Verzorging van de lotus bloem:

Hoe hoog wordt een lotus?

De bloemen van de lotus steken iets boven de bladeren uit en bloeien het hele jaar door. Er zijn varianten in wit, geel, roze en rood tinten die een doorsnede van 23 cm kunnen halen.. In de vroege ochtend openen ze hun blaadjes in de zon, en ’s avonds sluiten ze weer.

In het midden van de bloem bevindt zich de afgeplatte vrucht. Deze is half kegelvormig, plat aan de bovenkant, met gaten waar de zaden in zitten. Als de zaden rijp zijn, gaat de vrucht hangen en vallen de zaden in het water. Deze zaden behouden soms jarenlang hun kiemkracht. Op de bodem van een oud meer in China is zelfs een lotuszaad van 1.288 jaar oud gevonden, het oudst bekende zaad met kiemkracht dat gevonden is. Het kan dus de moeite lonen om eens zo’n achtergebleven zaad uit een gedroogde lotusvrucht te laten weken en te kijken of er nog iets van die kracht over is!

De bloemen, de zaden, de wortels en de jonge bladeren zijn eetbaar, hoewel je de zaden wel van hun bittere vliezen moet ontdoen. In werkelijkheid worden alleen de jonge bladeren gebruikt om etenswaren mee te omwikkelen.

In gedroogde vorm herken je de vrucht vast wel uit droogboeketten, bloemstukjes en kerststukken. Met goudverf bespoten zijn het prachtige blikvangers in een tafelstuk!

Hoe moet je een lotus zaaien?

Het zaaien van de heilige of Indische lotus is niet moeilijk. En zoals eerder verteld, behoudt het zaad van de lotus zijn kiemkracht jarenlang, soms wel 1.288 jaar!

Vijl voor het zaaien het ronde einde van het zaad een beetje af, en leg dan de zaden in ruim lauw water. Ververs dit water regelmatig en wacht af. Als er spruiten van enkele centimeters zijn ontstaan, dan kun je deze zaden planten. Doe dit in een waterdichte pot van minimaal 30 cm hoogte, gevuld met kleigrond tot 10 cm onder de rand. Plant de zaden in de grond en giet water tot vijf cm boven de aarde, het zijn tenslotte waterplanten. Geef de plantjes een warme, lichte plek, en gooi de niet ontkiemde zaden weg. In juni kun je de nieuwe lotusplantjes buiten in je waterpartij planten.