Hulst

De hulst is door zijn prachtig gekleurde bladeren en rode bessen een graag geziene gast in de tuin.

Kenmerken van de hulst

De hulst ook wel ilex aquifolium genoemd, wordt gekenmerkt door het scherp getande leerachtige blad en de rode bessen. Hulst is door zijn bijzondere blad en bladkleuren geliefd en zie je daarom terug in de haag, struik en bol op stam. Wanneer je door de bossen wandelt kun je deze plant tegenkomen, omdat het schaduw goed kan verdragen. In de winter is de hulst een sieraad in je tuin door de trossen rode bessen. Tijdens de kerstperiode wordt de hulst met kenmerkende rode bessen veel gebruikt in kerststukjes en winterboeketten, maar ook los in vaas zijn ze populair.

Snoeien

De hulst kun je het beste snoeien door de scheuten eruit te knippen. Houd er wel rekening mee dat na het snoeien minder bessen gevormd worden. Om schade aan de besvorming te voorkomen wordt geadviseerd de hulst in maart of april voor de bloei te snoeien.

Groeit er nog maar weinig blad aan de hulst dan raden we aan deze fors terug te snoeien. Dit kan door de bovenste stelen te halveren. Het onderste deel van de struik knip je minder ver weg zodat er nog voldoende zon bij kan komen. Na het snoeien kun je het gevoel hebben dat de struik er wel heel kaal uitziet, maar geen zorgen de hulst zal weer uitlopen. Dit kan echter één á twee seizoenen duren, maar het is het wachten zeker waard.

Japanse hulst knippen

De Japanse hulst is een sterke groeier en groeit gemiddeld 30 cm per jaar. Om deze reden adviseren we de Japanse hulst tweemaal per jaar te knippen. Hiermee stimuleer je dichtgroei en kan de hulst goed in model gehouden worden.

De snoeiperiode loopt van mei tot september. Je kunt de hulst het beste snoeien op een koele, bewolkte dag. Snoeien op een zonnige dag raden we af, omdat dit kan zorgen voor verbranding van het blad.

Hulst (ver)planten / verpoten

Over het algemeen is de hulst lastig te verplanten. Wil je de hulst toch verplanten dan is het begin van de lente het beste moment. De plant groeit het beste op voedselrijke vochtige grond. Om deze reden wordt geadviseerd om bij het verpoten gebruik te maken van verse tuingrond.

Het kan voorkomen dat de hulst na het verpoten bladeren zal verliezen, maar deze zullen ook weer aangroeien. Houd de grond bij droogte vochtig en geef wanneer nodig in het voorjaar extra mest. Dan zal de hulst weer prachtig bloeien en kun je er weer volop van genieten.

Japanse hulst verpoten

Wil je de Japanse hulst verpoten dan kun je dit het beste doen in het najaar of voorjaar. We adviseren de wortels ruim uit te steken, zodat deze op zijn nieuwe plek gemakkelijk door kan groeien. Heb je de hulst verpoot houdt deze in het voorjaar en zomermaanden dan extra goed in de gaten. Belangrijk is dat je de grond in het voorjaar en in de zomer goed nat houdt, want anders kan het verpoten mislukken.

Wat is het verschil tussen ilex aquifolium en ilex crenata?

De ilex crenata ook wel Japanse hulst genoemd is erg populair en onderdeel van de hulstfamilie. In tegenstelling tot de gewone hulst (ilex aquifolium) groeien er aan de Japanse hulst geen rode maar zwarte bessen. Het blad van de Japanse hulst heeft geen stekels en wordt daarom ook vaak vergeleken met de buxus. Nu de buxusmot zijn intrede gedaan heeft. kan de hulst als prima alternatief voor de buxus worden gezien.

Net als de buxus is de ilex crenata een wintergroene plant. Die zich prima leent voor het aanplanten van hagen in verschillende vormen. Tijdens de eerste zomermaanden staat de Japanse ilex in een onopvallende witte bloei, waarna in het najaar zwarte bessen tevoorschijn komen. De bloemen en bessen zullen in de zomermaanden vogels en vlinders aantrekken. Waardoor het een aanwinst voor de tuin is.