Jasmijn

De hagelwitte stervormige bloemen en de bijzondere geur van de jasmijn maken dat deze heester in de tuin of op het terras niet mag ontbreken.

Jasmijn-informatie-Fleurop

leestijd: 3 minuten 

Alle informatie over de jasmijn:

Er zijn veel verschillende jasmijnsoorten. Alles over de verzorging van deze verschillende soorten tot de bloeitijd lees je hier. Maak gebruik van de inhoudsopgave om de gewenste informatie gemakkelijk en snel te vinden.

Afhankelijk van het soort jasmijn behoudt of verliest deze zijn blad. De bloemen bloeien meestal in een witte kleur, de winterjasmijn daarentegen siert de tuin in de winter met felle gele bloemen.

Waar plant je de jasmijn?

De jasmijn kun je planten in alle grondsoorten, van neutraal tot zure of kalkrijke grond. De plant is heel gemakkelijk en doet het daarom op veel verschillende plaatsen in de tuin goed. Ook in een binnentuin of patio kan de jasmijn goed uit de voeten.

Wil je een saaie buitenmuur opleuken? De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.

Kies bij het aanplanten/verplanten van de jasmijn bij voorkeur voor een beschutte, maar zonnige plaats. Op deze manier kun je de plant in de winterperiode beschermen tegen de koude noordoostelijke wind.

De jasmijn doet het goed in alle grondsoorten. Zorg dat bij het planten het gat in de grond iets ruimer is dan de kluit van de plant. Zet de plant in het gat en vul waar nodig de gaten op met tuinplantengrond. Druk de bodem aan zodat de plant goed in de grond zit en geef voldoende water en eventueel nog wat extra mest.

Ontdek onze bestsellers

Met liefde geschikt door de lokale vakbloemist

Welke soorten jasmijn zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten jasmijn. Elk hebben ze hun eigen bijzonderheden en vragen ze om een andere verzorging. Sommige soorten blijven het hele jaar groen, waar andere juist het blad verliezen. Ook zijn er zomer- en echte winterbloeiers.

Witte jasmijn

De witte jasmijn (Jasminum officinale) ook wel gewone- of zomerjasmijn genoemd is een sterke klimplant.

De bloemen die zich in trossen vormen zorgen in zowel de lente als in de zomer voor een prachtige bloemenzee. De witte jasmijn is daarom ook uitermate geschikt als klimplant om een saaie muur of schutting op te fleuren. In de zomer trekt deze plant vlinders en bijen aan. Het is echt een aanwinst voor in de tuin.

De witte jasmijn houdt van een goede waterdoorlatende- en voedingsrijke bodem en is een snelle groeier. Snoeien kan voor deze jasmijn dan ook geen kwaad. Wil je de jasmijn laten groeien? Dan adviseren wij om alleen de oude scheuten te verwijderen.

Bloeitijd: mei t/m september
Standplaats: volle zon en/of halfschaduw, beschut uit de wind
Kleur bloemen: wit
Snoeiperiode: najaar
Snoeien: ja, terugsnoeien en/of wegknippen van oude scheuten
Bladverliezend: ja
Winterhard: redelijk, bij strenge vorst afdekken.

Witte-jasmijn-Fleurop-jasminum-officinale

Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn ook wel de ster jasmijn genoemd (Trachelospermum jasminoides) is door het behoud van het groene blad (ÃŗÃŗk in de winter) en de geurende bloemen een populaire wintergroene klimplant. Naast klimplant dient deze jasmijn goed als bodembedekker.

De bloemen van deze plant kenmerken zich doordat de bladeren in de vorm van een windmolen gerangschikt zijn. Het is geen snelle groeier, waardoor deze ook prima in een kleinere tuin of ruime pot gepoot kan worden.

Staat ook bekend als: Klimjasmijn, Italiaanse jasmijn
Bloeitijd: mei t/m september
Kleur bloemen: wit
Snoeiperiode: voor- of najaar
Snoeien: niet per se nodig
Bladverliezend: nee
Winterhard: matig, bij vorst afdekken

Onder de naam Trachelospermum Jasminoides van de Toscaanse jasmijn zijn ook de ‘Star of toscane’ en ‘Pink showers’. Deze bloemen behoren tot de Toscaanse jasmijn soort en verschillen alleen in bloeitijd en de kleur van de bloem.

Jasmijn-trachelospermum-jasminoides-Fleurop

Boerenjasmijn

De boerenjasmijn (Philadelphus virginal) is een gemakkelijke heestersoort die uitermate goed geschikt in grote landelijke tuinen. Deze jasmijnsoort wordt ook veel gebruikt in hagen. Door de grote hoeveelheid bloemen die worden gevormd is het een echte bloemenwand in de tuin. De heester heeft een weelderig groei, waardoor deze niet volledig dichtgroeit. Let hier wel op als je de boerenjasmijn wil gebruiken als haag en/of een dichte afscheiding wil creÃĢren.

De geur van de boerenjasmijn is heerlijk (te vergelijken met frisse sinaasappel) en zorgt ervoor dat ook vlinders en bijen komen genieten van deze prachtige bloeier. 

Staat ook bekend als: Philadelpuhs virginal
Standplaats: zon of halfschaduw
Bloeitijd: mei t/m juli
Kleur bloemen: wit
Snoeiperiode: nazomer
Snoeien: terugsnoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond
Bladverliezend: ja
Winterhard: ja

Boerenjasmijn-Philadelphus-virginal-Fleurop

Arabische jasmijn

De Arabische jasmijn is een struik die tot ongeveer 3 meter hoog kan worden. De jasmijn kan niet goed tegen de kou en moet daarom ook tegen de vorst beschermd worden.

Een nachtvorst kan de plant wel verdragen, maar de ideale temperatuur om te overwinteren is in een omgeving boven het vriespunt.

Daarom is de Arabische jasmijn ook een echte kuipplant te noemen, maar kan ook goed gebruikt worden als klimplant. De bloemen van de Arabische jasmijn geuren heerlijk en worden dan ook vaak verwerkt in producten zoals oliÃĢn, parfum en jasmijnthee.

Staat ook bekend als: jasmijn aambac, melati
Standplaats: zon en halfschaduw
Bloeitijd: mei t/m september
Kleur bloemen: wit
Bladverliezend: nee
Winterhard: nee

Arabische-jasmijn-Fleurop

Kaapse jasmijn

De Kaapse jasmijn is een heester die populair is als kamerplant, maar het ook op het terras aan populariteit wint. De plant heeft donkergroene bladeren, met soms witte of gele vlekjes en vormt bloemen die tot wel 8 cm kunnen worden.

In de zomermaanden kan je zowel in huis als op het terras genieten van de exotische geur die deze heester verspreidt. De Kaapse jasmijn wordt net als de Arabische jasmijn veel gebruikt voor in de thee. De heester groeit niet heel hard, wat inhoudt dat je deze niet per se hoeft te snoeien. Toch kan snoeien geen kwaad. Wil je er weer model in brengen? Dan kan je de plant het beste direct na de bloei snoeien.

Let op: de Kaapse jasmijn is heel teer, waardoor de bloemknoppen er bij stoten of aanraken gemakkelijk af kunnen vallen.

Staat ook bekend als: gardenia jasminoides 'vetchii', gardenia augusta of knoopsgatbloem
Standplaats: halfschaduw
Bloeitijd: mei t/m juli
Kleur bloemen: wit
Snoeiperiode: direct na de bloei
Snoeien: in model brengen
Bladverliezend: nee
Winterhard: nee

Kaapse-jasmijn

Winterjasmijn

De winterjasmijn (jasminum nudiflorum) is een echte winterbloeier die tot ongeveer 3 meter hoog kan worden. Deze bloeier lijkt met zijn gele bloemen en uitbundige bloei veel op de forsythia.

Om de jasmijn in de winter tot bloei te laten komen adviseren wij om gedurende zowel het voor- als najaar extra mest te geven en goed te verzorgen. Dit zorgt voor een optimale groei en bloei, waardoor je ook in de winter kan genieten van een prachtige gele bloemenzee. Na de bloei vormt de winterjasmijn het blad, waardoor deze ook in het voorjaar mooi groen is.

Direct na de winterbloei kan de jasmijn in model gesnoeid worden. Knip de oude en uitgebloeide takken weg, maar laat de nieuwe scheuten zitten. Deze zullen in de winterperiode weer zorgen voor een nieuwe bloei.

Standplaats: zon, halfschaduw en schaduw
Bloeitijd: dec t/m februari
Kleur bloemen: geel
Snoeiperiode: winter/voorjaar
Snoeien: uitgebloeide takken wegknippen
Bladverliezend: ja
Winterhard: ja, jonge planten bij vorst afdekken

Winterjasmijn

Hoe verzorg je de jasmijn?

De exotische achtergrond van de jasmijn zorgt ervoor dat deze prima even zonder water kan. Het is wel belangrijk dat grond niet te droog wordt. In het groeiseizoen moet de plant goed vochtig gehouden worden, om voldoende energie uit de bodem te kunnen halen om te kunnen groeien. Maar ook hier is belangrijk: maak de grond niet te vochtig. Om de plant in goede conditie te houden adviseren wij ÊÊn keer per maand extra mest te geven.

Om extra te kunnen genieten van de heester adviseren wij om dorre bladeren en uitgebloeide bloemen weg te knippen. Op deze manier blijft het een stralende bloemenzee in de tuin.

Wanneer kun je de jasmijn snoeien?

Er zijn veel verschillende soorten jasmijn voor in de tuin. Of en hoe je de jasmijn kan snoeien is afhankelijk van het soort. Sommige soorten zijn geen snelle groeiers, waardoor wij adviseren deze minimaal te snoeien. Bij de uitleg over de soorten kun je onze geadviseerde snoeiwijze bekijken.

Tijdens de bloeiperiode adviseren wij om de plant niet te snoeien, omdat dit de groei kan belemmeren.

Wanneer jasmijn stekken?

Wil je graag op meer plaatsen in de tuin genieten van de jasmijn. Dan biedt stekken een uitkomst. Het beste moment om te stekken is na de bloeiperiode in het najaar.

Voor het stekken gebruik je scheuten van ongeveer 10 centimeter. Je snijdt de scheuten van de moederplant. Vervolgens poot je ze in een pot met drainage gat en verse potgrond. Zorg ervoor dat de grond nat gehouden wordt. Maar geef de stekjes niet te veel water. Om de groei van de stekjes te stimuleren kan stekpoeder worden toegevoegd.

Leuke weetjes over de jasmijn:

  • De naam jasmijn afkomt van het Perzische ‘Yasmin, dat ‘Geschenk van God’ betekent. De bloem staat symbool voor bescheidenheid, eenvoud, puurheid en kracht.
  • Er meer dan 200 verschillende soorten jasmijn zijn, waarvan de meest bekende Jasminum officinale is, ook wel bekend als de gewone jasmijn.
  • Jasmijnbloemen bloeien meestal in de zomer en de vroege herfst. Ze hebben delicate, witte bloemblaadjes en een zoete geur die vooral 's nachts sterker wordt.
  • De geur van jasmijnbloemen wordt vaak gebruikt in de parfumindustrie vanwege zijn betoverende aroma. De geur wordt beschouwd als een symbool van zuiverheid, schoonheid en spirituele groei.
  • Jasmijn wordt ook gewaardeerd om zijn gebruik in thee. Jasmijnthee wordt gemaakt door jasmijnbloemen samen met groene thee te laten drogen, waardoor de thee een heerlijke bloemengeur en smaak krijgt.
    Wist-je-dat-Jasmijn-Fleurop

    Veelgestelde vragen over de jasmijn:

    Is de jasmijn geschikt als kamerplant?

    Ja, de jasmijn als kamerplant vraagt om een andere verzorging. De plant vraagt om een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. In de bloeitijd groeit de plant het beste in een vochtige bodem. Wij adviseren om ÊÊn keer in de twee weken extra bloemvoeding te geven. Deze is te verkrijgen bij je lokale bloemist. Is de plant uitgebloeid? Dan kun je de plant terugsnoeien en op kamertemperatuur laten rusten.

    Welke geur heeft jasmijn?

    De geur van de jasmijn wil je niet missen op je terras of balkon. De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst. En is het beste te omschrijven als een exotische geur. De Toscaanse jasmijn heeft een lichte geur die je zou kunnen vergelijken met de geur van vanille. Wanneer je aan deze geur in de tuin gewend bent kan je deze niet meer missen.

    Waar zit jasmijn in?

    In veel verschillende producten wordt jasmijn verwerkt. Dit omdat deze plant door de geur van de bloemen bekent staat om zijn rustgevende en kalmerende functie. Om deze reden wordt deze plant veel in de slaapkamer geplaatst.

    Er zijn ook veel producten waar jasmijn in zit. Van de bloemknoppen en/of bladeren van sommige jasmijnsoorten kan thee gemaakt worden. Deze thee staat bekend om de herstellende eigenschappen.

    Bestaat een jasmijnboom?

    Er zijn geen jasmijnbomen, maar wel twee soorten jasmijn die goed de hoogte in kunnen gaan. Dit zijn de boerenjasmijn en winterjasmijn. Ook de Syringa Vulgaris (sering) wordt vaak gezien als jasmijnboom.

    Ook leuk om te bekijken:



    Fleurop nieuwsbrief

    Mis niets over bloemen Ên Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌

    Fleurop-nieuwsbrief