Anjer

De anjer is een opvallende bloem en is er in talloze felle kleuren. De bloem heeft een lange houdbaarheid en een lichte geur. Met deze bloem kun je eindeloos stylen, los in een vaasje of in een boeket: het kan allemaal!

Informatie over de Anjer:

Kom alles te weten over de beeldschone anjer; van de snijbloem, de verzorging tot het vermeerderen van de anjer. Je leest het hier:

Symbolische betekenis van de Anjer

De anjer heeft talloze symbolische betekenissen die per kleur verschillen:

 • Witte anjer: wordt vanwege de betekenis toewijding en doorzettingsvermogen ook wel gezien als ‘vrijwilligersbloem’. Ook staat de witte bloem symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen.
 • Licht rode anjer: bewondering.
 • Donkerrode anjer: liefde en genegenheid.
 • Groene anjer: staat in Ierland symbool voor St. Patricks Day.

In Nederland houdt de witte anjer nauwe band met het Koningshuis. Prins Bernhard droeg al sinds zijn studententijd een witte anjer, en als symbool van verzet werd op 29 juni 1940, de verjaardag van Prins Bernhard, deze bloem massaal demonstratief gedragen door de Nederlanders. Uit waardering voor dat initiatief heeft Prins Bernhard de witte bloem ook na de oorlog altijd gedragen op zijn burgerkostuum, en is de witte anjer het symbool geworden van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Sinds 2004 is deze witte bloem ook blijvend verbonden aan veteranen en de Nederlandse Veteranendag, als symbool van verzet, en voor respect en waardering voor veteranen.

Soorten anjers

Anjers zijn overblijvende of in een enkel geval éénjarige, kruidachtige planten met lange, smalle bladeren. Ze zijn grijs-groen of blauw-groen van kleur. In het wild zijn de bloemen helder paarsroze van kleur, maar gecultiveerd vind je ze nu ook in het rood, wit, geel, zalm, groen en diverse tweekleurige varianten. De plant komt in heel Europa en Azië voor en bloeit in mei en juni. Ze worden voornamelijk in Frankrijk gekweekt.

Kartuizer anjer

In het wild kun je, als je veel geluk hebt, de kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum) tegenkomen. Hij wordt nog weleens gevonden in de omgeving van Amsterdam op zandgronden. Je kunt daarbij denken aan de Kennemerduinen. Helaas staat hij op de rode lijst van beschermde plantensoorten, dus mocht je het geluk hebben om deze bloem tegen te komen, laat hem dan vooral staan zodat anderen er ook van kunnen genieten. Hij bloeit in augustus, met rode, roze en soms witte bloemen.

Chinese anjer

In tegenstelling tot de meeste anjers is de kleine Chinese anjer, de Dianthus chinensis, een éénjarige plant. Hij is winterhard, rijkbloeiend en weersbestendig. Hij wordt niet hoger dan 30 tot 50 cm en is verkrijgbaar in de kleuren wit, roze, paars en rood

Duizenschoon

Het zal je verrassen dat Duizendschoon óók een anjer is. De botanische naam is Dianthus barbatus. Het is een vaste plant die ongeveer 70 cm hoog kan worden en verkrijgbaar is in alle tinten wit, roze, paars en rood, en tegenwoordig ook tweekleurig.

Veelgestelde vragen over de anjer:

Is de anjer een snijbloem?

Met een mooie bos anjers haal je kleur in huis, en dat kunnen we altijd wel gebruiken. Anjers hebben geen sterke geur en dat is voor veel mensen ook een belangrijke overweging. De snijbloemen zijn grofweg onder te verdelen in enkelvoudige- en trosanjers, het ligt aan jouw smaak welke de voorkeur heeft.

Waar plant je een anjer in de tuin?

Anjers zijn geen veeleisende planten. Ze houden van een zonnige of halfschaduwplek in de tuin. Liefst een vochtige, licht kalkrijke grond. Als de bodem niet goed vocht vasthoudt, dan kun je er wat compost aan toevoegen of een beetje kleigrond door de tuingrond mengen.

Als de grond erg droog wordt, zul je moeten sproeien, en het is goed om de anjer ongeveer eens per maand wat mest te geven. De plant is meerjarig, maar niet heel erg winterhard. Als het echt gaat vriezen, zul je de planten moeten helpen met bijvoorbeeld een laagje stro over de grond.

Je kunt er ook voor kiezen om je anjers in grote tuinpotten te zetten. Op die manier kun je ze bij streng winterweer veilig binnen zetten.

Als de anjer te groot wordt, of je hem op een andere plek wil zetten, dan kun je daar het beste mee wachten tot het najaar.

Wanneer moet je een anjer zaaien of planten?

In maart of april kun je de anjer voorzaaien in kweekbakjes of potjes. Dun de opgekomen plantjes uit zodat ze elkaar niet verdringen, en plant ze in mei of juni in de tuin. Je kunt ze vanaf mei of juni ook rechtstreeks in de volle grond zaaien.

Je kunt anjers ook bij de lokale bloemisten deze in de tuin planten. Het beste is om dit ook in het najaar te doen. Graaf een gat iets groter dan de pot. Vul het gat met een laagje tuingrond en zet daar de plant zonder pot op. Vul de ruimte tussen de kluit en de rand op met verse tuingrond. Tenslotte geef je de plant goed water en een beetje mest.

Kun je een anjer stekken?

De anjer is heel simpel te stekken. Hiervoor verwijder je alle bloemen en knip je de overblijvende takken van de plant af. Doop ze daarna in stekpoeder en steek ze in een pot met potgrond. Na een paar weken zijn ze geworteld en kun je ze buiten uitplanten.

Tenslotte kun je de anjers vermeerderen door de kluit te scheuren. Hiervoor graaf je de plant uit, schud je de overtollige grond eraf en scheur je voorzichtig de kluit doormidden. Oudere kluiten laten zich minder gemakkelijk scheuren, maar de jonge delen laten heel gemakkelijk los.

Hoe moet je de anjer snoeien?

Je plant zal je dankbaar zijn als je in het najaar tot 25% van de plant terugsnoeit. Hij zal daardoor voller en compacter worden en uitbundiger bloeien. Een compactere vorm toont veel beter.

Tenslotte nog een laatste tip: tijdens het bloeiseizoen is het goed om uitgebloeide bloemen direct te verwijderen. Ook hiervoor zal je plant je bedanken met een extra lange en uitbundige bloeiperiode.

Wat is de oorsprong van de anjer?

De botanische naam van de anjer is Dianthus. Het woord is afgeleid van dios, wat ‘goddelijk’ betekent, en anthos, het Griekse woord voor ‘bloem’. De bloemen werden gebruikt in Griekse ceremoniële kronen, wat de keuze voor deze naam kan verklaren. Waarschijnlijk heeft de Griekse plantendeskundige Theophrastus (371-287 voor Christus) deze naam gegeven.

Anjers komen van nature voor in Europa en Azië. Ook zijn enkele soorten vertegenwoordigd in het zuidelijke deel van Afrika. René van Anjou (vandaar de naam voor deze soort) legde in de heuvels tussen San Remo en Grasse zijn enorme anjerkwekerijen aan. Tegenwoordig komt echter het overgrote deel van de gekweekte bloem uit Ethiopië, Kenia, Spanje en Nederland. Trosanjers komen voornamelijk uit Turkije, Italië, Spanje en Nederland


Leuke weetjes over de anjer

 • Wist je dat de anjer talloze symbolische betekenissen heeft?
  • Witte anjer: toewijding en doorzettingsvermogen
  • Lichtrode anjer: bewondering
  • Donkerrode anjer: liefde en genegenheid
  • Groene anjer: staat in Ierland symbool voor St. Patricks Day
 • De witte anjer in verband staat met het Koningshuis. Prins Bernhard droeg sinds zijn studententijd een witte anjer.
 • Anjer over het algemeen meerjarig zijn!
 • Je een anjer ook kunt vinden in onze boeketten? 😍

Bekijk onze bestsellers!

Met liefde samengesteld door de lokale Fleurop bloemist!