen en legenden rondom de roos

Al eeuwen is de roos dé bloem van de liefde en romantiek. Het is dan ook niet voor niets de meest verkochte bloem tijdens Valentijnsdag. Maar hoe komt dit toch? Er bestaan een drietal mythen over het ontstaan van de roos (allemaal natuurlijk even romantisch).

De roos is eeuwen oud

Wat het ware verhaal van het ontstaan van de roos dan ook mag zijn, de bloem is al eeuwen oud! Er zijn fossielen gevonden van wilde rozen die al 35 miljoen jaar oud zijn. In Azië werd 5.000 jaar geleden al begonnen met de cultivatie van rozen. Vanuit hier verspreide de roos zich over de hele wereld.