Kamperfoelie

De kamperfoelie heeft een sterke zoetige geur, die met name ’s avonds verspreid wordt. Daarmee lokken ze nachtvlinders die zorgen voor de bevruchting van deze mooie bloemen.

Hoe herken je de kamperfoelie? Hoeveel soorten zijn er? En hoe kun je de kamperfoelie het beste verzorgen? Het antwoord op al je vragen vind je hier!

Kenmerken van de kamperfoelie

Daar moeten de vlinders wel wat moeite voor doen, want de nectar die ze zoeken zit diep verborgen in het onderste deel van de bloembuis die tot wel twee cm lang is.

De zoetgeurende kamperfoelie valt onder de familie Caprifoliaceae. Het is een geslacht van klimplanten en struiken die in Europa, Noord-Oost-Azië, China en Amerika algemeen voorkomen. De bloemen van de kamperfoelie zijn er in diverse kleuren, zoals geel, wit, roze, rood en paars, maar de meest voorkomende varianten zijn de rozerode en geelwitte variant. Ze verspreiden een sterke, zoete geur. De (rode, blauwe of zwarte) bessen die de kamperfoelie vormt zijn giftig voor de mens.

Soorten kamperfoelie

De kamperfoelie is er in verschillende varianten; ze zijn er als klimplant die met hun lianen snel en grondig een muur of minder mooi hekwerk aan het oog kunnen onttrekken, en als struik, bijvoorbeeld in een haag. Sommige varianten zijn groenblijvend in de winter, andere verliezen hun blad. Hieronder vind je de meest bekende varianten.

Struikkamperfoelie - Lonicera fragrantissima: De struikkamperfoelie of winterkamperfoelie groeit als een heester met een vrij open structuur. Hij bloeit van december tot april en geurt overdadig. Deze kamperfoelie geurt het sterkste van alle familieleden. Het uiterlijk van de bloemen is daarentegen juist minder opvallend.

Chinese kamperfoelie - Lonicera nitida: De Chinese kamperfoelie is een dicht vertakte struik die tot 150 cm hoog kan worden. De bloemen zijn klein en roomwit van kleur en de bloeiperiode is in het voorjaar.

Japanse kamperfoelie - Lonicera japonica: De Japanse kamperfoelie is een zeer winterharde klimplant, hij kan een temperatuur tot -20 graden Celsius aan, en is groenblijvend. Hij wordt ongeveer 300 cm hoog en staat niet graag in de volle zon. De bloeitijd – en hij bloeit als de meeste kamperfoelies uitbundig – is van juni tot september.

Groenblijvende kamperfoelie - Lonicera henryi: Deze kamperfoelie blijft, zoals de naam al aangeeft, ook in de winter groen. Hij wordt ongeveer 3 - 4 meter hoog en houdt van zonnig en halfschaduw. Hij is goed winterhard, maar jonge aanplant kun je bij vorst beter afdekken.

Wilde kamperfoelie - Lonicera periclymenum: De wilde kamperfoelie is algemeen verspreid door heel West-Europa en groeit het liefst in loofbossen en langs struweelranden. Opvallend aan deze kamperfoelie is dat hij, hoewel hij bladverliezend is, nog voor de winter al nieuwe knoppen laat uitlopen.

Verzorging

De verzorging van de kamperfoelie is niet ingewikkeld, het is een gemakkelijke plant. De plant kan zowel in de zon als in halfschaduw geplant worden. Zorg ervoor dat er geen zon op de wortels schijnt, en zoveel mogelijk zon op de plant zelf. Je zult worden beloond met een heel uitbundige bloei. De grond moet vochtig en humusrijk zijn, maar niet nat.

De kamperfoelie is een klimplant, maar is ook beschikbaar als struik. De struikkamperfoelies zoals de winterkamperfoelie en de Chinese kamperfoelie, kunnen goed woekeren. Als je een kamperfoelie zijn gang laat gaan en laat woekeren, dan kan hij met gemak een complete boom verstikken. Daarom is het belangrijk dat je jouw kamperfoelie op tijd leidt en snoeit waar nodig. Leiden kun je met een pergola of een dradenpatroon doen. Geef je fantasie hierbij de vrije hand!

Snoeien in maart

De beste periode om de kamperfoelie te snoeien is in maart. Snoei te lange en oude takken flink terug. Als resultaat zal je plant veel jonge scheuten krijgen en rijkelijk bloeien in de zomermaanden. Geef je kamperfoelie na de snoeibeurt wat extra koemestkorrels en hij zal je dankbaar zijn.

Ook na de bloei in september/oktober mag de kamperfoelie worden teruggesnoeid. Wij adviseren de plant in model te knippen door hoge scheuten te snoeien.

Is de kamperfoelie heel hard gegroeid en/of verwilderd? Dan kan je deze gerust terugsnoeien tot ongeveer 60 cm boven de grond. Het is wel belangrijk om na deze snoeibeurt de kamperfoelie te voorzien van voldoende water en meststoffen, zodat de plant zich weer kan herstellen en opnieuw kan uitlopen.

Vermeerder door stekken of afleggen

Als je een kamperfoelie wil vermeerderen, dan zijn er twee methodes. Je kunt de plant stekken, of je kunt een lage tak afleggen. Dat laatste wil zeggen dat je een dergelijke tak naar de grond buigt, het midden ervan bedekt met een laagje aarde en dan afwacht. Zodra er zich wortels gevormd hebben, kun je de tak van de moederplant afsnijden en verplanten naar de gewenste nieuwe plek.

Voor het stekken is de beste tijd in november of december. Snijd hiervoor een gezonde scheut van het afgelopen jaar af. Snijd de tak schuin af en doop hem in stekpoeder voordat je hem in een pot met aarde steekt. Zodra de tak een goede bos wortels aangemaakt heeft, kun je hem in de open grond planten. Vergeet niet om hem de eerste tijd extra te verwennen met voldoende water en bemesting.

Genezende werking van de Kamperfoelie

De bessen en bladeren van de kamperfoelie zijn giftig, symptomen zijn misselijkheid en braken. Sterker nog, het enige eetbare deel van de kamperfoelie is de nectar. Daar verwijst de Engelse bijnaam ‘’honeysuckle’’ duidelijk naar. Toch heeft de kamperfoelie ook goede, genezende eigenschappen.

Gedroogde bloemen en bladeren hebben bijvoorbeeld een ontsmettende werking, en in de traditionele Chinese geneeskunde behoort de kamperfoelie tot de 50 meest gebruikte kruiden. De bloemen worden al eeuwen gebruikt als verkoelende remedie bij verkoudheid en koorts. De oude Romeinen gebruikten kamperfoelie als medicijn bij borstproblemen en urineweginfecties.

In Japan, maar ook in de rest van Azië worden de bladeren en bloemen gebruikt in thee voor keelontstekingen, bacteriële dysenterie, griep en ontstekingen van de urinewegen en geslachtsorganen.

Wist je dat…

De zoetige geur van kamperfoelie wordt veel toegepast in zeep, douchegel en badschuim, daarbij wordt meestal verwezen naar de Franse naam Chèvrefeuille. In het Nederlands vertaald is dat geitenblad, een veelgebruikte bijnaam van de kamperfoelie waarvan niemand eigenlijk weet waarom. Het is niet moeilijk te begrijpen dat men liever voor de Franse vertaling kiest!

Als plant van de liefde zou de kamperfoelie met zijn zoete ‘midzomernachtgeur’ de libido stimuleren en voor erotische dromen zorgen. Hier is helaas geen wetenschappelijk bewijs van gevonden!