Verzorgingstips van de petunia

Van deze prachtige bloeier kan je het langste genieten, wanneer deze uit de wind en in de zon staat. Belangrijk is dat je de bodem van deze bloeier (licht) vochtig houdt en na een warme dag kan deze plant wel wat water gebruiken. Ook op warme dagen houdt deze bloeier niet van natte voeten. Wij adviseren daarom ook gebruik te maken van een hangmand of pot met drainagegat. Deze potten zijn te koop bij de lokale Fleurop bloemist.
 Wil je de plant er op zijn mooist uit laten zien? Knip dan de uitgebloeide bloemen met steel uit de plant. Ook bladeren die zijn verdord kan je verwijderen. Zo ziet de plant er altijd op zijn best uit en geniet je nog langer van de bloemen. De petunia is een snelle groeier. De voeding uit de potgrond wordt dus snel opgenomen. Om extra lang te kunnen genieten van de bloei adviseren wij om regelmatig te bemesten. Dit kan met zowel vloeibare mest als mestkorrels. Korrels staan erom bekend dat ze geleidelijk voedingsstoffen afgeven, waardoor de plant er langer gebruik van kan maken. Geef de plant niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid mest.


Moet je een petunia snoeien?

Er zijn veel verschillende soorten petunia’s op de markt. Per soort is de verzorging dan ook verschillend. Er zijn soorten bij die beter tot zijn recht komen wanneer deze niet gesnoeid worden. Lees daarom altijd eerst goed de verzorgingstips die veelal op een kaartje worden meegeleverd in de pot.

De nieuwe soorten zijn ontwikkeld om weinig werk en veel plezier van te hebben. Deze soorten vragen dan ook om weinig verzorging. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Tridal Wave’ en ‘Wave’. Ook hoeven deze niet per se gesnoeid te worden.

Wil je de petunia wel snoeien? Doe dit dan op zijn laatst in augustus. Knip de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond en geef voldoende water en mest. Na 2 à 3 weken zal de plant weer tot bloei komen en opnieuw veel bloemen laten zien.

Petunia in de tuin planten

Wil je de petunia in de tuin planten? Houd er dan rekening mee dat het een éénjarige plant is en na de vorst niet meer tot bloei komt. Om deze reden wordt deze plant veel gebruikt als terrasplant. Dit is dan ook de reden dat de petunia bij de bloemist of het tuincentrum vaak verkocht worden in pot.

Het is wel mogelijk om de plant in de tuin te poten. Zorg er dan wel voor dat het op een zonnige, lichte plek staat, want dan komt deze bloeier het beste tot zijn recht. Ook is het belangrijk dat je de plant in droge periodes regelmatig van water voorziet. Wanneer je de petunia goed verzorgt zal je van de mooie bloemen kunnen genieten tot aan de eerste nachtvorst.