Nutan

Ons exotisch speldenkussen,deze bloem wordt door bloemisten vaak nutan genoemd, maar de officiƫle latijnse naam is de Leucospermum. Het is geen probleem dat je deze naam niet kunt uitspreken! Ook wij hebben er moeite mee.

Hoe herken je de nutan?

Hoe herken je de nutan? Het grootste kenmerk van de nutan is het exotische uiterlijk in combinatie met mooie en felle kleuren. Tegenwoordig is deze beauty in vele kleuren te verkrijgen. Van oranje naar rood, oker of citroengeel. Genoeg kleuren om de zomer in huis te halen. De relatief dikke steel zorgt ervoor dat het gewicht van de bloem te dragen is en zorgt voor extra bescherming voor de wind. Wist je dat, deze bloem van oorsprong aan de kust groeit.

Waar komt de nutan vandaan?

De moeilijke naam waar we net al over zijn gestruikeld gaan we toch nog een keertje oefenen. De leucospermum, betekent namelijk wit zaad en groeit oorspronkelijk aan de kust van Zuid-Afrika. De leucospermum behoort dan ook tot de exotische bloemen, vandaar de prachtige look. Elke bloem heeft zo zijn soortgenoten. De nutan stamt af van de familie Proteaceae. Deze familie bestaat uit zo’n tachtig geslachten en bijna tweeduizend soorten.