Anjer

De anjer is een opvallende bloem. De anjer is er in talloze felle kleuren: van fris groen, dieppaars en donkerrood tot fluorescerend geel.

De kenmerken van de anjer

De anjer heeft een lange houdbaarheid en een lichte geur. Fijn als je dus niet van sterk ruikende bloemen houdt! Met deze bloem kun je daarbij eindeloos stylen, los in een vaasje of in een boeket: het kan allemaal.

Symbolische betekenis anjer

De anjer staat symbool voor veel zaken: zo is de witte anjer een symbool voor waardering van veteranen. Ook gebruikte Prins Bernhard de witte anjer als teken van verzet. Daarbij wordt de bloem ook gezien als ‘vrijwilligersbloem’, vanwege de symbolische betekenissen: toewijding en doorzettingsvermogen. De anjer heeft talloze symbolische betekenissen, meestal per kleur verschillend. Zo staat wit voor pure liefde en geluk, licht rood staat voor bewondering en de donkerrode variant betekent liefde en genegenheid. Bij de anjer is dus altijd wel een mooi verhaal te verzinnen, dit maakt deze bloem in vrijwel elke situatie geschikt om te geven.

Geschiedenis en oorsprong van de anjer

Anjers komen van nature voor in Europa en Azië. Ook zijn enkele soorten vertegenwoordigd in het zuidelijke deel van Afrika. René van Anjou (vandaar de naam voor deze soort) legde in de heuvels tussen San Remo en Grasse zijn enorme anjerkwekerijen aan. Tegenwoordig komt echter het overgrote deel van de gekweekte bloem uit Ethiopië, Kenia, Spanje en Nederland. Trosanjers komen voornamelijk uit Turkije, Italië, Spanje en Nederland.