Klaproos

De klaproos zie je in de zomerperiode veel in het wilde gras langs de kant van de weg of in de weilanden. De bloemen zien er dan wel teer uit, maar het zijn echte doorzetters.

Symboliek

De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen.

De kenmerkende kleur van de klaproos is rood. Aan de voet van de kroonbladeren wordt een zwart deel zichtbaar. De vier bladeren van de bloem zijn groter dan we gewend zijn van bloemen, waardoor ze elkaar voor een groot deel overlappen. De bloem heeft op zowel de stengels als bladeren haren.

Wat veel mensen niet weten is dat de klaproos giftig is voor mens en dier. Alleen het maanzaad (van de bolpapaver) kun je eten. Veel mensen zijn er gek op. Maanzaad vind je op brood en bolletjes en daarmee is het voor velen een bekend zaadsoort.

Veel verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten klaprozen:

  • De grote, gewone klaproos (Papaver Rhoeas) is een eenjarige bloem en de meest bekende van de soort. Deze wordt gekenmerkt door de felle rode kleur en bladeren die elkaar overlappen.
  • De ruige- of wilde klaproos ook wel Papaver Argemone genoemd lijkt door de rode kleur veel op de papaver rhoeas. Waar de gewone klaproos tot 80 cm hoog kan worden is deze plant tussen de 20 en 40 cm.
  • De bolpapaver of slaapbol wordt ook Papaver Somniferum genoemd. Deze plant heeft in tegenstelling tot de normale klaproos veel meer bladeren en is beschikbaar in verschillende kleuren waaronder rood, roze en wit.
  • De oosterse- of reuzeklaproos (Papaver Orientale) is beschikbaar als eenjarige- en vaste plant. De bloem dankt zijn naam aan de oosterse uitstraling en kleur. Kenmerkend voor deze klaproos zijn de bloembladeren die door de lichte kreukels net crêpepapier lijken.
  • De bleke klaproos staat ook bekend als de papaver budium. Deze bloem heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze kleiner is en meer oranje van kleur dan de gewone klaproos.
  • De bastaardklaproos ook wel Papaver Hybridum genoemd is een zeldzame plant in Nederland en komt vooral voor in Zuid-Europa. Als deze plant groeit in Nederland dan zie je deze vooral terug in bermen of braakliggende stukken land.

Groei van de klaproos

De klaproos groeit het beste op voedselarme grond. Dit omdat deze plant geen extra verzorging nodig heeft. Deze bloem zie je dan ook veel langs de kant van de weg, op taluds of in de weilanden. De plant kan je ook gemakkelijk zelf in de tuin zaaien, maar hiervoor is wel behandeling van de grond nodig.

Zaaien in het vroege voorjaar

Het beste moment om de klaproos te zaaien is in de herfst of het vroege voorjaar. Om tot bloei te komen heeft het zaad namelijk koude temperaturen nodig. Let wel op dat de zaadjes worden gezaaid op het moment dat er geen vorst in de grond zit. Kies daarom voor de herfst of het voorjaar.

Afhankelijk van de periode waarin je hebt gezaaid zullen de bloemen al snel tevoorschijn komen. De invloed van het weer speelt hierbij natuurlijk wel een grote rol, maar in het algemeen is de bloeitijd van mei t/m juli.

Hoe moet je de klaproos zaaien?

Om te kunnen genieten van deze prachtige rode bloeier is het belangrijk dat je een plek in de volle zon of halfschaduw uitzoekt. Dit omdat de klaproos voldoende zonlicht nodig heeft. Zoek ook geen plek uit waar na regenval water blijft staan, want de zaden gaan rotten in te natte grond.

Voordat je gaat zaaien zal je de grond moeten behandelen. De klaproos groeit het beste in de losse grond waar water goed kan worden afgevoerd. Schoffel de grond daarom los of spit de plek waar je wil gaan zaaien. Op plekken waar al (helm)gras groeit zullen de zaadjes ontkiemen. Deze grond hoeft niet meer behandeld te worden.

Ondanks dat de klaproos nauwelijks extra verzorging nodig heeft is het bij hevige warmte wel goed om de bloem goed in de gaten te houden. Dek de bloem af en geef wanneer de grond heel droog is een klein beetje water. Watergeven is niet per se nodig, want ook in het weiland bloeit de klaproos goed.

Hoe groeit de klaproos?

Voordat de klaproos tot bloei komt is deze al goed te herkennen aan de hangende bloemknoppen. De twee harige kelkbladeren houden de bloemknop dicht. Tijdens het openklappen van de bloem zullen de kelkbladeren afvallen.

Nu de klaproos in bloei is zullen ook de zwarte helmknoppen en smalle meeldraden zichtbaar worden. In het hart van de bloem is het vruchtbeginsel zichtbaar. Van de bloem kan je in de zomermaanden genieten.

Het vruchtbeginsel zal na de bloei uitgroeien tot een vruchtendoos. De zaadjes zitten veilig opgeborgen in de vruchtendoosjes. Het doosje met zaden is afgesloten, maar wanneer het zaad rijp genoeg is zal het zaad via openingen die ontstaan in de deksel worden verspreid.

Wist je dat…

  • De klaproos tot wel 100 zaadjes maken, die door de wind worden verspreid. Hierdoor kunnen ze overal in de tuin opduiken.
  • De zaadjes van de roos heel lang hun kracht houden, waardoor je er zelf na 10 jaar nog van kan genieten.