Pioenroos

De pioenroos (afgekort: pioen) is een echte seizoensbloem. Wanneer de bloem verkrijgbaar is, is erg afhankelijk van het weer. Over het algemeen bloeit de pioenroos in mei en juni.

De pioenroos: van lelijk eendje tot mooie zwaan

Er zijn maar weinig planten die zulke indrukwekkende bloemen tevoorschijn toveren als de pioen. De pioen in de knop is eigenlijk maar een lelijk eendje. Zodra echter de bloei begint, is het alsof een explosie plaatsvindt: binnen een mum van tijd komen er een ongelofelijke hoeveelheid delicate blaadjes tevoorschijn. Oftewel: van lelijk eendje, naar mooie zwaan! Misschien is dit wel de reden dat de pioenroos wordt beschouwd als teken van liefde, geluk, gezondheid, voorspoed en bloeiende romantiek.

Talloze kleuren en vormen van de pioen

Het leuke aan de pioenroos: hij is verkrijgbaar in meer dan duizend soorten, in allerlei kleuren en vormen. Bijvoorbeeld met dubbele bloemen, een enkele rij bloemblaadjes, in de kleur roze, rood, geel en wit.

Oorsprong van de pioen

Ondanks dat de naam het suggereert is de pioenroos géén familie van de roos, maar van de paeoniaceae-familie. De pioen komt van oorsprong uit China. Daar werd de bloem vooral voor haar wortels geteeld. Deze zouden een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. Tegenwoordig is het niet meer aan te raden om de wortels van de gekweekte pioen te eten. De pioen kwam vanaf ongeveer 1780 naar Europa. 

Geniet nog langer van de pioenroos met de volgende tips:

    √ Snij de pioenroos 2 tot 5 cm schuin af met een schoon scherp mes.
    √ Verwijder de bladeren die in het water kunnen komen.
    √ Zet de pioen in een schone vaas en voeg Fleurop of Chrysal bloemenvoeding toe. Deze voeding is verkrijgbaar bij de bloemist en zorgt ervoor dat de pioenroos helemaal opent en helpt de kleur sterk te houden.
    √ Geniet van de bloemen!