Celosia

Heb jij je ook weleens afgevraagd wat die opvallende hanekam in je boeket nu precies is? Hij is zó opvallend, je zou denken dat het een kunstbloem is!

Celosia-bloem-fleurop

Informatie over de celosia

De beeldschone celosia is een bloem die opvalt en gezien mag worden. De unieke structuur en vorm maken de celosia tot een echte blikvanger. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten:

Kenmerken van de celosia

De bladeren van de celosia variëren van lijnvormig tot eirond-lancetvormig. De planten hebben weinig bladeren; slechts enkele bladeren aan de steel van de bloem. Je kunt deze planten of snijbloemen vinden in vele opvallende kleuren; van groen via geel, oranje, rood, roze, roodpaars tot paars.

De bloeitijd loopt van juni tot oktober, en helaas zijn deze tropische schoonheden niet winterhard.

De naam celosia komt uit het Grieks. Het is afgeleid van het Griekse woord Keolos, wat ‘brandend’ betekent. De naam verwijst naar de vorm van de hanekam, die wel iets weg heeft van een vlam.

Met liefde geschikt voor jou! 😍


Wil je iemand (spontaan) verrassen, stuur dan een boeket dat écht binnenkomt.
Met liefde geschikt voor jou, door de lokale Fleurop bloemist:

Soorten celosia

Hoewel de celosia verschillende varianten heeft, is er een soort die er met kop en schouders bovenuit schiet. Namelijk de celosia cristata:

Celosia cristata

dit zijn heel opvallende bloemen. Ze hebben wel iets weg van een hanekam, en in het Nederlands heten ze dan ook zo. Maar, met wat fantasie kun je er ook wel hersenen in zien, deze bloem kun je dus met recht een schoonheid met hersenen noemen!

110f8d1883e38a7ea6c80b40836d4c6fac4206cf

Celosia plumosa

Ook wel de celosia argentea genoemd – dit zijn prachtige, meestal roodpaarse pluimen. Met een beetje fantasie kun je hier ook wel een plumeau in herkennen, al zou dat zonde zijn van deze prachtige opvallende bloemen. In het Nederlands worden ze pluimhanekammen genoemd.

44f9b9b6da00ca4f8743474d334df12811f2f835

Verzorging van de celosia:

Samengestelde bloemen

Je zou het niet zeggen, maar de mooie pluimen of hanekammen zijn samengestelde bloemen. De hanekam is een vergroeid deel van de stengel, die aan de zijkanten bedolven is onder een grote hoeveelheid dicht op elkaar staande kleine bloemetjes. En ook de gepluimde soort bestaat uit heel veel kleine bloemetjes. Deze mooie, samengestelde bloem kan vervolgens zo’n 8 weken bloeien, en deze bloeitijd kun je nog verlengen als je de uitgebloeide bloempjes er tussenuit haalt.

Beide celosia’s, zowel de hanekam als de pluim, zijn bijzonder veelzijdig in hun toepassingen. Het zijn prachtige opvallende kamerplanten, de blikvanger in elke vensterbank. In de zomer kun je ze echter ook in je borders planten, of een mooie pot vullen met deze vrolijk gekleurde planten.

Als ze bloeien, heb je een moeilijke keuze te maken. Ga je de prachtige pluimen drogen, in een boeket verwerken, of gewoon van de plant genieten? Om ze te drogen, hang je eenvoudig de stengel ondersteboven aan een dwarsbalk in je schuur, of in een raamkozijn. En in een boeket zullen deze bloemen een stralend middelpunt vormen.

Een tip: overweeg om er een stoer boeket van te maken. De celosia is van zichzelf namelijk al heel stoer.

Er is slechts één toepassing die minder succesvol is; de celosia doet het slecht op oase. Het is daarom niet aan te raden om bloemstukjes te maken met deze mooie bloem. Hij zal niet lang meegaan.

Verzorging van de celosia als kamerplant

Zet de plant op een lichte, warme en vooral zonnige plek, en hij zal je belonen met een mooie bloei. Zorg dat hij geen natte voeten krijgt, bijvoorbeeld met een schoteltje.

Verzorging van de celosia als tuinplant

De celosia houdt van zon en warmte. De beste standplaats is dan ook een beschutte plek in de zon. Hij kan 30 tot 50 cm hoog worden, en geeft een volle zomer een vrolijke noot aan je tuin. In de border kun je de celosia het beste combineren met meer van dezelfde plant. Er zijn weinig andere planten die de concurrentie aankunnen van deze uitbundige bloei.

Veeleisend is de plant niet. Als je een goede tuingrond hebt, liefst een beetje zuur, dan is hij al snel tevreden. Het is wel heel belangrijk dat de grond niet mag uitdrogen. Voor deze planten moet de grond altijd vochtig zijn.

Je kunt de celosia ook zaaien. Dit kun je in het voorjaar het beste doen in een verwarmde kas, of in een zonnige kamer in huis. Als de temperatuur buiten boven de 22 graden komt, kun je ze buiten uitplanten, met een tussenruimte van ongeveer 15 cm.

Natuurlijk kun je ze vanaf juni ook direct buiten uitzaaien, maar wacht dan wel tot de temperatuur boven de 22 graden komt. Het zijn en blijven tenslotte tropische schoonheden.
Eén ding is zeker, hoe je jouw celosia ook zult toepassen, je zult deze exotische schone niet over het hoofd zien!

Leuke weetjes over de celosia

  • Celosia staat ook wel bekend als de "hanenkam" vanwege de opvallende bloeiwijze die lijkt op de kam van een haan. 
  • Celosia is afkomstig uit tropische gebieden. Vanwege zijn liefde voor warme klimaten gedijt de plant goed in zonnige en goed doorlatende bodems.
  • Sommige soorten celosia hebben eetbare delen. In sommige culturen worden de jonge bladeren en scheuten van de celosia gegeten als groente, vergelijkbaar met spinazie.
Weetjes-over-Celosia

Veelgestelde vragen over de celosia:

Is de celosia familie van de kattenstaart?

De celosia is een van de geslachten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Een ander lid van deze familie is de amaranthus, de kattenstaart. Dit is een ouderwetse eenjarige plant die langzaam weer aan populariteit wint. Ook hij heeft zijn naam te danken aan zijn bloei; een lange, hangende pluim in de vorm van, jawel, een kattenstaart.

Is de celosia eetbaar?

De celosia is een tropische plant. Hij groeide van oorsprong in Azië, Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika. In India en China wordt de plant gezien als een lastig onkruid, maar dat weerhoudt de mensen in India, West-Afrika en Zuid-Amerika er niet van om gerechten te maken van de bladeren.

De bladen hebben een smaak die vergelijkbaar is met die van kool en spinazie. De bloemen zijn helaas niet eetbaar, hoewel ze ook niet giftig zijn. Je kunt ze veilig in de huiskamer of in de tuin zetten, zonder je zorgen te hoeven maken om je huisdieren of kinderen.

Laat je inspireren!

Mis niets over bloemen én Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌

Aanmelden-nieuwsbrief