Verzorging van de goudsbloem

Wanneer kun je de goudsbloem planten?

Omdat de goudsbloem een éénjarige plant is, kun je hem het beste in het voorjaar planten. De plant heeft weinig eisen; een voedzame grond en veel zonlicht. Zorg dat de grond niet kurkdroog wordt en haal uitgebloeide bloemen weg om een lange bloeiperiode te garanderen.

Wanneer goudsbloem oogsten?

Als je van de verzachtende en verzorgende werking van goudsbloem gebruik wil maken voor je zelfgemaakte crèmes, oliën en zalven, dan kun je de bloemen het beste oogsten als ze net open zijn, op een droge, zonnige dag. De bloemen zijn dan volledig open én er zit niet al te veel vocht in. Ditzelfde geldt ook voor het oogsten van knoppen voor kappertjes of van verse bloemen voor in je salade of ijs.

Als je het kruid wil gebruiken voor zelfgemaakte producten, houd dan in je achterhoofd dat een diepe, oranje bloemkleur een teken is van veel carotenoïden (één van de vele inhoudsstoffen), en dat, omdat je voornamelijk de lintblaadjes nodig hebt, de dubbelbloemige varianten erg aantrekkelijk zijn. Overigens hebben alle bovengrondse delen in meer of mindere mate een helende werking.

Wanneer kun je de goudsbloem zaaien? 

Goudsbloemen zijn heel gemakkelijk uit te zaaien. Er zijn twee mogelijkheden voor het zaaien. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de bloemen redelijk voedzame grond en veel zonlicht nodig hebben

1. Je zaait het in maart in rijen uit en dunt de bloem in de herfst uit;
2. Je zaait in de herfst en dunt het in de lente uit.

Je kunt de goudsbloem ook zijn gang laten gaan, waardoor ze vanzelf uitzaaien. Ze doen dat met veel plezier en volle overgave, en zeg nu zelf, wie geniet er niet van die vrolijke, zonnige bloemen in de tuin? Laat je verrassen, maar houd er wel rekening mee dat ook slakken deze planten erg lekker vinden. Daarentegen werkt de geur van de goudsbloem weer prima afwerend tegen schadelijk insecten zoals motluis en witte vlieg en de draadworm.

Waar bloeit de goudsbloem?

De goudsbloem groeit in het wild in akkers en langs wegen. Ze zijn niet veeleisend, hebben alleen veel zonlicht nodig, en kunnen zich dan ook gemakkelijk uitzaaien. Vanwege hun behoefte aan zonlicht komt de plant oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. In Zuid-Europa kun je ze veel in het wild vinden, waar ze door het grotere aantal zonuren en de hogere temperaturen het hele jaar door bloeien. In Nederland komen ze minder voor, maar ook bij ons ontsnappen ze regelmatig aan de tuinen.

In Zuid-Europa kun je in het wild de Calendula arvensis vinden, de akkergoudsbloem. Deze is wat tengerder dan onze gecultiveerde goudsbloem, en bevat ook minder inhoudsstoffen.