Als kamerplant
De gloriosa staat het liefst op een zonnige plek voor het raam of in een serre. Zorg dat de aarde vochtig blijft, maar laat geen water op de schotel staan; ze houdt niet van natte voeten. Je kunt het aan de bladeren zien als ze toch teveel water gekregen heeft. Deze zullen bruin worden.
Ongeveer eens per week heeft ze plantenvoeding nodig. Als je de dode bloemen consequent verwijdert, zul je lang kunnen genieten van haar bloei.
Wanneer de plant is uitgebloeid, mag ze gaan overwinteren. Dit kan op twee manieren. Graaf de knol voorzichtig uit en bewaar hem in de winter droog op een koele plek. Of laat de bovengrondse delen afsterven en verwijder ze daarna, en zet de plant dan met pot en al op een droge, koele en donkere plek. In april kun je hem dan weer in een pot planten en water geven, waarna je de hele zomer weer van deze vlammende prima donna kunt genieten.
Als tuinplant
Zomers komt de klimlelie als kuipplant uitstekend tot haar recht op een beschutte plaats op het terras. Ook dan geldt; een vochtige maar niet te natte aarde en eens per week bemesten. Als de temperatuur in het najaar onder de 16 graden komt, is het tijd voor haar winterslaap. Je kunt de potten binnen zetten op een koele, droge en donkere plek, en je hoeft ze de hele winter geen water te geven. In het voorjaar, als de temperaturen rond de 16 graden zijn, kunnen de knollen weer water en meststoffen krijgen en zul je zien dat de prachtlelie haar schoonheid graag weer tentoonspreidt.
In de volle grond kun je de knollen of wortelstokken vanaf begin mei op een zonnige, beschutte plaats planten in zanderige veengrond. Plaats de knollen loodrecht, met de kwetsbare groeipunt omlaag gericht. Zodra de wortels hun werk gaan doen, kan de plant tot wel 10 cm per dag groeien, ze zet er haast achter! Het hele zomerseizoen zul je dan verwend worden met de prachtige frèle rode bloemen, vooral als je ook de uitgebloeide bloemen direct wegsnijdt.
In het najaar vormt ze grote nieuwe wortelstokken. Deze moeten vóór de eerste nachtvorst uit de grond gehaald worden. Bewaar ze gedurende winter op een koele en droge plek, bijvoorbeeld in droge turfmolm. Let bij het uitgraven op dat je het groeipunt van de knol (waar het nieuwe plantje uit komt) niet beschadigt. Als dat toch het geval is, dan kun je helaas de knol weggooien.