Dan kan het stuifmeel van de bloemen voor vervelende klachten zorgen. Gelukkig zijn er ook bloemen die géén allergische reactie geven.

Het liefst wil je natuurlijk dat iedereen van bloemen kan genieten. Het goede nieuws is: dat kan! Zelfs als je hooikoorts of gevoelige luchtwegen hebt. De klachten, zoals niezen, een kriebelige keel en branderige ogen, worden veroorzaakt door rondzwevende pollen ofwel stuifmeel. En die rondzwevende pollen zijn met name afkomstig van windbloemen, waarbij bestuiving door de wind plaatsvindt. Gelukkig zijn er ook veel insectenbloemen; bloemen die de hulp van insecten nodig hebben voor bestuiving en waarvan het stuifmeel dus niet rond dwarrelt. Die laatste zijn beter geschikt voor hooikoortspatiënten.

 

3x snijbloemen met lage pollenfactor  
Op zoek naar bloemen die je wel in huis kunt zetten terwijl je last van hooikoorts hebt? Deze drie bloemsoorten veroorzaken de minste allergische klachten:  
1. Rozen
2. Lisianthus / eustoma
3. Gerbera’s

Onze tip

Krijg je bloemen cadeau van iemand die niet wist dat je hooikoortsgevoelig bent? En zitten er bloemen in met flink wat stuifmeel, zoals lelies of tulpen? Knip dan met een schaar de stuifmeeldraden uit de bloem en gooi deze weg. In veel gevallen helpt dit al tegen hooikoorts.

We hopen dat je ondanks de hooikoorts, toch enorm kunt genieten van de schoonheid van bloemen.