Hoe herken je de kamperfoelie? Hoeveel soorten zijn er? En hoe kun je de kamperfoelie het beste verzorgen? Het antwoord op al je vragen vind je hier!

Kenmerken van de kamperfoelie

Daar moeten de vlinders wel wat moeite voor doen, want de nectar die ze zoeken zit diep verborgen in het onderste deel van de bloembuis die tot wel twee cm lang is.

De zoetgeurende kamperfoelie valt onder de familie Caprifoliaceae. Het is een geslacht van klimplanten en struiken die in Europa, Noord-Oost-Azië, China en Amerika algemeen voorkomen. De bloemen van de kamperfoelie zijn er in diverse kleuren, zoals geel, wit, roze, rood en paars, maar de meest voorkomende varianten zijn de rozerode en geelwitte variant. Ze verspreiden een sterke, zoete geur. De (rode, blauwe of zwarte) bessen die de kamperfoelie vormt zijn giftig voor de mens.

Soorten kamperfoelie

De kamperfoelie is er in verschillende varianten; ze zijn er als klimplant die met hun lianen snel en grondig een muur of minder mooi hekwerk aan het oog kunnen onttrekken, en als struik, bijvoorbeeld in een haag. Sommige varianten zijn groenblijvend in de winter, andere verliezen hun blad. Hieronder vind je de meest bekende varianten.

Struikkamperfoelie - Lonicera fragrantissima: De struikkamperfoelie of winterkamperfoelie groeit als een heester met een vrij open structuur. Hij bloeit van december tot april en geurt overdadig. Deze kamperfoelie geurt het sterkste van alle familieleden. Het uiterlijk van de bloemen is daarentegen juist minder opvallend.

Chinese kamperfoelie - Lonicera nitida: De Chinese kamperfoelie is een dicht vertakte struik die tot 150 cm hoog kan worden. De bloemen zijn klein en roomwit van kleur en de bloeiperiode is in het voorjaar.

Japanse kamperfoelie - Lonicera japonica: De Japanse kamperfoelie is een zeer winterharde klimplant, hij kan een temperatuur tot -20 graden Celsius aan, en is groenblijvend. Hij wordt ongeveer 300 cm hoog en staat niet graag in de volle zon. De bloeitijd – en hij bloeit als de meeste kamperfoelies uitbundig – is van juni tot september.

Groenblijvende kamperfoelie - Lonicera henryi: Deze kamperfoelie blijft, zoals de naam al aangeeft, ook in de winter groen. Hij wordt ongeveer 3 - 4 meter hoog en houdt van zonnig en halfschaduw. Hij is goed winterhard, maar jonge aanplant kun je bij vorst beter afdekken.

Wilde kamperfoelie - Lonicera periclymenum: De wilde kamperfoelie is algemeen verspreid door heel West-Europa en groeit het liefst in loofbossen en langs struweelranden. Opvallend aan deze kamperfoelie is dat hij, hoewel hij bladverliezend is, nog voor de winter al nieuwe knoppen laat uitlopen.

Verzorging

De verzorging van de kamperfoelie is niet ingewikkeld, het is een gemakkelijke plant. De plant kan zowel in de zon als in halfschaduw geplant worden. Zorg ervoor dat er geen zon op de wortels schijnt, en zoveel mogelijk zon op de plant zelf. Je zult worden beloond met een heel uitbundige bloei. De grond moet vochtig en humusrijk zijn, maar niet nat.

De kamperfoelie is een klimplant, maar is ook beschikbaar als struik. De struikkamperfoelies zoals de winterkamperfoelie en de Chinese kamperfoelie, kunnen goed woekeren. Als je een kamperfoelie zijn gang laat gaan en laat woekeren, dan kan hij met gemak een complete boom verstikken. Daarom is het belangrijk dat je jouw kamperfoelie op tijd leidt en snoeit waar nodig. Leiden kun je met een pergola of een dradenpatroon doen. Geef je fantasie hierbij de vrije hand!