Petunia

Met deze prachtige bloeier breng je in korte tijd een gezellige sfeer in de tuin. En niet geheel onbelangrijk het onderhouden van deze plant kost niet veel moeite. Kenmerkend voor de petunia zijn de kelkachtige- of trompetvormige bloemen.

De petunia is in Nederland vooral bekend als perk-, pot- of kuipplant, waarmee je het terras of balkon opfleurt. 

De hangende petunia, ook wel Surfinia genoemd neemt in populariteit toe. De hangende stelen die bezaaid zijn met bloemen fleurt een saaie muur of balkon helemaal op. Door de beschikbaarheid van deze vrolijke zomerbloeier in veel verschillende kleuren zal deze niet snel vervelen!

Er komen steeds meer kleuren petunia’s bij. De kleuren die veel in tuinen voorkomen zijn de paarse, roze en witte petunia. Maar er komen ook steeds meer bijzondere kleuren op de markt, zoals de zwarte ‘black Velvet’ variant. Ook zijn er bloemen die een mix van kleuren laten zien.

Petunia in de tuin

Wil je de petunia in de tuin planten? Houd er dan rekening mee dat het een éénjarige plant is en na de vorst niet meer tot bloei komt. Om deze reden wordt deze plant veel gebruikt als terrasplant. Dit is dan ook de reden dat de petunia bij de bloemist of het tuincentrum vaak verkocht worden in pot.

Het is wel mogelijk om de plant in de tuin te poten. Zorg er dan wel voor dat het op een zonnige, lichte plek staat, want dan komt deze bloeier het beste tot zijn recht. Ook is het belangrijk dat je de plant in droge periodes regelmatig van water voorziet. Wanneer je de petunia goed verzorgt zal je van de mooie bloemen kunnen genieten tot aan de eerste nachtvorst.

Snoeien is vaak niet nodig

Er zijn veel verschillende soorten petunia’s op de markt. Per soort is de verzorging dan ook verschillend. Er zijn soorten bij die beter tot zijn recht komen wanneer deze niet gesnoeid worden. Lees daarom altijd eerst goed de verzorgingstips die veelal op een kaartje worden meegeleverd in de pot.

De nieuwe soorten zijn ontwikkeld om weinig werk en veel plezier van te hebben. Deze soorten vragen dan ook om weinig verzorging. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Tridal Wave’ en ‘Wave’. Ook hoeven deze niet per se gesnoeid te worden.

Wil je de petunia wel snoeien? Doe dit dan op zijn laatst in augustus. Knip de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond en geef voldoende water en mest. Na 2 à 3 weken zal de plant weer tot bloei komen en opnieuw veel bloemen laten zien.

Petunia zaaien

Wil je in de zomermaanden genieten van zelfgekweekte petunia of hangpetunia? Dan is het belangrijk om de zaden ±12 weken van te voren te poten. De plant heeft namelijk de tijd nodig om groot te groeien. De bloeitijd van de petunia is van mei t/m de eerste vorstperiode. Wij adviseren dan ook om in februari de zaden te poten.

De zaden van deze bloeier zijn beschikbaar voor de hangpetunia en ‘gewone’ petunia in verschillende kleuren. De zaden zijn te koop bij het tuincentrum.

De zaden kunnen het beste bij een temperatuur van boven de 20 graden, in het licht en binnen gepoot worden. Het zaad is heel fijn, waardoor wij adviseren het te mengen met fijn, droog zand. Vervolgens kan je de combinatie van het zaad en fijne zand op de aarde strooien. De zaden hoeven niet aangedrukt te worden. Na het zaaien bevochtig je de aarde met een plantenspuit.

Wanneer je hebt gezaaid en de temperatuur voldoende hoog is zullen na ongeveer twee weken de zaadjes ontkiemen. Wanneer de plantjes opkomen en 2 tot 3 blaadjes hebben kun je ze gaan verspenen. Dit betekent dat je de plantjes uit de zaaibak haalt en ze in een grote pot/bak met potgrond poot. Belangrijk hierbij is wel dat je voldoende ruimte houdt tussen de plantjes.

De pot mag je een aantal uren per dag in de zon zetten, zodat de plantjes kunnen wennen aan de zon en de buitenlucht. Dit wordt ook wel afharden genoemd. Wanneer je dit dagelijks herhaalt zijn de petunia’s in mei sterk genoeg om op hun definitieve plek gepoot of neergezet te worden.

Snelle groeier

Deze plant staat bekend om zijn rijke bloei van bloemen in veel verschillende kleuren.

De kleine petuniasoort/ hangpetunia wordt gekenmerkt door een snelle, gespreide groei. Doordat de stengels van deze hangende soort snel groeien is deze plant goed geschikt voor in een basket of hangpot.

Deze soort kan hard groeien, waarbij de plant gebruik maakt van de voeding in de potgrond. Om de groei van de plant en de bloei van de bloemen te stimuleren is het belangrijk om regelmatig vloeibare mest te geven.

De beste verzorging

Van deze prachtige bloeier kan je het langste genieten, wanneer deze uit de wind en in de zon staat. Belangrijk is dat je de bodem van deze bloeier (licht) vochtig houdt en na een warme dag kan deze plant wel wat water gebruiken.

Ook op warme dagen houdt deze bloeier niet van natte voeten. Wij adviseren daarom ook gebruik te maken van een hangmand of pot met drainagegat. Deze potten zijn te koop bij de lokale Fleurop bloemist.

Wil je de plant er op zijn mooist uit laten zien? Knip dan de uitgebloeide bloemen met steel uit de plant. Ook bladeren die zijn verdord kan je verwijderen. Zo ziet de plant er altijd op zijn best uit en geniet je nog langer van de bloemen.

De petunia is een snelle groeier. De voeding uit de potgrond wordt dus snel opgenomen. Om extra lang te kunnen genieten van de bloei adviseren wij om regelmatig te bemesten. Dit kan met zowel vloeibare mest als mestkorrels. Korrels staan erom bekend dat ze geleidelijk voedingsstoffen afgeven, waardoor de plant er langer gebruik van kan maken. Geef de plant niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid mest.