Betekenis bloemen in het buitenland 🌎🌹
De roos is een symbool van liefde en genegenheid, de lelie staat voor zuiverheid en onschuld. Het madeliefje symboliseert eenvoud en de zonnebloem staat symbool voor aanbidding en loyaliteit. Mooie betekenissen. Vooral bij het geven van een boeket versterken deze betekenissen de boodschap die je wilt delen met de ontvanger.
Maar wat als de ontvanger een andere culturele achtergrond heeft? Hier staat de chrysant bijvoorbeeld voor geluk, gezondheid en eerlijkheid, terwijl in bepaalde Aziatische landen de chrysant geassocieerd wordt met de dood. Dat is ook de reden dat deze bloem vaak wordt gebruikt voor begrafenissen. De chrysant is ook het symbool van de Japanse keizerlijke familie en wordt daar geassocieerd met de zon. En in het Victoriaanse Engeland werd de gele chrysant geassocieerd met kleinerende liefde en afwijzing. Iets minder gezellig.
Bloemen kunnen dus zomaar een hele andere betekenis hebben in een ander land en verschillende culturen hebben hun eigen unieke tradities in verband met bloemen. Altijd belangrijk om rekening te houden met de context en de cultuur waarin het boeket gegeven wordt. Een paar voorbeelden van hoe bloemen in verschillende landen worden gebruikt en geïnterpreteerd:
Waar staan bloemen in buitenland symbool voor?
In China staat de pioen bekend als de "koning der bloemen" en wordt hij vaak gebruikt om rijkdom en welvaart te symboliseren. Hier staat de pioen voor een gelukkig leven en gezondheid.
In Japan is de kersenbloesem een symbool van de vluchtige aard van het leven. Omdat de bloemen maar kort bloeien symboliseren ze menselijke sterfte. De bloemen herinneren ons als mensen eraan om de schoonheid van het moment te waarderen. Deze traditie zit diepgeworteld in de Japanse cultuur. Hier staat de kersenbloesem voor geluk, lente en een nieuw begin.
In India is de lotus een symbool van spirituele verlichting en wordt de bloem vaak gebruikt bij religieuze ceremonies. Hier staat de lotus symbool voor zuiverheid en perfectie.



De goudsbloem is in India een symbool van de godin van de rijkdom, Lakshmi. In Mexico wordt dezelfde goudsbloem gebruikt bij de viering van de Dag van de Doden. Er wordt geloofd dat de bloem de zielen van de overledenen terug leidt naar het land van de levenden.
Bloemen worden vaak geassocieerd met positieve betekenissen, maar ze kunnen in sommige culturen ook negatieve dingen symboliseren. In sommige delen van Europa wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het geven van een rode klaproos ongeluk kan brengen, terwijl de klaproos hier voor troost staat.
In weer andere landen staat de gele anjer voor teleurstelling en afwijzing, terwijl wij de anjer zien als symbool voor toewijding en fascinatie.
Zo zie je maar, verschillende culturen, verschillende gebruiken. Bloemen hebben overal een speciaal plekje in de harten van mensen, dat hebben ze gemeen. Betekenissen zullen waarschijnlijk voortdurend blijven evolueren. Wie weet zien we een zwarte roos over 10 jaar als symbool van liefde! Meer weten over de Nederlandse betekenissen van bloemen? Lees dan snel verder: Betekenis van Bloemen