Vlinderstruik

Houd je van de natuur én kleur? Dan is de vlinderstruik echt een aanrader. Deze prachtige bloeier trekt – zoals de naam al zegt – volop vlinders aan en brengt ook extra kleur in de tuin aan. Win win!  🦋🌸

Over de Vlinderstruik

De vlinderstuik – officiële naam: Buddleja – is een bekende plant. Hoewel de plant oorspronkelijk uit China komt, zie je haar in veel Nederlandse tuinen voorbijkomen. De struik heeft opvallende kleurrijke, lange bloemen en heeft hierdoor wat weg van de sering. De Vlinderstruik is verkrijgbaar in de kleuren: wit, roze, paars, pastel-lila en geel. Zoals aangegeven komt de vlinderstruik van oorsprong niet uit Nederland. Dat maakt het een uitheemse plant. In sommige delen van Europa komt deze ook in de natuur voor, een enkele keer in Nederland.

Leuke weetjes: 🐛

  • Wist je dat de rupsen de voorkeur hebben voor andere planten dan de vlinderstruik? 
  • Dat de vlinderstruik vaak verward wordt met de sering

 Soorten Vlinderstruiken

Net als vele andere bloemen en platen, zijn ook van de vlinderstruiken verschillende soorten. We delen graag een paar mooie pareltjes:

Buddleja 'Nanho blue' vlinderstruik

Deze mooie vlinderstuik met haar opvallend blauw/paarse bloemen bereikt een maximale hoogte van ongeveer 150 cm. 

In de winter kun je deze terugsnoeien, zodat je de volgende zomer weer volop kunt genieten van een mooie struik vol met bloemen én uiteraard vlinders!

Buddleja 'Royal red' vlinderstruik

De vlinderstruik royal red is wat minder bekend, maar mag zeker niet ontbreken in het overzicht van mooie soorten. 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de kleur donkerroze. Deze variant kan tot wel 250 cm hoog worden. Een echte blinkvanger dus!

Buddleja 'White profusion' vlinderstruik

Deze witte vlinderstruik is ook verrassend mooi en past prima in een tuin vol siergrassen, maar ook in een kleurrijke tuin, kan de kleur wit een perfecte aanvulling zijn. 

In het najaar zal deze prachtig witte bloemen geven en een maximale hoogte van 250 cm bereiken.

Buddleja 'Pink Delight' vlinderstruik

Yes, pink it is💗! De vlinderstruik pink delight showt met volle trots haar prachtig roze bloemen. Kan in volle grond, maar ook prima in een mooie pot op het terras. 

Naast onze, is het ook de favoriet van vele vlinders! De maximale hoogte is ongeveer 250 cm.

 

Verzorging van de vlinderstruik

Waar moet de vlinderstruik staan? 

De vlinderstruik is he-le-maal op z'n plek wanneer deze veel zonlicht krijgt, maar een half-schaduw plek is ook zeker prima. De vlinderstruik houdt van water, dus zorg dat deze op een goed vochtig, maar wel vocht doorlatend, plekje geplant wordt. 

Hierbij geldt ook nog: hoe meer zon, hoe meer vlinders erop afkomen. ☀️🦋

Kun je een vlinderstruik verplaatsen?

De vlinderstruik kun je prima verplaatsen naar een ander zonnig plekje. We raden wel aan om dit buiten de groei- en bloeitijd om te doen. Dat is tijdens het voorjaar (net voor de bloei) of in het najaar (na de bloei).  

Moet je de vlinderstruik snoeien? ✂️

Het hoeft niet, maar de vlinderstruik kan groot worden en om dat te voorkomen, kun je de vlinderstruik snoeien. Wanneer je dit wilt doen, dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. Terugsnoeien kan tot een hoogte van 30 cm, dit zorgt ervoor dat de vlinderstruik voller wordt en meer nieuwe scheuten zal krijgen. Doe dit wel voor de struik tot bloei komt, houd hiervoor maart/april aan. 

Is de vlinderstruik geschikt voor vlinders? 

Ja, zoals de naam al aangeeft, staat deze plant bekend om het aantrekken van vlinders. Wat echter wel een misverstand is, dat er ook rupsen op af komen. Dat is niet het geval. Hiervoor zou je dus andere planten in de tuin moeten zetten om rupsen te lokken. Opvallend hierbij is dat rupsen gek zijn op koolsoorten, klimop en brandnetels. Maar ook zonder deze planten in je eigen tuin, weten veel vlinders de vlinderstruik alsnog prima te vinden! 

Is de vlinderstruik winterhard? ❄️

De vlinderstruik kan hier goed vertoeven. De Nederlandse winters kan deze prima aan. Let echter wel op het moment dat als je de vlinderstruik terug gaat snoeien, je dit niet te vroeg in het jaar doet, zodat de stelen niet kunnen invriezen. Het beste moment is maart/april.