Bloei

De bloemen van de lotus steken iets boven de bladeren uit en bloeien het hele jaar door. Er zijn varianten in wit, geel, roze en rood tinten die een doorsnede van 23 cm kunnen halen.. In de vroege ochtend openen ze hun blaadjes in de zon, en ’s avonds sluiten ze weer.

In het midden van de bloem bevindt zich de afgeplatte vrucht. Deze is half kegelvormig, plat aan de bovenkant, met gaten waar de zaden in zitten. Als de zaden rijp zijn, gaat de vrucht hangen en vallen de zaden in het water. Deze zaden behouden soms jarenlang hun kiemkracht. Op de bodem van een oud meer in China is zelfs een lotuszaad van 1.288 jaar oud gevonden, het oudst bekende zaad met kiemkracht dat gevonden is. Het kan dus de moeite lonen om eens zo’n achtergebleven zaad uit een gedroogde lotusvrucht te laten weken en te kijken of er nog iets van die kracht over is!

De bloemen, de zaden, de wortels en de jonge bladeren zijn eetbaar, hoewel je de zaden wel van hun bittere vliezen moet ontdoen. In werkelijkheid worden alleen de jonge bladeren gebruikt om etenswaren mee te omwikkelen.

In gedroogde vorm herken je de vrucht vast wel uit droogboeketten, bloemstukjes en kerststukken. Met goudverf bespoten zijn het prachtige blikvangers in een tafelstuk!

Hoe ruikt de lotusbloem?

De lotusbloem heeft een zoetige en kruidige geur. Het wordt veel gebruikt en gewaardeerd in de parfumindustrie.

Pas sinds enkele jaren kan men van de lotusbloem ook een olie extraheren, een absolue. Voor de productie van 1 kilo absolue heb je tussen de 75.000 en 100.000 bloemen nodig, dus je kunt je voorstellen dat het een erg kostbaar product is. De geur van de absolue is afhankelijk van de kleur van de gebruikte lotusbloemen:

  • Een absolue van witte of gelige lotusbloemen heeft een zinnelijke, zoete geur.
  • Een absolue van blauwe lotusbloemen heeft een zinnelijke, zoet-kruidige geur.
  • Een absolue van roze/rode lotusbloemen heeft een warme, kruidig-exotische geur.

De absolues kunnen worden gebruikt in geurlampen, maar ook toegevoegd aan crèmes en huidoliën, waar ze wonderen doen voor de rode, geïrriteerde huid. Net als bij etherische oliën mag de absolue beslist niet puur op de huid gebruikt worden. In dat geval zal het de huid juist irriteren en beschadigen.