Groeiwijze

De plant (choisya ternata) kan tot twee meter hoog worden en één tot anderhalve meter in doorsnede. Hij is, hoewel winterhard, gevoelig voor vorst.

Nu zul je je waarschijnlijk afvragen waarom deze plant zo’n verwarring scheppende naam gekregen heeft. Nu, dat weet je zodra je de elegante, witte sterbloemen, die in trosjes aan het einde van zijn takken bloeien, gezien en geroken hebt. Ze lijken namelijk zowel in uiterlijk als in geur sprekend op de bloemen van de sinaasappelboom.

De choisya heeft een bloeiperiode van april tot juni, waarbij hij zijn aromatische geuren subtiel verspreidt, maar het is niet ongewoon als hij ook nog een late nabloei in het najaar heeft. Deze struik geeft je dus dubbel plezier

De oranjebloesem is wintergroen en winterhard

De oranjebloesemplant is zowel wintergroen als winterhard, maar gevoelig voor vorst. Ook in de winter is de plant een verrijking van je tuin. En als je een blaadje kneust, dan geeft dat een heerlijke geur af, waardoor je zelfs in de de winter die verfrissende geur niet hoeft te missen.

Hoewel de oranjebloesemplant winterhard is, kun je hem beter een beschutte plaats geven tegen eventuele gure, koude wind. De bladeren kunnen namelijk wel aangetast worden door de vorst, en daardoor lichtbruin tot wit verkleuren. En dat is zonde van je groene winteroase.

Standplaats

De oranjebloesem kun je in de volle grond planten, bijvoorbeeld tegen een gevel op het zuiden. Plaats de plant op een beschutte plek, zodat deze ook in de winter goed beschermd is. Ook komt hij heel goed tot zijn recht als kuipplant of op de patio.

In de volle grond kun je de struik met een plantafstand van 1 – 1,5 meter planten. Die ruimte heeft hij ook echt nodig, omdat een volgroeide oranjebloesemplant tot anderhalve meter doorsnee kan zijn. Verder staat hij graag in de volle zon of halfschaduw, wat te verwachten is, gezien zijn oorsprong.