Strelitzia

De strelitzia, ook wel paradijsvogelbloem genoemd, is als plant een echte blikvanger in huis of als snijbloem in een boeket. We vertellen er graag alles over! 

Strelitzia-informatie-fleurop

Over de strelitzia paradijsvogelplant

Dankzij de populariteit van planten kunnen we niet meer om de strelitzia heen. Deze all-time-favorite is namelijk echt een blikvanger in ieder interieur. De strelitzia is de moeilijkste niet als je haar een fijn plekje geeft op een lichte plek, zet haar dus vooral letterlijk ‘in het zonnetje!’. 
Oorspronkelijk komt de strelitzia uit Zuid-Afrika. Dat verklaart ook gelijk de voorkeur van deze zonaanbidder voor veel licht. De strelitzia is te herkennen aan haar prachtig groene bladeren. 

 

Is de strelitzia een kamerplant? 

De strelitzia wordt veelal gebruikt als kamerplant. De strelitzia kan buiten staan, maar wanneer de temperaturen onder de 10 graden gaan komen dan adviseren we om de strelitzia naar binnen te halen. Daar kunnen ze in de winter prima tegen een lagere temperatuur dan kamertemperatuur.

Soorten strelitzia

Er zijn twee strelitzia soorten die het meest bekend zijn. Dit zijn de strelitzia nicolai en de strelitzia reginae. Deze twee soorten worden  hieronder toegelicht. 

Strelitzia nicolai

De strelitzia nicolai is te herkennen aan haar grijs-groene blad. Dit blad is net iets kleiner en vormt zich dichter bij elkaar in vergelijking met de strelitzia reginae. 

Ook trakteert deze strelitzia soort je na enkele jaren met prachtige paradijsvogelbloemen! 

Strelitzia-nicolai

Strelitzia reginae

De strelitzia soort is een echt blikvanger in het interieur vanwege de grote groene bladeren. Deze komen snel op en vouwt zich al het ware uit. Het mooie aan de strelitzia reginae is, dat deze erg hoog kan worden. Houdt hier dus rekening mee, wanneer je voor dit soort kiest.

Tip: zorg voor een grote pot, zodat jouw plant lang door kan groeien!

Strelitzia-reginae-informatie

De verzorging van de strelitzia:

Moet je de strelitizia snoeien? 

Het is niet nodig om de strelitzia te snoeien. Mocht er een blad verouderd zijn dan kun je zelf kiezen of je deze wilt laten zitten of wegknipt. Indien je het blad wegknipt, dan doe je dat een paar centimeter boven de grond.  

Het kan ook zijn dat er veel bladeren zijn of dat er eentje in de weg zit. Deze kun je gerust wegknippen.  

Wat is de beste standplaats voor de paradijsvogelplant? 

De strelitzia paradijsvogelplant zet je bij voorkeur op een zonnige plaats. Wanneer de strelitzia te groot wordt, kun je deze het beste overzetten in een grote pot. Dit doe je bij voorkeur in het voorjaar. 

Kan de strelitzia bloeien?

Dit is afhankelijk van het soort strelitzita. De strelitzia nicolai kan inderdaad tot bloei komen in een woonkamer. Het kan echter wel wat jaren duren voordat dit het geval is. Vaak wordt hiervoor als richtlijn ongeveer 8 jaar oud genoemd.