Eucalyptus

De eucalyptus is een eeuwenoude plant en bekend van verschillende medicijnen met een positieve werking voor de ademhaling. De eucalyptus is nog altijd erg populair en steeds vaker zie je de eucalyptus tak ook in boeketten!

Eucalyptus-informatie

De eucalyptus is bekend als plant, het favoriete eten van de Koala én niet te vergeten als mooie aanvulling in kleurrijke boeketten. We delen graag informatie over de verzorging van deze mooie plant. 

Verzorging eucalyptus plant 

Ben je benieuwd hoe je de eucalyptus plant verzorgt, dan kunnen we je geruststellen! De eucalyptus is vrij gemakkelijk in de verzorging en daarom mag deze groengrijze plant niet missen in jouw tuin. Wat vooral belangrijk is in de verzorging van de eucalyptus, is dat je deze op een zonnige plek neer zet.

Van oorsprong komt de eucalyptus uit Australië, dus de plant kan goed tegen warmte en heeft dan ook veel zon nodig om te groeien. De plant kun je in de volle grond poten, maar kan ook prima in een mooie pot op een balkon of terras.

Heb je een zonnige hal of woonkamer, dan kun je de eucalyptus ook binnen neerzetten. De prachtige bladeren zorgen gelijk voor een fijne sfeer en heeft daarmee wat weg van de nog altijd populaire olijfboom.

Mag je de eucalyptus snoeien?

Ja, we raden dit zelfs aan! Het is namelijk belangrijk de eucalyptus te snoeien als deze (te) groot wordt. Doe je dit namelijk niet, dan kan deze uitgroeien tot een boom van wel 3 tot maximaal 5 meter! In de pot zal de eucalyptus wat minder hard groeien en hoef je deze waarschijnlijk niet te snoeien.

Mocht je de plant te groot vinden worden, dan kun je dit uiteraard naar wens doen. De afgeknipte eucalyptus takken kun je in een vaas neerzetten, maar ook als decoratie gebruiken.

Eucalyptus-op-vaas

Eucalyptus in vaas

De laatste jaren is de eucalyptus favoriet geworden en daarom zie je deze regelmatig terug in onze boeketten, zoals de seizoensboeketten, bestsellers en felicitatieboeketten. Dit is een mooie verrijking aan de kleurrijke bloemen. Daarnaast is het ook echt een tip om enkele losse eucalyptus takken in een vaas neer te zetten. Je knipt deze gewoon van je eigen plant of haalt een paar takjes bij de lokale Fleurop bloemist en laat ze daarna prachtig indrogen. Je kunt ze met een touwtje bij elkaar binden en vervolgens ophangen of ter decoratie neerleggen in je kledingkast. 

Leuke weetjes over de eucalyptus: 

  • Van oorsprong komt de eucalyptus uit Australië
  • Koala's zijn gek op eucalyptus en kunnen tot wel 1 kg eucalyptus blad eten per dag!
  • Eucalyptus een mentol achtige geur heeft en gebruikt wordt als medicijn of in de sauna voor een goede ademhaling. Je hoeft hiervoor alleen wat water of de bladeren heen te gieten. 

Welke soorten eucalyptussen zijn er?

Er zijn tal van eucalyptus-soorten beschikbaar. Om je niet te verwarren met moeilijke namen en uitleg, staat hieronder de meest bekende eucalyptus soort toegelicht. Andere soorten varieren met stevigere stengels, blad wat een rode gloed kan hebben of juist smallere bladeren. 

Eucalyptus Gunnii

In Nederland is dit de meest bekende soort en tevens ook goed verkrijgbaar bij bloemisten en in tuincentra. De meeste losse takken, die ook in boeketten verwerkt zijn, zijn ook van dit soort. Deze eucalyptus kan tegen vorst, maar mocht je de gelegenheid hebben deze in de schuur te zetten. Dan adviseren wij dit te doen bij de eucalyptus die in pot staat.

Eucalyptus-gunni-soort

Waar moet je de eucalyptus in de tuin planten? 

De eucalyptus plant is goed verkrijgbaar in Nederland. Je kunt via de lokale Fleurop bloemist eucalyptus kopen, maar ook in de tuincentra's is de eucalyptus goed verkrijgbaar. Deze gave blikvanger wordt helemaal vrolijk van een zonnig plekje in de tuin. Je kunt de eucalyptus in de volle grond plaatsen, maar ze doen het ook prima in een mooie pot. 

Wanneer ze in de volle grond staan, zullen ze ook hard groeien bij een goede verzorging. De eucalyptus kan uitgroeien tot een boom van wel 3 tot 4 meter. Wil je dit liever niet, dan is het belangrijk de eucalyptus regelmatig te snoeien.

Eucalyptus-in-boeket

Verzorgingstips eucalyptus in een boeket

De eucalyptus zie je steeds vaker terug als aanvulling in een kleurrijk boeket. Om lang van je boeket te genieten, delen we graag onze tip voor de eucalyptus in je boeket. Het is namelijk belangrijk dat je het onderste blad van de tak haalt. 

Alleen van het deel van de steel wat in het water komt te staan, moet je het blad verwijderen. Hiermee voorkom je dat het water snel bruin wordt. Indien dit gebeurt, dan adviseren we je om het water regelmatig te verversen.