Sering

De sering (syringa) is een opvallende verschijning in veel tuinen. Dankzij haar uitbundige bloei maakt ze de maand mei altijd net weer een beetje mooier.

Sering-informatie-fleurop

De kenmerken 

De sering is herkenbaar aan haar opvallende paarse bloemen. Deze prachtige bloeier is er in de kleuren: paars, roze, wit, blauw en geel. In de meeste gevallen vind je de paarse of witte sering en daarmee zijn ze ook de meest bekende. 

Naast de lieve bloemetjes, herkennen veel mensen de sering ook aan haar heerlijk zoete geur. Naast de tuin, is de sering dan ook erg geliefd in een boeket of in losse vaasjes in huis.  

De meest uitbundige bloei vindt plaats in de maand mei, afhankelijk van de weersomstandigheden wil de sering nog wel eens bloemen laten zien in het najaar (september/oktober). Hoewel deze bloei een stuk minder opvallend is. 

Wil je graag een mooie plant toevoegen aan je tuin, maar twijfel je welke? Dan is de sering in ieder geval echt een aanrader. Naast de opvallende bloei en geur, is deze plant ook nog erg gemakkelijk in het onderhoud. Daarmee maakt de plant zich ook erg geliefd. 

Mocht je binnenkort een housewarming hebben of krijgt iemand de sleutels van de nieuwe woning, dan is de sering het perfecte cadeau. Ze staat namelijk voor liefde en geluk, dus daarmee zit je altijd goed! 

590e89a796b41252bbe41e1f2c713195c547f58e

Soorten sering 

De sering kent verschillende soorten. Het soort sering bepaald de uiteindelijke grootte hiervan. De sering is namelijk ook verkrijgbaar in pot. Deze is daarin prima te onderhouden, ze zal alleen minder volop bloeien dan een sering in volle grond. 

Seringenboompje 

Het seringenboompje wordt geteeld op stam, als dwergsering. Afhankelijk van het onderhoud en snoeien, kan deze uiteindelijk doorgroeien tot een seringenboom.  

Onderhoud van de sering 

Hoe kun je de sering snoeien? 
Afhankelijk van de grootte van de sering kun je deze plant terugsnoeien met een scherpe snoeischaar. Bij een jonge sering is snoeien niet per se nodig, vaak volstaat het verwijderen van de uitgebloeide bloemen al.  

De oudere sering of de dikke takken kun je beter verwijderen met een kleine zaag. Omdat deze sering vaak wat groter is dan een jonge variant, raden we aan de sering 1x per jaar te snoeien. 

Wanneer moet ik de sering snoeien? 
De sering bloeit in de maand mei. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen, dit kost de plant minder energie. In verband met de warmte in de periode juli tot sept/oktober kun je de sering in deze periode beter niet snoeien.  

De plant hoeft in principe niet gesnoeid te worden, maar vind je hem wat groot worden, dan kun je de sering het beste na de warme periode (november) tot de groei begint (februari/maart) snoeien. In deze periode is de plant in rust en kan daardoor prima gesnoeid worden. Later dan maart raden wij niet aan, omdat de plant zich dan aan het ontwikkelen is tot de uitbundige bloei. Je kunt dan beter wachten tot het einde van het jaar. 

Kun je de sering stekken? 
Je kunt het natuurlijk altijd proberen, maar over het algemeen zal de sering moeilijk te stekken zijn. Mocht de sering een uitschieter krijgen bij de stam, dan kun je deze losmaken en opnieuw poten. Maar nogmaals, de kans dat het stekken lukt is vrij klein. 

Standplaats sering 
Heb je een mooi plekje over op een zonnige/half zonnige plek in de tuin, maar twijfel je nog welke plant je daar neer wilt zetten? Dan kun je deze reserveren voor de sering. Deze plant houdt namelijk van een zonnige plek en zal jou belonen op mooie bloemen! 

Hoe groot wordt de sering? 
Hoewel je de sering waarschijnlijk gekocht hebt als plant, kan deze plant uiteindelijk een boom worden. Wanneer je de sering namelijk niet regelmatig snoeit, kan deze tot wel 5 meter hoog worden. Gemiddeld is de sering 1 tot 3 meter hoog. 

Wanneer de sering te hoog wordt, zal deze geen takken en blad meer hebben op de stam. Het is daarom aan te raden om een oudere sering elk jaar te snoeien. Je voorkomt hiermee dat deze anders te groot wordt en minder mooi om te zien. 

Kan ik de sering verplaatsen? 
Ga je de tuin veranderen of verhuizen en wil je graag de sering verplaatsen, dan is dit gelukkig mogelijk. Net als bij veel andere planten geldt hierbij ook, hoe jonger de plant/struik, hoe gemakkelijker deze te verpoten is. De jongere seringen zijn daarnaast ook kleiner, wat het verplaatsen ook goed mogelijk maakt. 

Het verplaatsen kun je het beste doen wanneer de sering in rust is, de periode hiervoor is november tot uiterlijk maart.