Hulst

De hulst, steeds vaker bekend als de ilex, is door zijn prachtige en opvallende bessen een graag geziene gast in de tuin. Er zijn een aantal verschillende soorten. Lees dus vooral verder!

Hulst-en-ilex-informatie-Fleurop

Wat zijn de kenmerken van de hulst?

De hulst wordt gekenmerkt door het scherp getande leerachtige blad en de rode bessen. Hulst is door zijn bijzondere blad en bladkleuren geliefd en zie je daarom terug in de haag, struik en bol op stam. Wanneer je door de bossen wandelt kun je deze plant tegenkomen, omdat het schaduw goed kan verdragen. In de winter is de hulst een sieraad in je tuin door de trossen rode bessen. Tijdens de kerstperiode wordt de hulst met kenmerkende rode bessen en het opvallende blad veel gebruikt in kerststukjes.

Wat is het verschil tussen de hulst en ilex?

De hulst is vooral bekend vanwege de rode bessen en het bekende blad die je veel terugziet in kerststukjes. De ilex is al eerder beschikbaar en zie je in het najaar terug in boeketten. Ze benadrukken namelijk het echte najaarsgevoel en je ziet ze daarom in de seizoensboeketten tijdens de herfst en winter.

Het verschil tussen de hulst en ilex is vooral zichtbaar op basis van het blad. De ilextak heeft namelijk geen blad en is daarom goed te gebruiken in boeketten of met losse stelen in een grote vaas.

Wanneer moet je de hulst snoeien?

De hulst kun je het beste snoeien door de scheuten eruit te knippen. Houd er wel rekening mee dat na het snoeien minder bessen gevormd worden. Om schade aan de besvorming te voorkomen wordt geadviseerd de hulst in maart of april voor de bloei te snoeien.

Groeit er nog maar weinig blad aan de hulst dan raden we aan deze fors terug te snoeien. Dit kan door de bovenste stelen te halveren. Het onderste deel van de struik knip je minder ver weg zodat er nog voldoende zon bij kan komen. Na het snoeien kun je het gevoel hebben dat de struik er wel heel kaal uitziet, maar geen zorgen de hulst zal weer uitlopen. Dit kan echter één á twee seizoenen duren, maar het is het wachten zeker waard.

Hoevaak moet je de Japanse hulst knippen?

De Japanse hulst is een sterke groeier en groeit gemiddeld 30 cm per jaar. Om deze reden adviseren we de Japanse hulst tweemaal per jaar te knippen. Hiermee stimuleer je dichtgroei en kan de hulst goed in model gehouden worden.

De snoeiperiode loopt van mei tot september. Je kunt de hulst het beste snoeien op een koele, bewolkte dag. Snoeien op een zonnige dag raden we af, omdat dit kan zorgen voor verbranding van het blad.

Is de ilex giftig?

Ja, hoewel de ilex prachtig is, is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Deze plant, maar ook de gewone hulst, is namelijk giftig voor huisdieren, maar ook voor mensen. 

Wanneer er een enkel besje binnen is gekomen, is het niet direct gevaarlijk. Dit kan namelijk diaree of braken veroorzaken. Heeft je huisdier of kind meerdere besjes gegeten dan adviseren we om altijd een dierenarts of huisarts te raadplegen voor advies.
Ilex-op-vaas

Hulst (ver)planten / verpoten

Over het algemeen is de hulst lastig te verplanten. Wil je de hulst toch verplanten dan is het begin van de lente het beste moment. De plant groeit het beste op voedselrijke vochtige grond. Om deze reden wordt geadviseerd om bij het verpoten gebruik te maken van verse tuingrond.

Het kan voorkomen dat de hulst na het verpoten bladeren zal verliezen, maar deze zullen ook weer aangroeien. Houd de grond bij droogte vochtig en geef wanneer nodig in het voorjaar extra mest. Dan zal de hulst weer prachtig bloeien en kun je er weer volop van genieten.

Wanneer kun je een Japanse hulst verpoten?

Wil je de Japanse hulst verpoten dan kun je dit het beste doen in het najaar of voorjaar. We adviseren de wortels ruim uit te steken, zodat deze op zijn nieuwe plek gemakkelijk door kan groeien. Heb je de hulst verpoot, houdt deze in het voorjaar en zomermaanden dan extra goed in de gaten. Belangrijk is dat je de grond in het voorjaar en in de zomer goed nat houdt, want anders kan het verpoten mislukken.

Japanse-hulst-en-ilex

Ilex crenata (Japanse hulst)

De ilex crenata -ook wel Japanse hulst genoemd- is erg populair en onderdeel van de hulstfamilie. In tegenstelling tot de gewone hulst (ilex aquifolium) groeien er aan de Japanse hulst geen rode maar zwarte bessen. Het blad van de Japanse hulst heeft geen stekels en wordt daarom ook vaak vergeleken met de buxus. 

Doordat de buxusmot zijn intrede gedaan heeft, kan de hulst als prima alternatief voor de buxus worden gezien en is deze erg in populariteit gestegen. Net als de buxus is de ilex crenata een wintergroene plant. Die zich prima leent voor het aanplanten van hagen in verschillende vormen. Tijdens de eerste zomermaanden staat de Japanse ilex in een onopvallende witte bloei, waarna in het najaar zwarte bessen tevoorschijn komen. De bloemen en bessen zullen in de zomermaanden vogels en vlinders aantrekken. Waardoor het een aanwinst voor de tuin is.

ilex-aquifolium-gewone-hulst

Ilex aquifolium (gewone hulst)

De ilex aquifolium wordt ook wel de gewone hulst genoemd. Dit is het soort dat je terugziet in de kerststukjes, zoals hierboven genoemd. Ook in veel tuinen zie je deze met name in de winter goed, vanwege de rode bessen en bladhoudend soort.

ilex-in-vaas

Ilex verticilatta

Dit soort zie je in de boeketten terug. In tegenstelling tot de ilex aquifolium en ilex crenata heeft deze helemaal geen blad op de tak. De ilex verticillata is perfect voor decoratie en met haar opvallend rode bessen is dit een populaire tak om in de woonkamer neer te zetten.