Phlox

De phlox kenmerkt zich door de stervormige bloemen. Veel van onze Nederlandse borders worden opgevrolijkt met deze felgekleurde planten.

Phlox-informatie-fleurop

Ze zijn meestal in roze, paarse en witte kleurschakeringen, waarbij het hart een contrasterende kleur heeft. Denk dan aan bijvoorbeeld lichtroze bloemblaadjes, met in het midden een donkerroze hart. Of zachtlila blaadjes, met een donkerpaars hart. In het wild heeft de phlox echter felrode bloemen, en daar heeft deze tuinplant zijn naam aan te danken.

De botanische naam phlox komt uit het Grieks en betekent vlam, en in het Nederlands wordt hij dan ook vlambloem genoemd. Het geslacht phlox kent ongeveer 70 soorten, zowel hoge, als lage planten, bodembedekkers, eenjarige planten en vaste planten. Het is een heel veelzijdige familie.

Onze Europese phloxen komen oorspronkelijk uit het oosten en midden van de Verenigde Staten, en het oosten van Canada, waar ongeveer 27 varianten voorkomen. In de 18e eeuw zijn hiervan een aantal varianten naar Europa gebracht en ondertussen hebben ze hun eigen plek veroverd als kleurige borderplant.

Hoewel de phlox van oorsprong rode bloemen had, kun je ze nu in vrijwel elke kleur vinden, van wit, via roze en rood naar paarse en blauwtinten. Hij staat symbool voor vaardigheid in werk en bekwaamheid.

Soorten vlambloemen

We kunnen de vlambloemen grofweg in twee soorten onderscheiden; staande- en kruipende phloxen. Daarnaast zijn er ook nog eenjarige en vaste varianten, en is er ook nog veel onderling gekruist. We beschrijven de vier belangrijkste soorten:

Phlox maculata

Deze soort heeft slankere stengels met smallere bladeren dan de paniculata, en hij blijft iets lager, gemiddeld 60 tot 80 cm hoog. Zowel de paniculata als de maculata zijn winterhard, maar wel bladverliezend. Ook de maculata bloeit in de zomer; juni – juli.

08da5435efcdddc6bdb41e80558bf1cd3c1c2f05

Kruipende phloxen

Dit is de kruipende variant, een bodembedekker. De subulata wordt gemiddeld tussen 5 en 10 cm hoog, en is een goede aanwinst voor elke rotstuin. In tegenstelling tot de hoge soorten is de kruipende vlambloem een groenblijvende plant. De subulata bloeit van april tot juni en heeft trossen kleine bloemen, meestal rozerood. De planten vormen een soort kussens in je border. Het zijn echt prachtige bodembedekkers!

7de5a8f70d2775d4c978d3963743b9cdb5936092

Staande phloxen

Deze soort is een staande tuinplant met een gemiddelde hoogte tussen de 100 en 120 cm. Kenmerkend voor de phlox paniculata zijn de pluimvormige bloemen. De paniculata is winterhard, maar niet wintergroen. De bloeiperiode is in de zomer, waarbij sommige varianten tot ver in de herfst kunnen bloeien.

a610f24a4db0272c8311f51305a7fb2f5c280b10

Phlox divaricata

Ook deze valt onder de kruipende phloxen, maar heeft vaak wat helderdere, lichtere kleuren zoals lila. De divaricata wordt 30 tot 40 cm hoog en is daardoor beter geschikt als bodembedekker in borders. De divaricata is wintergroen en bloeit van april tot mei.

dd71de43af5e58b073ca5dbb8c729bd34c43e68b

Verzorging van de vlambloemen

Een belangrijke reden voor de huidige populariteit van de phlox is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze hebben graag een zonnige standplaats, de paniculata vindt halfschaduw ook fijn. Verder een goede vochtige, goed gedraineerde en voedzame tuingrond, dan is de phlox al snel een tevreden bloeiende plant.

Net als bij de hortensia heeft de samenstelling van de grond wel enige invloed op de kleur van de bloemen. Het gaat daarbij met name om de zuurgraad van de grond en/of de aanwezigheid van kalk in de (klei)grond. Het wordt daarnaast zelfs aangeraden om lilakleurige phloxen niet in de volle zon te zetten, omdat ze dan als reactie op de blootstelling aan de zon meer rozerood van kleur kunnen worden.

Phloxen willen graag jaarlijks bemest worden, ze waarderen een beetje verse humusrijke grond altijd wel.

Wanneer kun je de phlox het beste planten of verplanten?

De vlambloem, zowel de kruipende als de staande varianten, kun je het hele jaar door (ver)planten, maar de beste omstandigheden zijn tussen april en augustus. Geef na het (ver)planten een beetje meststof en ruimschoots water.

Bloeitijd

De bloeitijd van de kruipende phlox ligt in het late voorjaar, april en mei. De staande soorten bloeien vanaf juni. Bij de staande soorten kun je de bloei ook uitstellen, door in mei, begin juni de bloemstelen tot de helft terug te knippen, tot vlak boven een blad. Dit stelt de bloei ongeveer vier weken uit. Dit wordt ‘toppen’ genoemd, en als je dit een beetje speels in hoogte varieert, krijg je ook tijdens de bloei een speels en vol effect. Wanneer je slechts een deel van de stelen terugknipt, kun je een langere bloeiperiode creëren.

Hoe en wanneer de phlox snoeien

Kruipende phloxen: bij deze planten knip je de uitgebloeide bloeistengels na de bloei terug tot twee-derde. Ook kun je na de bloei de scheuten aan de zijkanten van de borders bijknippen. Hiermee houd je de plant in bedwang en zorg je voor een dichte begroeiing.

Staande phloxen: Tijdens de bloei loont het de moeite om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Het verlengt de bloei aanzienlijk. Na de bloei, meestal in september, kun je de uitgebloeide bloemstelen tot op de grond afknippen.

Vermeerderen, stekken en zaaien

In het voorjaar kun je de phlox vermeerderen door de kluit te ‘scheuren’. Dit klinkt moeilijker dan het is, en voor het behoud van een mooie kluit is het aan te raden om dit eens in de drie tot vijf jaar te doen. Graaf de plant voorzichtig uit en scheur de kluit doormidden. Verwijder de houtige delen, de oude delen die er niet gezond meer uit zien en dode blaadjes en stengels. De gezonde jonge delen kun je dan weer herplanten.

Een phlox is ook geschikt om te stekken. Hiervoor kun je stengels zonder bloemknoppen afknippen. De stelen moeten 7 tot 10 cm lang zijn, en van de onderste 2 tot 5 cm haal je de bladeren eraf. Je kunt ze even dopen in stekpoeder en dan in een potje met grond, of je kunt ze in water zetten. Als ze een wortelkluitje hebben aangemaakt, kun je ze in de tuin planten.

De vlambloem kan ook uit zaad opgekweekt worden, maar niet uit het zaad dat je uit je eigen plant opvangt. Deze zijn meestal steriel. Als je eventueel toch een phlox kunt opkweken, dan zul je erachter komen dat deze over het algemeen niet de kleur van de moederplant overneemt. Gewoonlijk worden de bloemen van deze zaailingen rood, zoals de oorspronkelijke wilde phlox, en waar hij ook zijn naam aan te danken heeft.

5983625e0dbd5ba2835fe6211a77984f32ef8ae2 (1)

Verzorgingsadvies phlox

Phlox verzorg je op dezelfde manier als de meeste bloemsoorten.