Chrysant

Je vindt ze geweldig of ontzettend saai; chrysanten. Eerlijk is eerlijk, deze bloem heeft een wat stoffig imago. Maar misschien komt dat wel doordat we niet zo goed weten dat de chrysant een veelzijdige bloem is die zich heel goed in boeketten laat verwerken.

Kenmerken van de chrysant

Chrysanten zijn er in veel soorten. Van een sprieterige bol tot een pluisvariant, een klein- en grootbloemige chrysant, de santini met zijn speciale bloeiwijze en de klassieke troschrysant. Daarnaast zijn er ontzettend veel kleurvariaties. Een groot pluspunt van deze kameleon is dat 'ie het hele jaar door verkrijgbaar is! In de lente en zomer in geel, roze, lila en limegroen, in de herfst in warmrode en herfstbruine tinten en in de winter in wit en dieproze. De grootte van de bloem van een chrysant varieert van één tot 14 cm. Er zitten buisvormige bloemetjes in het hart, deze worden omkranst door platte schutblaadjes.

Symbolische betekenis van de chrysant

Chrysanten staan symbool voor geluk, trouw, eerlijk en vriendschap. Overigens heeft deze bloem uiteenlopende betekenissen over de hele wereld:

  • AziĆ«: in de Aziatische landen is de chrysant het ultieme symbool voor geluk en gezondheid.
  • Japan: in Japan heeft met name de gele chrysant een bijzondere betekenis. Deze staat hier symbool voor de onsterfelijkheid. De bloem is het nationale symbool en middelpunt van het jaarlijkse 'Festival van geluk'.
  • China: naast voor geluk, staat hier de chrysant voor nobelheid en duurzaamheid.
  • Frankrijk en Duitsland: de witte chrysant wordt vooral gebruikt bij Allerheiligen en staat symbool voor de waarheid.
  • Nederland: wij Nederlanders zijn lekker 'down-to-earth', bij ons wordt de chrysant vooral gebruikt bij het vieren van een 13 jarig huwelijk