leestijd: 3 minuten 

Over de campanula / klokjesbloem:

Met meer dan 300 verschillende soorten biedt de campanula een ruim aanbod in kleurtinten, bloemvormen, groeivormen en bloeiperiode. Er is dus van alles over te vertellen! Het leuke is dat je van deze kleurrijke bloeier lang kunt genieten, mist je deze plant goed verzorgd. Hoe je dat doet lees je hier!

Hoe verzorg je de campanula?

Van oorsprong is de campanula een bergplant. Niet gek dus dat deze plant het goed doet tussen de stenen. De bloemen worden ook wel klokjes genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan de klokvorm. De bloemen bloeien in veel verschillende kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw. De campanula fleurt met haar bloemen in deze mooie kleuren de stenen helemaal op en doet het dus ook goed als opvuller tussen stenen en bestrating.

De campanula is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond. De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw. De bekende klokjes van de campanula komen uit in de bloeiperiode van juni tot en met augustus. De plant kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens de bloeiperiode moet je de plant 2 keer per week water geven. Ook adviseren we de uitgebloeide bloemen te verwijderen. In de winter zal de campanula zijn blad houden en behoort dan ook tot een winterhard soort.

Waar plant je de campanula?

De campanula kan je op veel verschillende manieren aanplanten in zowel de tuin als in terras- of balkonpotten. Zo is het mogelijk om de plant aan te poten als randplant in een border, maar het is ook mogelijk om ze in kleine groepjes te poten. In hangpotten en in de borders in de tuin wordt het speelse karakter van deze plant het best zichtbaar. In de zomermaanden kan je dus zowel in de tuin als op het terras genieten van een prachtige bloemenzee.

Afhankelijk van de soort kun je 5-9 plantjes per vierkante meter tuinoppervlak plaatsen.