Rhododendron

De Rhododendron, in het Nederland rodondendron genoemd, heeft zijn oorsprong in China, Japan, Thailand en andere Zuidoostelijke Aziatische landen. De plant is winterhard en onderhoudsvriendelijk. In het voorjaar geven ze prachtige bloemen die vooral in een groenrijke omgeving opvallen.

Planten is het hele jaar mogelijk

Leuk dat je je aan het voorbereiden bent voor een nieuwe rhododendron. Je zult zien dat je hier zeker geen spijt van krijgt. Maar om op de vraag terug te komen: De rhododendron is vrijwel het hele jaar te planten. Al is het verstandig om dit niet tijdens hevige droogte of vorst te doen (ook voor jezelf een prettige bijkomstigheid).

Wanneer je kiest voor een rhododendron, dan is het goed te weten dat deze het beste bloeit in een zure en kalkvrije grond. Bij voorkeur een mooi plekje met halfschaduw. De plant heeft zon nodig om te groeien, maar zonder schaduw zal de plant sneller uitdrogen.

Zorg dat je bij het planten een groot gat graaft, veel groter dan de kluit van de nieuwe plant is. Vul het gat eerst met grond voor de rhododendron. Grond voor de hortensia mag ook. Daarna kun je de plant er in zetten en voldoende water geven. Zorg ook na het planten dat de plant genoeg water krijgt.
Wil je meerdere rhododendrons planten? Afhankelijk van de soort en grootte bij aanschaf, kunnen er 1 tot 2 planten per m2 geplant worden.

Veel verschillende soorten

De rhododendron heeft net als vele bloemen en planten verschillende soorten en kleuren.

  • De plant is verkrijgbaar in de kleuren: wit, blauw, paars, roze, rood, oranje en geel.
  • De hoogte varieert van 100 cm tot 300 cm
  • Bloeitijd is van april tot juni (afhankelijk van soort!)

Zoals hierboven vermeld staat, varieert de hoogte van de rhododendron. De kleine variant is de dwergrhododendron en de meest bekende is de azalea. Deze staat bekend om de uitbundige bloei.

Bloeitijd

De rhododendron staat bekend om de prachtige bloemen in verschillende kleuren. Afhankelijk van het soort varieert de bloeitijd van eind april tot en met juni. Tijdens de bloeitijd bloeit hij zeer uitbundig en geniet je ongeveer vier weken van de prachtige bloemen. Wil je langer genieten van de bloei, wissel dan af met verschillende soorten in de tuin of heg. Hierdoor geniet je van eind april tot en met juni van de bloemen.

Verzorging

De rhododendron heeft weinig verzorging nodig, maar om optimaal te genieten, geven we je graag wat tips:

Verzorging in het voorjaar
Dit is het moment waar de rhododendron je beloont met waar je het hele jaar op wacht: de prachtige bloemen. Zodra deze bloemen zijn uitgebloeid, kun je ze met de hand verwijderen. Vanuit zichzelf zal de plant ze namelijk niet snel laten vallen.

Houd tijdens een warme periode de grond goed in de gaten. Geef bij droogte extra water om de grond vochtig te houden en uitdroging van de plant te voorkomen. Wil je de plant snoeien? Lees dan verder onder het kopje: ‘Wanneer kan ik de rhododendron snoeien?’

Verzorging in de zomer
Om uitdroging te voorkomen adviseren we om voldoende water te geven. Wanneer de plant veel water krijgt, zal deze ook sneller groeien. Wil je voorkomen dat de plant te groot wordt, geef dan niet teveel water bij en laat deze af en toe droog staan.

Verzorging in het najaar
In deze periode hoef je de rhododendron niet extra te verzorgen. Groeit hij hard of wil je hem sowieso een ander plekje in de tuin geven? Dan is dit het moment om deze te verplanten.

Verzorging in de winter
Ook in de winter heeft de rhododendron geen extra verzorging nodig. Je hoeft geen extra water te geven, dat heeft de plant niet nodig. De plant is winterhard en de bladeren zullen groen blijven.