Primula

De vrolijke primula (acaulis) -ook bekend als sleutelbloem- is in het voorjaar volop zichtbaar. De naam zegt je mogelijk niet gelijk iets, maar vanaf de foto wordt deze snel herkend!

Haal het voorjaar in huis! 

Herken je het gevoel? Na de donkere dagen verschijnt het voorjaarszonnetje weer. De tegels in de tuin worden weer schoongemaakt, het gras kan weer gemaaid worden en extra kleur haal je in de tuin met vrolijke voorjaarsbloeiers. 

De primula is daar dan ook met uitstek geschikt voor. Het leuke van deze plant is dat deze zowel binnen als buiten neergezet kan worden. Het soort dat geschikt is om buiten neer te zetten is de primula aucalis. 

Naast de primula worden is ook het viooltje echt een aanrader in de tuin!

Waar komt de naam primula vandaan? 

De primula is afgeleid van primus, wat eerste betekent. De primula is namelijk een van de eerste bloeiers in het voorjaar. Zoals eerder aangegeven wordt de primula ook vaak sleutelbloem genoemd. De primula valt namelijk onder de sleutelbloemfamilie. De officiële naam hiervan is Primulaceae.

Wat je wilt weten over de primula aucalis 

Zoals net toegelicht is de primula aucalis geschikt om buiten neer te zetten. Het leuke van deze plant is de grote variatie aan kleur. De opvallende kleuren zijn rood, roze, paars, blauw en geel, veelal met in het hart een witte of gele kleur. Hieraan herken je de primula al snel 

De bloeiperiode is van maart t/m mei en is verkrijgbaar als eenjarige- of vaste plant. Wanneer je de uitgebloeide bloemen direct verwijdert, zul je beloond worden op prachtige bloei. De hoogte varieert tussen de 15 en 25 cm. Vergeet niet voldoende water te geven. Geef bij voorkeur regelmatig kleine beetjes, dan in 1x heel veel. De plant moet namelijk niet te nat staan, omdat de wortels dan kunnen rotten. 

Wat niet altijd bekend is, er is een primula (obconica) die huiduitslag kan veroorzaken. Je vindt hem bijna niet meer, omdat kwekers een nieuwe variant gekweekt hebt, maar het is wel goed hier rekening mee te houden. 

Welke standplaats is geschikt? 

De primula kun je een mooi plekje geven op het balkon, terras of in de volle grond. Bij voorkeur halfschaduw. Hiermee is ze ook geschikt om de border mee op te fleuren. Met name op lege plekken tussen struiken, kun je vaak wel wat kleur gebruiken. Houd rekening met vorst, zorg dat de plant goed wordt afgedekt of zet haar voor de zekerheid op een vorstvrije plek.  

Wanneer je de primula binnen neerzet, geef ze dan een lichte koele plek (geen direct zonlicht). Zodra de plant is uitgebloeid, kun je deze in de tuin plaatsen. 

Waar kan ik deze plant kopen? 

Bij veel Fleurop vakbloemisten, waaronder ook verschillende Intratuin vestigingen vallen, zul je deze plant tegenkomen. In het voorjaar kun je deze volop vinden en omdat het zo’n vrolijke plant is, zullen wij haar zeker aanraden!