Eustoma

De eustoma, ook bekend als lisianthus, is een mooie sierlijke bloem, die erg op de roos lijkt. Daar wil je vast meer over weten, we vertellen het je graag!

Hoe herken je de eustoma?

Wanneer deze bloem is verwerkt in het boeket, begrijpen wij dat je denkt dat het een roos is. Eenmaal los ziet deze bloem er toch echt anders uit. De lisianthus heeft meerdere knoppen aan een stengel waaruit prachtige bloemen tevoorschijn komen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo is die er in het paars, roze, maar ook in het wit. Ongetwijfeld zullen er steeds meer kleuren of kleurcombinaties bij gaan komen.

De bloemen zitten aan een lange steel, waardoor je ze ook vaak tegenkomt in een plukboeket. Omdat hier veel gewerkt wordt met hoge en lage bloemen, is de lisianthus een aangename toevoeging. De bloemen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Wanneer je bij een volgend boeket of een bezoekje aan de lokale Fleurop bloemist goed oplet, zul je haar ongetwijfeld tegenkomen.

Welke soorten eustoma zijn er?

Zoals bij veel planten, zijn er veel verschillende soorten. In de volksmond wordt over een algemene naam gesproken, maar hieronder vallen de verschillende soorten.

In het geval van deze bloem, wordt er gesproken over de:

  • Eustoma russellianum
  • Eustoma grandiflorum
  • Eustoma exaltatum

Deze namen worden echter niet meer gebruikt, waardoor we het alleen nog over de eustoma of lisianthus hebben.

Waar komt de eustoma vandaan? 

Dit leuke bloemetje komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse staten Nebraska, Nevada, Texas en Colorado. Hij groeide daar in de natuur, rivier en prairiegebieden. Daarnaast valt deze bloem onder de gentiaanfamilie. 

De symboliek van de eustoma? 

De eustoma staat symbool voor waardering en dankbaarheid. Een bloem die hiermee vaak geschikt is al cadeau 

Wat is de betekenis van de naam?

De bloem is bekend als zowel eustoma als lisianthus. De laatstgenoemde is van oudsher de officiële naam, maar tegenwoordig wordt ze steeds vaker eustoma genoemd. Nu ben je vast benieuwd hoe dan de naam eustoma tot stand gekomen is. De naam staat voor goede mond. Wanneer je de naam loshaalt, krijg je 'eu' wat staat voor goed en 'stoma' wat staat voor mond. 

Hoewel de naam eustoma eigenlijk gemakkelijker te onthouden is, blijven veel bloemisten nog de naam lisianthus gebruiken. 

 Is de eustoma verkrijgbaar als plant? 

Over de eustoma is bij veel mensen niet zoveel bekend. Maar van deze bloem zijn ook planten verkrijgbaar. Vraag ernaar bij de lokale bloemist of koop online zaden om zelf te zaaien. 

Wanneer kan ik deze plant zaaien? 

Net als bij veel planten, is het voorjaar het geschikte moment om de eustoma te zaaien. Je kunt hier het beste in de periode maart mee beginnen. Zodra de plant meerdere blaadjes heeft, kun je deze in een grotere pot planten, waar ze zich verder kan ontwikkelen. 
 
De plant houdt niet van regen, zorg dus voor een droge plek, waar je zelf gemakkelijk water kunt geven, maar deze wel genoeg licht krijgt. De hoogte van de plant is 60 cm. 
Let wel op dat de plant niet winterhard is. In de winter zal je de plant dus moeten beschermen en naar binnen moeten halen. 
 

Hooikoorts vriendelijke bloem 

Eerder schreven we al een blog over hooikoorts vriendelijke bloemen. Bloemen zijn blijmakers, maar als je last hebt van hooikoorts of gevoelige luchtwegen, wil je ook van bloemen kunnen genieten.  

De eustoma heeft een zogenoemde lage pollenfactor. Dit betekent dat de bloem geschikt is voor mensen met hooikoorts klachten. Andere geschikte bloemen zijn de roos en gerbera. Net als bij de roos, heeft de steel veel blaadjes. Wanneer je deze op vaas zet, zorg dan dat het onderste blad van de steel verwijderd wordt. Dit voorkomt dat er bacteriën in groeien en je extra lang van je bloemen kunt genieten, want dat verdienen ze!