Oranjebloesem

De oranjebloesemplant is geen bijnaam voor de sinaasappel, maar hij is er wel nauw aan verwant. En dat is te merken. Het is een wintergroene sierheester met brede, glimmende leerachtige bladeren, en hij komt oorspronkelijk uit Mexico.

Groeiwijze

De plant (choisya ternata) kan tot twee meter hoog worden en één tot anderhalve meter in doorsnede. Hij is, hoewel winterhard, gevoelig voor vorst.

Nu zul je je waarschijnlijk afvragen waarom deze plant zo’n verwarring scheppende naam gekregen heeft. Nu, dat weet je zodra je de elegante, witte sterbloemen, die in trosjes aan het einde van zijn takken bloeien, gezien en geroken hebt. Ze lijken namelijk zowel in uiterlijk als in geur sprekend op de bloemen van de sinaasappelboom.

De choisya heeft een bloeiperiode van april tot juni, waarbij hij zijn aromatische geuren subtiel verspreidt, maar het is niet ongewoon als hij ook nog een late nabloei in het najaar heeft. Deze struik geeft je dus dubbel plezier

De oranjebloesem is wintergroen en winterhard

De oranjebloesemplant is zowel wintergroen als winterhard, maar gevoelig voor vorst. Ook in de winter is de plant een verrijking van je tuin. En als je een blaadje kneust, dan geeft dat een heerlijke geur af, waardoor je zelfs in de de winter die verfrissende geur niet hoeft te missen.

Hoewel de oranjebloesemplant winterhard is, kun je hem beter een beschutte plaats geven tegen eventuele gure, koude wind. De bladeren kunnen namelijk wel aangetast worden door de vorst, en daardoor lichtbruin tot wit verkleuren. En dat is zonde van je groene winteroase.

Standplaats

De oranjebloesem kun je in de volle grond planten, bijvoorbeeld tegen een gevel op het zuiden. Plaats de plant op een beschutte plek, zodat deze ook in de winter goed beschermd is. Ook komt hij heel goed tot zijn recht als kuipplant of op de patio.

In de volle grond kun je de struik met een plantafstand van 1 – 1,5 meter planten. Die ruimte heeft hij ook echt nodig, omdat een volgroeide oranjebloesemplant tot anderhalve meter doorsnee kan zijn. Verder staat hij graag in de volle zon of halfschaduw, wat te verwachten is, gezien zijn oorsprong.

Snoeien

De oranjebloesemplant is prima te snoeien. Er zijn twee momenten waarop het aan te raden is om de oranjebloesemplant te snoeien.

April:
Dit is het juiste moment om takken die in de winter van vorst te lijden gehad hebben tot de grond af te knippen. Daarnaast kun je nu mooi de struik binnen de perken houden. Als hij het afgelopen jaar echt te groot geworden is, dan kun je hem nu drastisch terugsnoeien door de takken tot vlak boven de grond af te knippen.

Je kunt er ook voor kiezen om een erg rigoureuze snoeibeurt over drie jaar te verspreiden. In dat geval snoei je elk jaar 1/3 van de struik, door de oudste en dikste takken vlak boven de grond af te knippen.

Na de snoeibeurt heeft de plant wel recht op een beetje extra voeding. Geef hem wat siermest, koemest of compost en flink wat water. Daarmee kan de struik weer helemaal herstellen.

Juni:
Deze snoeibeurt zal de choisya verleiden tot een tweede bloei. Kort direct na de bloei in juni de uitgebloeide scheuten met ongeveer 25 tot 30 cm in. De struik zal dit ervaren als een aanmoediging voor een tweede bloeiperiode, die dan meestal in de late zomer zal plaatsvinden.

Stekken

De oranjebloesemplant kun je heel eenvoudig stekken. Hiervoor neem je in het najaar een topstek van de plant. Knip hiervoor een top (10-20cm) uit de struik. Deze kun je eventueel in stekpoeder dopen, en daarna in een potje potgrond zetten. Houd de stek vochtig en warm en verpot de plant als hij uit zijn potje groeit.

In het voorjaar kun je jouw nieuwe oranjebloesemplant in de tuin planten.

Wist je dat...

Oranjebloesemwater al een paar jaar helemaal hot is! Vooral in de Marokkaanse en oosterse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van dit geurige water, maar ook in de gezichtsverzorging wordt hij steeds vaker toegepast.

Flesjes oranjebloesemwater zijn te koop bij oosterse winkels, maar ook bij natuurwinkels.
Om de verwarring compleet te maken, komt het echter niet van de oranjebloesemplant. Oranjebloesemwater is de essence die vrijkomt als je de bloemblaadjes van de zure sinaasappelboom, de citrus aurantium amara, destilleert met water.

Bij waterdestillatie van bloemblaadjes van de zure sinaasappel komen twee producten vrij. Etherische olie en water.

Het hoofdproduct is de etherische olie die een citrus-achtige, licht bittere, warme en zonnige geur heeft. Voor 1 kilo olie heb je ongeveer 1000 kilo sinaasappelbloesem nodig. Deze olie, Neroli, wordt veel toegepast in de parfumindustrie, maar ook in geurverspreiders.

Het water dat bij dit proces vrijkomt, is een hydrolaat. Dat is water met de wateroplosbare eigenschappen van sinaasappelbloesem. Oranjebloesemhydrolaat is heerlijk verfrissend, verzachtend en kalmerend. In een crème is het hydraterend voor de normale en droge huid. Daarnaast is deze hydrolaat heerlijk voor jonge kinderen en baby’s, door de geruststellende werking bevordert het met name voor jonge kinderen de nachtrust.

Oranjebloesemhydrolaat heeft een licht samentrekkende werking, en is daardoor geweldig om met een watje op je gezicht te deppen na een reiniging of toe te voegen aan een kleimasker.
De zoete, bloemige geur laat je extra genieten van je spa-moment.

Het wordt verkocht onder de namen oranjebloesemwater, sinaasappelbloesemwater, oranjebloesemhydrolaat en sinaasappelbloesemhydrolaat.

Op het internet zijn ook heerlijke culinaire recepten te vinden met oranjebloesemwater of sinaasappelbloesemwater of oranjebloesemhydrolaat.