Blauwe regen

Het is een prachtige plant, die door zijn vele toepassingsmogelijkheden talloze romantische locaties nog vele malen sfeervoller gemaakt heeft.

Kenmerken

Het is een houtachtige slingerplant die tot wel 20 meter hoog kan klimmen. Sommige soorten zijn linkswindend, zoals de Chinese blauwe regen, weer andere soorten zijn juist rechtswindend, bijvoorbeeld de Japanse blauwe regen.

De blauwe bloementrossen kunnen 10 tot 30 cm lang worden en verspreiden een heerlijke geur. De lange, behaarde peulen bevatten 2 tot 3 zaden per peul.

Wat is de blauwe regen?

De blauwe regen komt van oorsprong uit het verre oosten, met name China, Japan en Korea. Het is een slingerplant die zich, afhankelijk van de soort, linksom of rechtsom om bomen of andere hoge vormen slingert, en daarbij met gemak 20 tot 25 meter hoog komt. De bloeitijd is van begin mei tot half juni. Over het algemeen zal de plant pas in het tweede of derde jaar bloeien; hij bloeit namelijk alleen op tweejarig hout.

Het is een geweldig veelzijdige plant. Voor de hand liggend zijn de pergola’s, muren en schuttingen, maar je kunt ze ook in pot houden, of je kunt een blauwe regen op stam kopen. Deze laatste doet de naam ‘blauwe regen’ echt eer aan, doordat hij op een stam groeit, is het alsof je een waterval van blauwe bloemtrossen hebt!

De wisteria is een lid van de familie van vlinderbloemigen, wat te zien is aan de kenmerkende lange trossen vlinderachtige blauwe bloemen. Overigens zijn niet alle soorten van het geslacht wisteria blauw. Er zijn kleurschakeringen van sneeuwwit, via alle mogelijke tinten roze, lilac, paars en blauw naar zelfs bijna rood.

Soorten wisteria

Grofweg heb je drie soorten wisteria;

  • De Chinese blauwe regen – wisteria sinensis: deze soort is linkswindend. De wisteria sinensis prolific is hier de meest bekende van, hij bloeit uitbundig met lange, lilablauwe bloemtrossen.
  • De Japanse blauweregen – wisteria floribunda, in het Japans Fuji genoemd. Deze soort is rechtswindend. In Japan zijn er verschillende bekende trekpleisters waar deze wisteria de hoofdrol speelt, zoals de Kawachi Fuji Garden.
  • Een hybride van deze twee – wisteria x formosa. Deze bloeit sneller dan de Chinese en Japanse soorten.

Een apart buitenbeentje hiervan is de wisteria frutescens ‘Amethist Falls’, ook wel de Amerikaanse blauwe regen genoemd. Deze plant bloeit sneller dan de Chinese en Japanse, vaak al in het eerste jaar. Hij vormt echter geen zaad.

Verzorging van de wisteria

De blauwe regen is een slingerplant, en heeft daarom ook iets nodig waar hij omheen kan slingeren. Laat dit bij voorkeur niet om een boom gebeuren, want de boom kan hierdoor verstikt raken.

Denk liever aan de mogelijkheid van een pergola, of een houten raamwerk tegen een blinde muur. Ook kan het heel mooi zijn om je schutting (gedeeltelijk) te laten overgroeien met blauwe regen.

Let er hierbij op dat de plant van veel zonlicht houdt, maar dat zijn wortels schaduw nodig hebben. Kies daarom bij voorkeur een plek op het zuidwesten of het zuiden. De grond moet vruchtbaar, licht zuur en goed gedraineerd zijn, want ze houden niet van natte voeten. Meng de grond hiervoor voor het planten met compost en gedroogde mest. Als de plant er eenmaal staat, hoef je alleen in het voorjaar nog een beetje mest te geven. Te weinig voedsel in de bodem zal de groei en bloei van de blauwe regen belemmeren, maar te veel voeding evenzeer.

 

Snoeien van de blauwe regen

De blauwe regen is een snelle groeier, voor je het weet, heeft hij alles overwoekerd. Daarom is snoeien niet alleen een mogelijkheid, maar zelfs een noodzaak.

Met het snoeien houd je de enorme groei in toom en bevorder je tegelijkertijd de ontwikkeling van meer bloemen. Je kunt je blauwe regen het beste direct na de bloei snoeien. Houd er daarbij rekening mee dat hij op tweejarig hout bloeit en dat je daarom de takken nooit helemaal moet afknippen. Houd van de takken steeds een paar knopen over.

Als je een blauwe regen op stam houdt, dan zul je wat rigoureuzer moeten snoeien, om te voorkomen dat je de vorm kwijtraakt.

Let op: de blauwe regen is een giftige plant

Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig, ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen. Maar ook de wortels en twijgen zijn giftig. Al bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid en maagkrampen optreden en vaak is opname in een ziekenhuis ter observatie aan te raden. Kijk daarom ook met deze mooie blikvanger uit met (kleine) kinderen en huisdieren.

Vermeerderen van de blauwe regen

De blauwe regen is heel simpel te zaaien. Je kunt het zaad ook zelf oogsten uit de peulen die na de bloei ontstaan. De zaden kun je, zodra ze gerijpt zijn, in de grond stoppen. In het voorjaar zullen ze ontkiemen.

Daarna begint het lange wachten, want het kan tot drie jaar duren voor ze gaan bloeien. Het is niet ongewoon om een andere kleur te krijgen dan de moederplant had; dit gebeurt vaker.

Je kunt de plant is ook eenvoudig te stekken. Knip direct na de bloei enkele buigzame takken met een lengte van ongeveer 12 tot 15 cm. Verwijder hiervan alle bladeren behalve de bovenste. Snijd dan de onderkant schuin af en doop deze in stekpoeder. De stek plant je in een pot met stekgrond en deze dek je af met een plastic zak. Het duurt zes tot acht weken voordat de stek wortels gevormd heeft en je hem in de tuin kunt uitplanten.

Verwijderen van de blauwe regen

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er een blauwe regen gekweekt is op een plek die helemaal niet goed uitkomt. Omdat hij bijvoorbeeld een boom aan het verstikken is, of de regenpijp van je huis belaagd. Het kan ook zijn dat je geen risico wil lopen met (kleine) kinderen in de tuin en daarom geen giftige planten wil houden. Dan zul je de de plant met wortel en al moeten verwijderen.

De wisteria tast het cement tussen de stenen niet aan, maar hecht zich er alleen aan vast. Je zult dus geen schade aan je muur hebben in de vorm van weggewerkt cement. Houd er wel rekening mee dat je de sporen wel zult blijven zien.

Leuke weetjes over de blauwe regen: 


De Engelse botanist Thomas Nuttall gaf het geslacht de naam ‘wisteria’ als eerbetoon aan de Amerikaanse dokter Caspar Wistar. In 1816 werd voor het eerst een wisteria naar Engeland verstuurd; het ging hierbij om de wisteria sinensis, de Chinese blauwe regen.


Er is naar deze prachtige blauwe plant met de botanische naam ‘wisteria’ zelfs een fictieve straat gemoed. Deze straat komt uit de populaire serie ‘Desperate Housewives’ uit het begin van de 21e eeuw; Wisteria Lane

Fleurop nieuwsbrief

Mis niets over bloemen én Fleurop. Schijf je in en ontvang wekelijks een inspirerende nieuwsbrief met de mooiste boeketten, tips en volop inspiratie! 💌