Chrysant

Je vindt ze geweldig of ontzettend saai; chrysanten. Eerlijk is eerlijk, deze bloem heeft een wat stoffig imago. Maar misschien komt dat wel doordat we niet zo goed weten dat de chrysant een veelzijdige bloem is die zich heel goed in boeketten laat verwerken.

Chrysant-informatie-Fleurop

Informatie over de chrysant

Om alles te weten te komen over de veelzijdige chrysant, vind je op deze pagina de volgende informatie:

Kenmerken van de chrysant

Door de veelzijdigheid van de chrysant past deze met gemak in het rijtje van de roos en de gerbera. Chrysanten ook wel chrysanthemums genoemd zijn er in veel soorten. Van een sprieterige bol tot een geplozen, een klein- en grootbloemige chrysant, de santini met zijn speciale bloeiwijze en de klassieke troschrysant. Daarnaast zijn er ontzettend veel kleurvariaties.

Een groot pluspunt van deze kameleon is dat 'ie het hele jaar door verkrijgbaar is! In de lente en zomer in geel, roze, lila en limegroen, in de herfst in warmrode en herfstbruine tinten en in de winter in wit en dieproze. De grootte van de bloem van een chrysant varieert van één tot 14 cm. Er zitten buisvormige bloemetjes in het hart, deze worden omkranst door platte schutblaadjes.

Liefhebber van seizoensbloemen?


Bestel een seizoensboeket van Fleurop!

Fijne zomer
vanaf 25,95
Zomergloed
vanaf 32,95
Zomergevoel
vanaf 23,95
Mooi wit
vanaf 29,95
Pastelfeestje
vanaf 22,95
Zomerliefde
vanaf 26,95
Seizoensverrassing
Keuze bloemist
Altijd Zonnig
vanaf 21,95
Zonneweelde
vanaf 24,95

Soorten chrysanten

Er zijn verschillende soorten chrysanten, officiele naam Chrysanthemum). We laten de meest bekende soorten hier zien:
Bolchrysant

De bolchrysant

De bolchrysant vind je vooral na de zomer in vele tuinen en is daarom een echte herfstbloeier. Zodra de bomen het blad verliezen, bezorgt de bolchrysant ons volop kleur. 

Standplaats: zon- en halfschaduw
Hoogte: ong. 45 -50 cm
Soort: eenjarig

Chrysathemum-informatie

Koreanum chrysant

Beeldschoon en robuust, een echte blikvanger in de tuin. Deze mooie chrysant is ook nog een winterhard!

Standplaats: zon
Hoogte: 80 cm
Bloeitijd: okt - nov

Chrysant-groot

Grote chrysant

Deze oogverblindende chrysant zal de komende jaren steeds populairder gaan worden. Een echte bloemsensatie en prachtig in een bos met alleen grote chrysanten. 
Aanrader wat ons betreft!

Verzorging van de chrysant

Wanneer moet je de chrysant poten?

Het beste moment om de chrysant te poten is in het voorjaar. Hierdoor geef je de plant de tijd om te wennen aan zijn nieuwe plek in de tuin en kan deze wortels gaan vormen.De chrysant kan gemakkelijk in de volle grond geplaatst worden. Wij adviseren om een plek in de tuin te kiezen waar (niet) veel herfstbloemen of -planten in bloei komen. Hierdoor zorg je ervoor dat je in de herfst op verschillende plekken in de tuin kunt genieten van deze plant. Let wel op dat je kiest voor een stuk grond met een voedingsrijke bodem en goed doorlatende grond, waar ook de zon regelmatig komt.

Waar moet je bolchrysanten poten?

Ook bolchrysanten kunnen in de tuin of border worden gepoot. Kies je ervoor om meerdere bollen bij elkaar te poten zorg er dan voor dat je voldoende ruimte houdt tussen de planten, zodat ze niet tegen elkaar groeien. Wanneer de plant tot bloei komt zal deze in omvang toenemen met ongeveer 30cm. Het voordeel van het aanplanten van chrysanten bollen is dat bij aankoop van de plant de knoppen al zijn gevormd, waardoor je er weinig omkijken naar zult hebben. Je hoeft alleen nog maar te genieten.

De chrysant verzorgen

Om nog langer van de chrysant te kunnen genieten adviseren we om uitgebloeide bloemen te verwijderen, waardoor de aanmaak van nieuwe knoppen wordt gestimuleerd. Daarnaast is het belangrijk om de plant voldoende, maar niet te veel water te geven. Krijgt de plant te veel water dan kunnen de wortels gaan rotten.

Leuke weetjes over de chrysant

  • Wist je dat de chrysant afkomstig is uit China en al ruim 2.500 jaar oud is.
  • De chrysant ook een geboortebloem van november is? Meer informatie over geboortebloemen vind je bij onze: Shortguide over geboortebloemen
  • Chrysanten hét symbool zijn voor vriendschap en vrolijkheid. Love it! 
  • Chrysanten thee een echte klassieker is in China. De thee heeft een lichtzoete smaak en verkoelende werking en zou onder andere acne en eczeem tegengaan.
Chrysant-bloem-Fleurop

Veelgestelde vragen over de chysant

Wat is de symbolische betekenis van de chrysant?

Chrysanten staan symbool voor geluk, trouw, eerlijk en vriendschap. Overigens heeft deze bloem uiteenlopende betekenissen over de hele wereld:
  • Azië: in de Aziatische landen is de chrysant het ultieme symbool voor geluk en gezondheid.
  • Japan: in Japan heeft met name de gele chrysant een bijzondere betekenis. Deze staat hier symbool voor de onsterfelijkheid. De bloem is het nationale symbool en middelpunt van het jaarlijkse 'Festival van geluk'.
  • China: naast geluk, staat hier de chrysant voor nobelheid en duurzaamheid.
  • Frankrijk en Duitsland: de witte chrysant wordt vooral gebruikt bij Allerheiligen en staat symbool voor de waarheid.
  • Nederland: wij Nederlanders zijn lekker 'down-to-earth', bij ons wordt de chrysant vooral gebruikt bij het vieren van een 13-jarig huwelijk

Chrysanten stekken en planten

Wil je in de herfst ook genieten van bloemen in de tuin? De chrysanten staan erom bekend in de herfst te bloeien. Ze kondigen de herfst aan doordat ze bloeien op het moment dat de dagen korter worden en de nachten langer en bloeien van september tot oktober. De chrysanten bollen zie je in aanloop naar de herfst dan ook veel terug bij de lokale bloemist.

Stekken aan het begin van het groeiseizoen

Wil je de chrysant vermeerderen? Dan kan je dit het beste doen door te stekken. Het beste moment om deze plant te stekken is in het voorjaar, ook wel het ‘groeiseizoen’ genoemd. Snij een stekje of scheut schuin van de plant af. En plaats de stekjes in zaai- of stekgrond en de groei kan beginnen.

De eerste wortels van de plant zullen ongeveer 4 weken na het stekken gevormd worden. Wanneer de planten voldoende groot zijn kan je ze uitpoten in de tuin. Bij het planten van de chrysant in de tuin is het belangrijk om de bloem ook te toppen voor de langste dag van het jaar(!). Toppen doe je door met een scherpe snoeischaar de topjes uit de plant te knippen. Door de plant in het voorjaar en zomer regelmatig te toppen stimuleer je groei van de chrysant.

Door te toppen voorkom je dat de steel te dik wordt om de bloem op een vaas te zetten. Houd bij het toppen rekening met de hoogte van het toppen. Hoe lager je topt hoe minder bloemstelen je zult krijgen. Voor een vollere groei adviseren wij dan ook om te toppen boven het bladpaar en/of de takaanzet. Wanneer je dit een aantal keer herhaalt kan je in de bloeiperiode genieten van een mooie volle bos.

Let wel op wanneer je een éénjarige chrysant in bloei hebt gekocht. Deze hoeft niet teruggesnoeid te worden.

Liever gelijk genieten van chrysanten? Bij de lokale Fleurop bloemist vind je chrysanten zowel als snijbloemen in boeketten terug, maar is ook de bekende bolchrysant te koop.

Meer tips en inspiratie?

Meld je dan snel aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Fleurop-nieuwsbrief