Freesia

De freesia herken je aan de unieke ‘kam’ met bloemen. Elke steel draagt zo meerdere kleine bloemen, een perfecte aanvulling voor elk boeket, óf als boeket op zich. Zelfs na het zetten in de vaas komen er nog nieuwe bloemen bij!

Kenmerken van de freesia

De freesia is er in veel verschillende kleuren, zoals: wit, geel, oranje, blauw, roze, paars en rood. Ook zijn er tweekleurige varianten beschikbaar. De geur is subtiel maar wél lekker zoet. 

De symbolische betekenis van de freesia

De freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde en eerbaarheid. Het was ooit traditie om freesias cadeau te doen bij het zevende huwelijksjaar. Na zeven jaar zou er namelijk een ‘keerpunt’ zijn in de liefde (gerefereerd naar de zeven vette en zeven magere jaren), dan is een kleine herinnering aan de onvoorwaardelijke liefde wel op zijn plaats!

 

Geschiedenis en oorsprong

De freesia werd omstreeks 1890 in de Kaapkolonie in Zuid-Afrika ‘ontdekt’ door de botanicus Ecklon. Deze vernoemde de bloem naar een vriend en Duitse arts Freese. Aan het eind van de 19e eeuw werden in diverse Europese landen de eerste kweekactiviteiten opgestart.