Roos

De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Lees meer over de betekenis en de kleuren van de roos.

Over de populaire roos is veel informatie beschikbaar. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal rozen dat je aan iemand geeft een speciale betekenis kan hebben. Alles wat je wil weten over de roos lees je hier.

Kenmerken van de roos

Iedereen kent de roos en weet hoe deze eruit ziet, maar wat niet iedereen weet is, dat er echt duizenden soorten en varianten zijn. De roos is al miljoenen jaren oud en heeft de hele wereld veroverd. Door zijn bekendheid is de roos een veelgebruikte bloem in boeketten. Niet alleen in boeketten komt de roos veel voor ook in bijna elke tuin komt deze bloem voor in de vorm van een struik of klimplant.

Wist je trouwens dat sommige rozenblaadjes gaan krullen en bruin worden? Dat hoort bij het soort roos en zorgt voor een verrassend effect!

Quizvraag

Naast de roos zijn er nog drie andere bloemen met ‘roos’ in de naam. Weet jij welke bloemen dit zijn? Het antwoord op deze vraag vind je onderaan deze pagina.

Symboliek van de roos

Al eeuwen is de roos dé bloem van liefde en romantiek. Het is dan ook niet voor niets de meest verkochte bloem tijdens Valentijnsdag. De roos heeft een uitgebreide symboliek en verschilt per kleur maar ook per aantal. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Rode rozen

   Ik hou van je, ik ben verliefd op je. Zeg het met de rode roos, want hij staat voor liefde en respect. Mooi voor Valentijn of een andere romantische gelegenheid. Kortom: de perfecte kleur om aan een geliefde te geven. Je kunt bij Fleurop zowel rozen los als rode rozen in een boeket bestellen.

  • Licht roze of zalmkleurige rozen

   Deze kleur staat vooral voor zoet, elegant en romantiek. Maar ook bewondering en blijdschap passen bij roze rozen. Ook deze kleur kun je dus prima aan je geliefde geven, maar is ook een veelgebruikte kleur in Moederdag boeketten.

  • Witte rozen

   Witte rozen geef je niet zomaar. Deze staan meestal voor zuiverheid, onschuld en puurheid. Ook staan ze voor vriendschap, verbondenheid en waarheid. Je zou ze dus goed aan een hechte vriend of vriendin kunnen geven.

  • Donker roze

   Deze kleur staat voor koninklijkheid, magie en mysterie, maar ook voor vertrouwd, huiselijk en sfeervol. Een prima kleur dus om mee te nemen wanneer je ergens op visite gaat!

  • Gele rozen

   De kleur geel staat voor energie, kracht en vrolijkheid. Ook staat hij voor vergeven, vriendschap en verbondenheid. Daarmee is het een goede variant om bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin te geven.

  • Oranje rozen

   Deze kleur staat voor gezelligheid, warmte en plezier.

Waar staat het aantal rozen voor?

Wanneer geef je nu een bepaald aantal rozen? Ook hier hangt weer een symbolische betekenis aan:

1 roos: Ik hou nog steeds alleen van jou
2 rozen: Wederzijdse liefde, wordt doorgaans gebruikt bij een huwelijksaanzoek
3 rozen: Drie rozen staan voor jou, je partner en je relatie
5 rozen: Ik hou zielsveel van jou
7 rozen: Bekrachtigen: ik ben gek op je
10 rozen: Jij bent perfect!
11 rozen: Jij bent mijn schat, ik hou het meeste van jou
12 rozen: Dankjewel voor alles
13 rozen: Valentijnsgetal, een geheime aanbidder
15 rozen: Sorry, het spijt me
24 rozen: Ik denk ieder moment van de dag aan jou
25 rozen: Gefeliciteerd
50 rozen: Mijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk
99 rozen: Ik hou voor altijd van jou

Hoe kun je rozen onderhouden?

Een voedingsrijke bodem zorgt voor een goede groei en bloei van de bloem. Wanneer de roos bloeit heeft deze veel verzorging nodig, omdat de bloei veel energie kost. Om lang van de bloemen te genieten adviseren wij om in het voorjaar de struik van extra voeding te voorzien. Dit is het moment waarop de struik zich gereed maakt voor de bloei in de zomermaanden en kan dan wel wat extra’s gebruiken.

Ook in de zomermaanden is het belangrijk om de roos goed te blijven verzorgen. Dit kan door nogmaals extra voeding te geven.

Om de bloei te stimuleren adviseren wij om in de zomer verwelkte rozen weg te knippen, waardoor de energie naar de andere bloemen gaat. Op deze manier kan je optimaal genieten van de bloei. Deze rozen snoei je terug boven het vijfblad; een blad met vijfbladen. Dit omdat de knop van dit blad sterk is, waardoor de struik gemakkelijk nieuwe bloemen kan vormen.

Wanneer snoei je rozen?

Rozen snoei je twee keer per jaar; in het voorjaar en in de zomer. Het beste moment om te snoeien is in maart of april. Het is van belang pas te snoeien wanneer de vorst voorbij is. Wanneer je de roos te vroeg snoeit, kan dat leiden tot vorstschade aan de plant. Dat wil je natuurlijk niet.

Hoe moet je rozen snoeien?

Er zijn verschillende soorten rozen en hoe je deze moet snoeien verschilt dan ook per groep. Voor de rozenstruik gelden andere regels dan voor klimrozen. Bij het snoeien van beide soorten raden wij aan om handschoenen en een scherpe, schone snoeischaar te gebruiken

 • Snoeien rozenstruik

  Aan de dikke scheuten van de struik bloeien de rozen, wanneer de struik in het voorjaar weer gaat uitlopen. Deze scheuten laat je bij het snoeien dan ook staan. De oude bruine takken van de struik kunnen worden weggesnoeid tot de groene scheut of gezonde knop.

  Wil je de struik in model snoeien dan kunnen de groene takken wel worden weggesnoeid.

 • Snoeien klimrozen

  De scheuten van de klimroos komen vanuit de grond naar boven. Deze scheuten zullen jaren rozen geven en noemen we gesteltakken. Na een aantal jaar trouwe dienst zullen deze takken geen rozen meer geven en worden ze bruin. Dit is het moment om deze takken tot aan de grond weg te snoeien.

  In het voorjaar snoei je de zijtakken van de gesteltakken terug tot ongeveer 5 centimeter.

  Let wel op; de ramblerroos moet na de bloei, rond september gesnoeid worden.

Hoe kun je rozen stekken?

Het beste moment om de roos te stekken is na de bloei rond eind augustus begin september. Knip een aantal takjes af onder een oog. Dit is een stukje van de tak waar blad uit groeit. Verwijder het blad onderaan de steel en zet de takjes tot ongeveer de helft in een pot met zaaigrond. Bij het stekken kan je gebruik maken van stekpoeder om de stekjes extra energie te geven.

Plaats de stekjes uit de wind en zet ze niet in de volle zon. Omdat de stekjes geen wortels hebben is het belangrijk om de grond vochtig te houden.

Laat het stekje in het voorjaar bladgroei zien, dan weet je dat de wortels zijn gevormd en kan je het voorzichtig verpoten naar een grotere pot. Om de groei te stimuleren adviseren wij om nieuwe uitlopers al vrij jong tot net boven een oog af te knippen. Op deze manier dwing je de struik om te gaan vertakken en zal je struik meer vorm krijgen.

Hoe moet je rozen verplanten?

Het beste moment om klimrozen, stamrozen en struikrozen te planten is in het najaar. Steek de struik uit rondom de wortels en zet hem op zijn nieuwe plek in de tuin. Zorg ervoor dat hij even diep staat als op zijn oude plek.

Verzorg de struik in het voorjaar goed door extra voeding en water te geven. Hierdoor zal hij het in de bloeiperiode weer naar zijn zin hebben op zijn nieuwe plek.

Houd er bij het verplanten wel rekening mee dat de roos houdt van een zonnige plek, waarop gemiddeld 4 uur zon is. Ook houdt deze bloem van ruimte, zowel boven als onder de grond. Zorg er dus voor dat de struik niet te dicht op andere planten in de tuin staat. Geef de roos de ruimte en je zal getrakteerd worden op prachtige bloemen.

Hoe verzorg je rozen in vaas?

Het beste is om rozen in een glazen vaas te zetten. Aardewerken vazen hebben poriën waarin bacteriën achter kunnen blijven. Snij de stelen van de rozen schuin af en zet het boeket op schoon water. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water komen. De doornen kunnen blijven zitten. Wij adviseren om het water regelmatig te verschonen en de stelen opnieuw schuin af te snijden. Deze mooie bloem komt het best tot zijn recht op een koele plek. Dus niet in de volle zon of bij de kachel.

Hoe moet je rozen snijden?

Wij adviseren altijd om de stelen van de rozen schuin af te snijden met een scherp mes of snoeischaar. Let er hierbij wel op dat het mes of de snoeischaar schoon is. Door de bloem schuin af te snijden zorg je ervoor dat deze meer ruimte heeft om voedingsstoffen op te nemen.

Hoe droog je rozen?

Je hebt een prachtig rozenboeket gekregen voor een speciale gebeurtenis zoals Valentijn en wil deze graag bewaren als mooie herinnering. Dan is het mogelijk om de rozen te drogen. Dit is heel gemakkelijk en kan in 3 stappen.

 • Stap 1: Bind een touw aan het einde van de steel van de roos
 • Stap 2: Hang de roos ondersteboven op
 • Stap 3: Laat de roos ondersteboven hangen totdat deze volledig droog is

Je kunt de rozen op de kop hangen aan de waslijnen, maar je kunt ook gebruik maken van een kledinghanger. Het drogen zal ongeveer 2 tot 3 weken duren. Er zijn vele mogelijkheden om gedroogde bloemen te gebruiken in je interieur. Zo kan je ze inlijsten of onder een stolp plaatsen. Op deze manier kan je bloemen van een bijzondere gebeurtenis altijd terug laten komen in je interieur.

Wist je dat…

Mythen en legenden rondom de roos

Al eeuwen is de roos dé bloem van de liefde en romantiek. Het is dan ook niet voor niets de meest verkochte bloem tijdens Valentijnsdag. Maar hoe komt dit toch? Er bestaan een drietal mythen over het ontstaan van de roos (allemaal natuurlijk even romantisch).

De roos is eeuwen oud

Wat het ware verhaal van het ontstaan van de roos dan ook mag zijn, de bloem is al eeuwen oud! Er zijn fossielen gevonden van wilde rozen die al 35 miljoen jaar oud zijn. In Azië werd 5.000 jaar geleden al begonnen met de cultivatie van rozen. Vanuit hier verspreidde de roos zich over de hele wereld.

En het antwoord op de vraag is…

Naast de traditionele roos er ook nog vele andere bloemen zijn met ‘roos’ in de naam. Denk aan de kerstroos, pioenroos en de klaproos.