Kamille

Kamille is ongemerkt één van de bekendste bloemen en te herkennen aan de vele kleine bloemen met witte blaadjes en een gele kern.

Kenmerken

De botanische naam van kamille is matecaria. Deze naam is opgebouwd uit de Latijnse woorden ‘Mater’ wat moeder betekent en ‘caria’ wat zorg betekent. De bloem is te herkennen aan de kleursamenstelling geel en wit. Het middelste gedeelte van de bloem is geel en bevat witte lintbloemen. Ook de sterke geur die de bloem afgeeft zorgt voor herkenning.

Symbolische betekenis

Kamille staat voor feestelijk en zonnig. Dit heeft de bloem te danken aan de gelige bloem met witte blaadjes. Daardoor lijkt de bloem op een zon en zeg nou zelf van deze bloem word jij toch ook vrolijk?

Geschiedenis

Bij de oude Egyptenaren was kamille een belangrijke kruidsoort. Men geloofde dat als je kamille bij je droeg je onkwetsbaar was voor hekserij. Vanuit de oudheid bestaan verschillende beschrijvingen van planten die kamille moeten voorstellen, echter er was veel onduidelijkheid over de naamgeving van alle soorten. Tegenwoordig wordt ook nog veel kamille gekweekt en gebruikt in o.a. oliën en geneesmiddelen.

Verzorgingsadvies kamille 

Kamille zie je regelmatig terug in onze boekettenDeze schattige bloemetjes zorgen voor een speels effect. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, want voor de kamille gelden dezelfde verzorgingstips als voor de meeste bloemsoorten. 

Tip: De kamille blijft lang mooi. Zodra de rest van de bloemen niet goed meer zijnkun je de kamille in een leuk klein vaasje neerzettenzodat je er extra lang van kunt genieten! 

Zaaien 

Wil je zelf kamille zaaien, dan is dat ook mogelijk. Ook hier geldt dat de plant graag op een zonnige plek staat. Houd voldoende rekening met de afstand. Over het algemeen staat hier 20-25 cm voor.  

Snoeien

Na de bloeiperiode kun je de plant snoeien. In het voorjaar is dit ook mogelijk (maart-april), maar houdt wel rekening met vorst. 

Plukken

Kamille kun je gewoon plukken en groeit dan verder door. De stengels zijn wel sterk, dus het advies is om een scherp mesje of een knipschaartje te gebruiken. Zoals eerder aangegeven is kamille leuk om te verwerken in een vaasje of als toevoeging in een plukboeket.

Kamille werking 

Je kent ongetwijfeld kamille thee? Deze thee draagt namelijk bij aan een goede nachtrust en voorkomt stress. Emocht je last hebben van buikpijn, dan kan deze thee je ook helpen. 

Kamillethee maken 

Wil je zelf thee maken van kamille? We leggen je graag uit hoe het werkt. Je kunt thee maken van zowel verse- als droge kamille.  

Bij het gebruik van verse kamille in je thee heb je alleen wel meer bloemen nodig om tot een goede smaak te komen. Wanneer je ze eerst laat drogen, dan heb je er wat minder van nodig en langer bewaren.  

Kamille bloeit van mei tot september, omdat het plukken van de bloemen lastig gaat, kun je het beste een knipschaartje gebruiken. Knip gelijk meerdere bloemen, zodat je even vooruit kunt. 

De stappen om zelf thee te maken zijn als volgt: 

  • Verwarm de juiste hoeveelheid water. 

  • Meet 2 eetlepels gedroogde kamillebloemen of 4 eetlepels verse bloemen af. Tast zelf af wat jij lekker vindt. Hoe meer bloemen je gebruikt, hoe sterker de smaak zal zijn. 

  • Voeg erg warm, maar geen kokend, water toe en laat het 5 minuten trekken om de juiste smaak te krijgen. Je kunt dit ook met een thee zeef doen, zodat je makkelijk de kamille uit het water haalt. 

Geniet er lekker van!