Veelgestelde vragen over de klaproos
Hoe moet je de klaproos zaaien?
Om te kunnen genieten van deze prachtige rode bloeier is het belangrijk dat je een plek in de volle zon of halfschaduw uitzoekt. Dit omdat de klaproos voldoende zonlicht nodig heeft. Zoek ook geen plek uit waar na regenval water blijft staan, want de zaden gaan rotten in te natte grond.
Voordat je gaat zaaien zal je de grond moeten behandelen. De klaproos groeit het beste in de losse grond waar water goed kan worden afgevoerd. Schoffel de grond daarom los of spit de plek waar je wil gaan zaaien. Op plekken waar al (helm)gras groeit zullen de zaadjes ontkiemen. Deze grond hoeft niet meer behandeld te worden.
Ondanks dat de klaproos nauwelijks extra verzorging nodig heeft is het bij hevige warmte wel goed om de bloem goed in de gaten te houden. Dek de bloem af en geef wanneer de grond heel droog is een klein beetje water. Watergeven is niet per se nodig, want ook in het weiland bloeit de klaproos goed.
Hoe groeit de klaproos?
Voordat de klaproos tot bloei komt is deze al goed te herkennen aan de hangende bloemknoppen. De twee harige kelkbladeren houden de bloemknop dicht. Tijdens het openklappen van de bloem zullen de kelkbladeren afvallen.
Nu de klaproos in bloei is zullen ook de zwarte helmknoppen en smalle meeldraden zichtbaar worden. In het hart van de bloem is het vruchtbeginsel zichtbaar. Van de bloem kan je in de zomermaanden genieten.
Het vruchtbeginsel zal na de bloei uitgroeien tot een vruchtendoos. De zaadjes zitten veilig opgeborgen in de vruchtendoosjes. Het doosje met zaden is afgesloten, maar wanneer het zaad rijp genoeg is zal het zaad via openingen die ontstaan in de deksel worden verspreid.
Is klaproos giftig?
Ja, de klaproos is inderdaad giftig. Niet alle delen, deze worden namelijk gebruikt als medicijn. Het melksap is wel giftig, met name bij dieren is het belangrijk hiermee rekening mee te houden.