De mooiste flowerfestivals

Over heel de wereld voegen bloemen kleur, geur en schoonheid toe aan feesten en culturele evenementen. Van tulpen in Nederland tot de delicate kersenbloesems in Japan: wereldwijd zijn er verschillende festivals gewijd aan bloemen en hun betekenis. Hierbij een paar bloemen festivals, rechtstreeks van onze bucketlist:

1. Het Kersenbloesemfestival in Japan: Sakura Matsuri 🌸

Nummer 1 op onze bucketlist: het Kersenbloesemfestival -Sakura Matsuri- is een van de bekendste en belangrijkste culturele evenementen in Japan. De foto’s hiervan zijn betoverend mooi.

Elk jaar trekken miljoenen mensen naar parken en tempels om de bloemen van hun geliefde kersenbloesem bomen te bewonderen. Het festival staat symbool voor vernieuwing, een nieuwe start en hoop en wordt gevierd met picknicks, feesten en traditionele theeceremonies.

2. Rozenfestival in Amerika: The city of roses

 Wist je dat de bijnaam van Portland “The City of Roses” is? Het Rozenfestival in Portland viert dan ook deze bijnaam. Het festival wordt jaarlijks in juni gehouden. Parade’s van praalwagens bedekt met rozen, op verschillende plekken in de stad live muziek, lekker eten en spelletjes. Plus rondleidingen door de International Rose Test Garden, waar je meer dan 10.000 rozenstruiken kan vinden.


3. Het Cherry Blossom Festival in Amerika 

Het Cherry Blossom Festival in Washington D.C. is een viering van de kersenbloesem bomen van de stad. Leuk feitje: deze bomen werden in 1912 door de regering van Japan aan de stad geschonken. Een mini versie van het officiële Japanse Kersenbloesemfestival dus! Het festival wordt jaarlijks gehouden in maart en april. Je vindt er parade’s, culturele optredens en zelfs een vliegerfestival. De kersenbloesem bomen staan dan in volle bloei en er zijn verschillende plekken waar je de roze en witte bloemen kan bewonderen.

4. Het Bloemenfestival in Portugal : Festa del Flor

Elk jaar in mei viert Madeira feest. Parade’s van praalwagens bedekt met bloemen, evenals livemuziek en natuurlijk goed eten. Het bloemenfestival op Madeira viert het rijke bloemen erfgoed van het eiland.  Bezoekers kunnen ook een rondleiding krijgen door de vele bloementuinen van het eiland, waaronder de Jardim Botânico da Madeira, met een uitgebreide collectie exotische planten en bloemen van over de hele wereld.

5.De Zonnebloem Vieringen in Italië

Verschillende kleinere festivals worden jaarlijks in Toscane opgezet als viering van de zonnebloemen in de regio. De vieringen worden jaarlijks in juni, juli en augustus gehouden. Je vindt er live muziek, tours door de dorpjes en veel lekker eten. Sommige dorpjes zetten zelfs mini-parades op met praalwagens bedekt met zonnebloemen.

En wat dacht je van struinen door de zonnebloemvelden? Ook kun je er workshops en demonstraties bijwonen over de productie van zonnebloemolie. 

6. Het Bloemenfestival in Colombia: Silleteros Parade

Het Bloemenfestival in Medellin, Colombia, is een viering van de rijke bloementeelt traditie van de stad. Elk jaar in augustus komt de stad tot leven met kleurrijke optochten, wedstrijden en tentoonstellingen die de schoonheid van Colombiaanse bloemen laten zien. Het festival is een feest voor de zintuigen, met geurige bloemen, muziek en dans, en een must voor iedereen die van bloemen en kunst houdt.

7. De Chelsea Flower Show in Engeland 

De Chelsea Flower Show is de meest prestigieuze bloemenshow ter wereld en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. De show, die jaarlijks in mei wordt gehouden, toont het nieuwste op het gebied van tuinbouw ontwerp, met displays van top tuinontwerpers, kwekerijen en bloemisten. Bezoekers kunnen ook workshops, lezingen en demonstraties bijwonen.

8. Het Rozenfestival in Bulgarije: Praznik na Rozata 

Het Rozenfestival wordt ieder jaar in juni gehouden in Kazanlak, Bulgarije en viert de rijke rozenteelt traditie van het land. Het festival biedt een parade van praalwagens bedekt met rozen, traditionele dans events, muziek en eten, evenals een wedstrijd voor de beste rozenolie. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan de nabijgelegen rozentuinen, waar ze meer te weten kunnen komen over de productie van rozenolie en de geschiedenis van de industrie in Bulgarije.

9. Het Tulpenfestival in Nederland  

Last but not least! Ons eigen bloemenfestival: het Tulpenfestival in Amsterdam is een viering van de rijke geschiedenis van de stad en haar relatie met tulpen. Elk jaar biedt het festival een kleurrijke weergave van tulpen in verschillende vormen, maten en kleuren. Je kunt er door de prachtige bloemenvelden wandelen en de levendige bloemen bewonderen, maar ook evenementen, workshops en concerten bijwonen. Een inspiratievol uitje in eigen land dus.

Of je nu tuinder of bloemist bent of gewoon iemand die van schoonheid en natuur houdt, deze festivals zijn een must visit voor iedereen die de schoonheid van bloemen waardeert. Het leuke is dat we dit lijstje eindeloos kunnen blijven aanvullen. Iedere cultuur heeft weer andere bloem gebruiken. Dit verschilt per land en zelfs per stad of dorp.

Wij zijn dan ook heel benieuwd of er andere bloemen festivals op jouw bucketlist staan. Deel het met ons, vinden we leuk! 😍